– Tyder på at det kun er tilstede høyt i fjellet i skyggesider
Fredag ettermiddag gikk et stort snøskred i Kjenndalen i Loen i Stryn. – En indikasjon på at flere skred kan gå, sier skredvarsler Jostein Aasen, som kommer med flere råd for de som skal på tur i området.
KAN SKRED: Skredekspert Jostein Aasen i Varsom. Foto: Catchlight / NVE
Lesetid: 3 minutter
Fredag ettermiddag løsnet et stort snøskred i Kjenndalen i Loen. Skredet er 400 meter bredt og gikk over en vei. En mann, en kvinne og ett barn ble skadet i snøskredet, som også sperret inne rundt 20 mennesker.
Først trodde man at skredet var et glideskred, men i etterkant viser det seg at det flakskred i lagdelt snø.
– På denne tida av året er det mest sannsynleg at de løsner på grunn av vann i snødekket. Enten at det har vært en opphopning eller at vannet når ned i svake lag, sier Jostein Aasen, skredvarsler i NVE/Varsom til Fri Flyt.
– Når vi har kommet så langt ut på sommeren og utifra observasjoner siste del av varslingssesongen, tyder det på at lagdelt snø kun vil være tilstede høyt til fjells i skyggesider.
Aasen sier altså at problemet har liten utbredelse.
Tidligere fredag ble det altså meldt om et glideskred. Aasen mener det fortsatt det er fare for at disse kan skje, og mener det fortsatt er verdt å se etter dette dersom du skal på tur.
Han befinner seg i Jostedalen, rundt to mil fra ulykkesstedet. Samtidig startet Strynefestivalen torsdag denne uken og det er ventet stor aktivitet i fjellet fra både festivaldeltakere og andre toppturister i Loen/Stryn-området.
– Glideskred er vanskelig fordi det er vanskelig å forutse når det går. Men det fine med de er at de er stedbundne. De krever bratte, glatte flater som glatte svaberg. Det vil si at skredene ofte er gjentakende i samme områder år etter år, sier Aasen.
Aasen anbefaler å hente inn lokalkunnskap dersom du skal gå på tur i området Stryn/Loen i helga.
– Snakk med lokalkjente og få råd om hvor glideskred pleier å gå. Deretter må du vurdere om du vil utsette deg for faren i områdene, eller om du går i andre områder som er tryggere.
– Man pleier ofte å fnyse av dette med å hente råd fra lokalkjente, men nå er det lurt.
Han sier det ofte er en sprekk i snødekket som åpner seg før det løsner. Ser du dette er det altså et tegn på det kan gå skred.
– Det som er fint med det er at de løsner nøyaktig når de selv vil. Dette er så tunge, seige skred at skiløperbelastningen har, så vidt jeg vet, ingenting å si som ekstrabelastning. Det blir ikke som et tørt flakskred der skiløperen løser ut. Det gjør også at det er mindre sjanse for at skiløperen er i snødekket, sier Aasen.
Inn mot helga advarer også Aasen mot våte løssnøskred på grunn av nedbøren som er meldt i området.
– Er snøen myk og våt og begynner å gå over ankelen, er det forhold for våte løssnøskred. Det er lettere å gjenkjenne og lettere å håndtere på tur.
Varsom har avsluttet varslingssesongen nå, og det er derfor ingen meldt faregrad i området, eller noen andre områder i Norge. Men denne siden gir mer informasjon om hvordan du kan hanskes med vår- og sommerskredproblemer.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.