Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

Fire personer kom fra det med skrekken da de ble tatt i et stort snøskred i Jotunheimen om kvelden 23. mars

Sist oppdatert: 24. mars 2024 kl 14.51
snøskred
NÆRE PÅ: Fire personer var involvert da dette store snøskredet gikk i Jotunheimen om kvelden lørdag 23. mars. Foto: FB@Folkehjelp / Regobs
Lesetid: 2 minutter

– Det var nære på at det gikk skikkelig galt. Heldigvis overlevde alle fire, i det som var et stor skiløperutløst skred, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Gustav Pleiss.

skikjøring i pudder
Les også

Det var meldt faregrad 2 - moderat skredfare - i Jotunheimen da skredet gikk lørdag kveld. Dette er den faregraden som tar nest flest liv (flest dødsfall skjer på faregrad tre).

– Skredet i Jotunheimen forsterker bildet av at det kan være lett å løse ut store skred enkelte steder i Jotunheimen. Det kan også være mulig å fjernutløse skred. Skredet har sannsynlig gått på et svakt lag av kantkorn eller overflaterim. Særlig utsatt er nordlig og nordøstlig terreng, men skredproblemet kan finnes i alle himmelretninger. Problemet er vanskelig å forholde seg til. De fleste plasser vil snødekket oppleves som relativt stabilt, mens enkelte andre steder er det altså mulig å utløse store skred. Snøskredvarslingen anbefaler at man utviser varsomhet i Jotunheimen og unngår snøskredterreng, sier Pleiss.

Han sier også at det samme skredproblemet som forårsaket skredet i Jotunheimen er å finne i varslingsregionen Indre Sogn. 

– I Indre Sogn kan samme rimlag som i Jotunheimen være til stede enkelte plasser. Også her vil det være vanskelig å forholde seg til skredproblemet og vi anbefaler å unngå snøskredterreng, sier vaktlederen.

– Hvordan bør folk forholde seg til disse utfordringene?

– Vær oppmerksomme på faretegn, slik som drønn i snøen, som er en sikker indikator på at skredproblemet finnes. Vær imidlertid klar over at fravær av drønn ikke betyr at snødekket er stabilt. Observasjoner om drønn og ferske skred er viktig informasjon for snøskredvarslingen. Send inn slike observasjoner i varsom appen. Da vil varslet bli mer nøyaktig.

– Hva med resten av landet?

– I Troms har det natt til søndag kommet en del nysnø, som har dannet ferske flak i leheng. I nordvendt terreng og kalde temperaturer kan det ta noe tid før disse stabiliserer seg. Unngå brattheng med fersk fokksnø. For resten av landet anbefaler vi å gå inn på varsom.no og lese skredvarslet for din region. I tillegg må alle som ferdes i eller nært snøskredterreng gjøre sine egne vurderinger ute i fjellet.

Publisert 24. mars 2024 kl 14.46
Sist oppdatert 24. mars 2024 kl 14.51
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen