Stor skredfare med vedvarende svake lag på Vestlandet
Forrige helg gikk det flere store snøskred på Vestlandet. Det er fremdeles betydelig snøskredfare og en svært uoversiktlig skredsituasjon inn mot det som kommer til å bli en av vårens fineste toppturhelger.
SNØSKRED: Det er vedvarende svake lag på Vestlandet og i Jotunheimen nå, som kan bety store og naturlig utløste skred. Med fint vær blir det trolig mange folk i fjellet. Her fra en vårtur på Sunnmøre som illustrasjon. Foto: Timme Ellingjord
Lesetid: 3 minutter
– Det gir ekle og skumle forhold. Mange steder vil det oppleves trygt og stabilt, men likevel kan det løsne store eller svært store skred, sier Jørgen Kvalberg, vaktleder ved Snøskredvarslingen.
Vestlandet og Nord-Vestlandet fikk i forrige uke et skikkelig påfyll av snø, som sammen med mye vind ga stor snøskredfare. Dermed gikk det også en rekke store og naturlig utløste snøskred.
En uke senere er det fortsatt betydelig skredfare, med en skarp faregrad 3. Årsaken er en uoversiktlig situasjon med vedvarende svake lag, som potensielt kan forårsake store og farlige skred.
Kvalberg sier situasjonen er lik for Vestlandet, Nord-Vestlandet og Jotunheimen.
– Det finnes vedvarende svake lag der som mest sannsynlig var skyld i de store skredene forrige helg. Men vi vet ikke i hvor store deler av fjellet, eller hvor lett det er å påvirke en del steder, sier Kvalberg.
Inn mot helga er det spådd strålende vær på stort sett hele Vestlandet, med varmegrader og lite vind. Men situasjonen er såpass uoversiktlig at rådet fra Snøskredvarslingen er klokkeklart.
– Dessverre er det litt uoversiktlig og litt usikkert. På grunn av det er vårt generelle ferdselsråd er å unngå skredterreng, altså terreng brattere enn 30 grader og utløpsområder siden det er så mye usikkerhet knyttet dette svake lag.
– Om det kommer til å føre til at skred løsner naturlig eller ikke. Men vi vet at det finnes vedvarende svake lag, og at det kan gi store og svært store skred som vi så forrige helg.
Kvalberg sier skredfaren trolig vil stige utover dagen.
– Det blir godvær til helgen, og da er det sånn at skredfaren i bratt terreng stiger utover dagen på grunn av solinnstråling, og skavler mange steder har bygd seg store. De kan knekke når temperaturen stiger utover dagen, som også kan utløse skred i underliggende terreng.
Han sier også at du spesielt bør høre etter drønn i snøen, som kan tyde på at det er et vedvarende svakt lag.
– Når kan vi forvente oss stabile vårforhold?
– Veldig godt spørsmål. Det lurer vi også på. Mitt råd er bare å sjekke Varsom.no etter oppdaterte varsel, for vi jobber med det hele tiden for å få klarhet i hvor lette de er å påvirke.
Torsdag og fredag er det skarp faregrad 3, betydelig skredfare i Romsdalen, på Sunnmøre, Trollheimen og Indre Fjordane. I tillegg er det faregrad tre i Jotunheimen og Indre Sogn.
– Naturlig utløste skred kan forekomme i soleksponerte bratte heng. Vær forsiktig i leområder med fokksnøflak, står det i varselet for Hallingdal.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.