Skredforskningsavdelingen CARE ved Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) er i gang med kjempe-forskningsprosjekt om snøskred, og trenger din hjelp – i ti år framover.
SØKER DEG SOM FERDES I SKREDTERRENG: CARE ved universitetet i Tromsø trenger hjelp fra folk som ferdes i eller nær skredterreng, for et omfattende forskningsprosjekt med den menneskelige faktor som tema. Foto: Ståle Johan Aklestad
Lesetid: 3 minutter
– De fleste snøskred som tar liv er utløst av de som blir tatt i skredet. Derfor handler forebygging om å legge til rette for at vi kan ta bedre beslutninger før skredet går. Mange har studert dette temaet før, men aldri over tid for å studere utvikling over mange år, sier Audun Hetland.
Han er forsker i CARE (Center for Avalanche Research and Education) ved UiT, og leder CARE sammen med kollega Andreas Mannberg. De skal altså forske på den menneskelige faktor i snøskred over mange år.
– Vi må rett og slett studere mennesker og beslutningene deres i skredterreng over lang tid for å kunne svare på noen av de viktigste spørsmålene innen skredforskning og den menneskelige faktor, sier Hetland.
Målet er å få hjelp av flere tusen deltagere i ti år, og forskerne er på god vei allerede. I dag er nesten 3000 personer med, og deres bidrag er å svare på en undersøkelse per år, i tillegg til en når de melder seg på.
– Det er veldig bra at vi har fått med så mange allerede, men vi håper å få med enda flere. Det er ingen krav til deltagerne – uansett om du går en eller 150 turer i eller nær skredterreng i året er vi veldig interessert i å ha deg med. Alder, kjønn, erfaring og den slags spiller selvsagt ingen rolle. For oss er det viktig å ha med bredde, og ikke bare de ivrigste skifolka, sier forskeren.
Ambisjonen er å få med 10 000 personer, og etter hvert skal også både svensker og finner engasjeres. CARE samarbeider også med diverse utdanningsinstitusjoner og kursholdere, blant annet for å se om og på hvilke måter erfaring fra kurs endrer hvordan folk ferdes i skredterreng.
I jakten på GPS-logger er de også i gang med et prosjekt sammen med klokkeprodusenten Suunto.
– Det er veldig mye kunnskap å hente i folks digitale turlogger, særlig dette med hvor eksponert man er sett opp mot terreng og skredvarsel – og ikke minst endring og utvikling i nettopp dette over tid. Får vi med mange nok logger kan vi si mye relevant om både trender og tendenser, sier Hetland, som sammenligner prosjektet med et kjempestor dugnad:
– På dugnad får folk gjerne pizza, og vi prøver å friste deltagerne vi og. Vi har handla inn masse premier og den slags, og vi prøver å skape en community på carepanel.no, hvor deltagerne kan få diverse fordeler, som webinar, diverse kurs, live-events og filmpremierer.
– Hva med resultatene fra forskningen, kommer de i en svær pakke om ti år, eller publiserer dere kontinuerlig?
– Kontinuerlig. Forskning tar tid, men så fort vi vet noe nyttig vil vi publisere det så bredt vi kan, særlig i flater utenfor de litt smale fagmediene. Vi skal jo skaffe masse ny og viktig kunnskap her, og den må ut til folket så fort som mulig.
Alle som ønsker å bidra til det store forskningsprosjektet kan registrere seg på carepanel.no.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.