Plutselig sto Thomas og kompisene midt oppi et søk etter overlevende fra et skred

Skientusiast Thomas H. Myrhaug opplevde skredhelgen i Østerrike på nært hold. Samme dag som det gikk to skred som krevde menneskeliv, ble guiden han kjørte med tilkalt til en redningsaksjon der fem personer var begravet.

Sist oppdatert: 8. februar 2022 kl 10.16
thomas myrhaug skred østerrike
MÅTTE LETE ETTER OVERLEVENDE: Thomas H. Myrhaug fra Oslo var med å lete etter overlevende i et skred i Sölden i Østerrike i helgen. Bildet er av Thomas' kompis, under tørrtrening dagen etter skredet. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter

Fredag omkom fire svensker og en guide i et skred i Tirol, mens nordmannen og eiendomsinvestoren Ole Martin Braathen omkom i et skred ved skistedet Albona i Klösterle.

Thomas H. Myrhaug fra Oslo var på guttetur i Sölden fra torsdag til søndag, og fredag fikk han oppleve et skred som begravde fem personer, på nært hold.

Til Fri Flyt forteller han om meget bra skiføre, men plutselig sto han og kompisene midt oppi et søk etter overlevende fra et skred.

– Vi kom til skredet omtrent en halvtime etter det hadde skjedd. Da hadde man akkurat gravd ut den siste av de fem man visste var tatt. Så var vi med å søke i halvannen time med søkestenger, i tilfelle det skulle være noen som var tatt som man ikke visste om.

– Det var en ordentlig ubehagelig følelse i kroppen. Skummelt og ekkelt.

Alle de fem som ble begravet av skredet hadde skredutstyr på seg, og alle overlevde. En av personene ble fraktet rett til sykehus og lå der fremdeles søndag, da Myrhaug sist snakket med guiden deres.

Han forteller at skredet skjedde i et lett tilgjengelig område og anslår at det var kanskje 50 meter bredt.

skred østerrike sölden
STORT SØK: Det var mange som tok del i søket i skredet. Foto: Privat

– Men det blir jo stort nok når det kommer ned. Det blir mye masse. De var to grupper som kjørte. Den ene gruppen var på vei ned, og hadde faktisk tatt av seg skiene fordi det var så bratt. Så kom det en gruppe ovenfor. Man vet ikke helt hvem som utløste hva, men man kan jo spekulere i om det var de over.

Guiden advarte om området

Med seg på turen hadde Myrhaug og kameratene en guide, som advarte om området hvor skredet gikk.

– Han sa at der går det alltid ras, så der skal ikke vi kjøre. Jeg tror ikke han var overrasket. Skredfaren den dagen der var på en sterk treer. Dagen før var det mellom fire og fem. Guiden sa at 90 prosent av skredene går når det er skredfare 3. Da tror jeg folk det er greit, men det er jo ikke det.

Guiden deres er en del av det lokale patruljepolitiet. De hadde nettopp tatt lunsj da han ble kalt opp.

– Han var en av de første på åstedet. Han kjørte rett opp og var der etter tre minutter. Det er jo fantastisk bra organisert, det redningskorpset. Og så kom det mange mennesker og alle som kunne bidra gjorde det. Det var sikkert et par hundre stykker.

Hjem med klare råd og erfaringer til andre

Nordmannen som omkom i Klösterle, Ole Martin Braathen, ble bare 43 år gammel, og hadde en lignende livssituasjon som 48 år gamle Myrhaug selv.

– Det føles veldig nært og relaterbart. Vi var rundt samme alder og har barn.

Han forteller at han har stått mye på ski, og aldri vært med på skred tidligere.

– Vi prøver å være fornuftige. De siste årene har vi alltid guide, så det er ganske sikkert. Selv om begge dødsulykkene i helgen var med guide. Det er viktig å følge med. Bruke hodet og teste utstyret.

skred østerrike sölden thomas myrhaug
PÅ GUTTETUR: Thomas Myrhaug (nummer to fra høyre) var på tur i Sölden med kompisene Andreas, Nils Fredrik, Benno og Erik. Foto: Privat

Han føler ikke han har vært naiv rundt skred tidligere. Han forteller imidlertid at de var forsiktige lørdag og søndag, etter fredagens hendelser.

– Tross at guiden ville ha oss ned en fjellside, valgte vi å si at det var for bratt og kjørte noe annet. Han insisterte på at fjellsiden er veldig trygg, men han var veldig glad for at vi turte å si nei. Det er magefølelsen man skal stole på. Det er første gang vi har takket nei til en så flott fjellside.

Han sitter igjen med noen klare erfaringer og råd, etter sin første nærkontakt med et skred.

– Det er litt flaut å innrømme, men jeg har aldri vært på skredkurs, sier han - og fortsetter:

– Vi brukte halve dagen lørdag til et skredkurs med guiden vår. Vi lærte at det er viktig å jevnlig teste det du har i sekken. Å vite hvordan man bruker utstyret.

Han forteller at søkestangen hans sine dager nå er talte.

– Min er en 20 år gammel stav. Den blir byttet ut nå, for å si det sånn. Jeg skal ha en som er mye enklere til å dra ut. Du har 15 minutter på deg i beste fall. Da er det størst sannsynlighet for å finne overlevende. Min stav må skrus sammen. Å bruke ett minutt ekstra på søkestangen, det er tid du ikke har.

skred østerrike sölden
MYE BRA SKIKJØRING: Tross de skremmende skredhendelsene ble det en bra tur for Thomas og kompisgjengen. Foto: Privat

Fremover kommer han og kameratene til å friske opp skredkursingen, og ha en klar plan for hva man gjør dersom uhellet skulle være ute.

– Hva vi skal gjøre og hvordan vi skal søke. Det tenker jeg er veldig viktig. En tar kommandoen og har det klart hvem som skal gjøre hva. At det blir effektivt og større sannsynlighet for at det går bra.

– Er det en annen skikjører som kommer hjem fra Østerrike?

– Jeg har nok blitt litt mer forsiktig, ja. Klar over at man må være enda mer observant. Jeg tror jeg har vært en noenlunde fornuftig fyr, så kan man nok tolke det begge veier. Men vi har sikkert kjørt steder hvor vi har vært heldige.

– Har du planlagt din neste tur allerede?

– Nå blir det Hemsedal. Og det blir fortsatt mest utenfor trekket.

Publisert 7. februar 2022 kl 19.30
Sist oppdatert 8. februar 2022 kl 10.16
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen