Snøskredfaren øker i Nord-Norge

Der skiføret er best blir også skredforholdene mer krevende. Skjærtorsdag meldes faregrad tre - betydelig snøskredfare - i nesten hele Nord-Norge.

Sist oppdatert: 16. april 2025 kl 15.28
snøskred og fjell
KOMBI-SKRED: Flakskred utløst av skavlbrudd i Ofoten tirsdag denne uka. Foto: Stian@wyssen/regobs
Lesetid: 2 minutter

– Nå er det krevende forhold i Nord-Norge. Det er mye snø og det finnes stedvis vedvarende svake lag i snødekket som kan føre til at skredene kan bli store.  Når temperaturen stiger og det vinterlige snødekket blir vått, vil det kunne gå mange våte skred. Nordland har allerede fått mildværet og det er rapportert om flere store skred nå, sier vaktleder Emma Barfod i Norges Vassdrags-og Energidirektorat (NVE) som lager skredvarselet på varsom.no.

Hun advarer også om at skredfaren kan endre seg kjapt og at folk må følge med på skredvarselet som oppdateres hver ettermiddag - senest klokken 16.

– Fra fredag ser det ut til å bli kaldere og snødekket kan da fryse til. Det kan etter hvert komme nysnø, og man må da følge med på om det dannes ferske ustabile flak. Skredfaren kan endres raskt.

snøskred
HELGELAND: Stort flakskred i Hemnes. Foto: gøran@obskorps/regobs

I mesteparten av Sør-Norge varsles faregrad 1 - liten skredfare - for skjærtorsdag.

– Det er ventet plussgrader og regn til fjelltopphøyde i Sør-Norge onsdag. Dette vil svekke snødekket og faren for våte skred vil øke, sier Barfod - som minner om at det ikke betyr at faren for flakskred forsvinner.

– På de høyeste toppene finnes fortsatt lagdelt vintersnø, så her vil det være fare for enkelte flakskred. Ellers er snødekket i Sør-Norge stort sett vårlig og smelteomvandlet.  Dette kan resultere i våte løssnøskred i bratt terreng, når snøen blir våt nok. Når snødekket er gjennomvått vil faren for glideskred også øke. Unngå opphold under glidesprekker. Det er vanskelig å forutsi når glideskred kan gå, men de løsner som oftest på kjente steder og kan bli store, sier vaktlederen.

Trolig vil skredfaren gå ned til liten skredfare i stort sett hele Sør-Norge når temperaturen synker igjen og snødekket fryser til. 

– Da må man først og fremst huske på å være forsiktig midt på dagen i sørvendte sider der sola gjør snøen våt. Da vil det kunne være lett å løse ut våte løssnøskred, sier Barfod.

 – Hva er ditt beste råd til folk som skal på topptur nå? 

– Vit hvor det kan gå snøskred! Det finner du i varsom-appen. Der ser du hvor skred kan løsne, som er terreng som er 30 grader og brattere. Vit også hvor skredene kan nå ut, som er utløpsområdene, de er markert med blå farge i appen.

 

Fullstendig snøskredvarsel finner du her!

Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Foto: Ole-Jørgen Lian
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane. Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Publisert 16. april 2025 kl 15.25
Sist oppdatert 16. april 2025 kl 15.28
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen