Solen styrer skredfaren

I store deler av Norge har det vært oppholdsvær denne uken og det blir fine dager med masse sol også i helgen. Samtidig øker temperaturene en del. Det betyr at solen i stor grad styrer skredfaren.

Sist oppdatert: 26. april 2024 kl 11.56
skikjører i fjellet
SOLA STYRER: Snøoverflaten endres i takt med solens bevegelser på himmelen -og det må tas med i turplanleggingen. Arkivfoto: Tore Meirik
Lesetid: 2 minutter

Dette gjelder både generelt og også hvordan skredfaren varierer gjennom døgnet. Skredvarslingen venter en del våte løssnøskred i bratte, sør- til sørvestvendte heng fra fredag og utover helgen mange steder i Norge. 

– Både i Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre har det kommet nysnø den siste uka og der forventer vi naturlige våte skred opp til medium størrelse, sier vaktleder Markus Eckerstorfer til Fri Flyt.

mann på skitur
Les også

Hva skjer med snøoverflaten når sola steker?

– Stråling fra solen påvirker snøoverflaten på flere måter. Mesteparten av solstrålingen blir rett og slett reflektert av snøoverflaten - fersk snø reflekterer opptil 90% av solstrålingen tilbake til atmosfæren. Men noe av strålingen blir absorbert i de øverste 10 centimeterne, og fører til oppvarming og smelting av de øverste lagene i snødekket. Snøen ved overflaten blir fuktig eller våt og det frigjøres vann mellom snøkrystallene. Bindinger mellom snøkrystallene svekkes og brytes opp og snøen mister evnen til å holde seg sammen, sier Eckerstorfer.

snøskred
Typisk vått løssnøskred. Arkivfoto: Kristoffer Kippernes.

Når denne svekkelsen skjer, kan våte løssnøskred løsne av seg selv. 

– Det skjer gjerne på steder i snødekket hvor det er ekstra mye smelting eller vanntilførsel, for eksempel under klipper eller under store framstikkende steiner. Litt vann fra en klippe skyver litt løssnø nedover på et punkt og en kjedereaksjon settes i gang. Mer og mer snø rives med på veien nedover, noe som fører til den karakteristiske vifteformen, sier vaktlederen.

– Pass på terrenget og tiden på døgnet

Naturlig utløste våte løssnøskred er ofte problematisk i noen timer på dagen. Ofte er det en daglig syklus ettersom solen varmer opp snøoverflaten fra sørøst, sør til sørvest. Faren for våte løssnøskred kan da øke veldig rask i de soleksponerte hengene.

Tidlig topptur
Les også

– Det er viktig å planlegge tur etter solens posisjon på himmelen og dermed hvor mye den mykner opp snøoverflaten. Om morgenen eller i skyggesider etter kalde og klare netter kan man oppleve en hard og isete snøoverflate. Sannsynligheten for snøskred er ofte liten. Men faren for utglidning må tas med i turplanleggingen. Når mer en 5-10 centimeter av snøoverflaten har blitt løs og våt, bør man helst unngå bratt terreng. Mindre våte løssnøskred kan ha stor konsekvens nær terrengfeller som klipper eller skog hvis man blir revet med, sier tindevegleder og skredobservatør i varsom, Jørgen Aamot.

Fullstendig skredvarsel for helgen finner du her!

Publisert 26. april 2024 kl 11.46
Sist oppdatert 26. april 2024 kl 11.56

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen