DU KAN HJELPE: Gjør som Jakob, send inn dine observasjoner til snøskredvarslingen. Foto: Jakob@regobs.no
Lesetid: 3 minutter
Kan DU bidra med observasjoner til snøskredvarslingen?
Svaret er: Ja, absolutt.
Det viktigste for dem som skriver snøskredvarsel er observasjoner fra fjellet, og selv om de bruker værstasjoner, værmodeller og web-kamera er det uansett viktig med informasjon fra folk ute i terrenget.
Vet du hvordan du skal grave ut kompisen din dersom vedkommende blir tatt av snøskred? Her får du en innføring til ulike metoder for å grave ut en person fra snøen.
Selv om du ikke har observatøropplæring kan du bidra med verdifull informasjon. Kanskje ser du noe ingen andre har sett eller kan bekrefte utbredelsen av et problem.
– Jo flere som bidrar, jo bedre og mer presise blir snøskredvarslene. Her kan du være med å bidra med det du ser i fjellet. Og JA, alle observasjonene blir lest, skriver skredforsker Markus Landrø til Fri Flyt.
Du kan velge «enkel observasjon» ved å huke av for det når du starter en ny observasjon på Varsom sine sider. Denne varianten begrenser seg til skiføre, snøoverflate, faretegn og snømengde.
Velger du den andre varianten - vanlig snøobservasjon, er det flere og mer avanserte felter, men du trenger ikke fylle ut alle feltene for at din informasjon skal være nyttig.
Se for deg at du er varslerens øyne i fjellet. Da kan et bilde av det som foregår være nok til at det er nyttig, uansett om det er bilder av snøoverflaten, ferske skred, snøfokk, sprekker i snødekket eller snøfordelingen i terrenget.
– Vi tar alle avgjørelser som ikke går akkurat som vi hadde tenkt. Når vi deler slike hendelser, kan andre lære av dem og kanskje forebygge fremtidige ulykker. Hvis du har hatt en hendelse kan du huke av for å anonymisere om du ønsker det. Skredvarselet blir ikke bedre enn den informasjonen de som sitter og varsler har til enhver tid, skriver Landrø.
I tillegg har snøskredvarslingen flere erfarne observatører.
– Snøskredvarslingen har i overkant av 100 faste observatører fordelt over de 24 varslingsregionene. Enkelte har denne oppgaven som en del av sitt vanlige arbeid, men de aller fleste gjør dette i tillegg til annen jobb. De drar ut før jobb eller har tatt seg fri fra jobb for å dra til fjells for snøskredvarslingen, skriver Landrø.
Skal du på topptur må du ha med deg skredsøker og skredutstyr. Her ser du hvilken skredsøker du bør velge før du skal på tur.
Ser du observasjoner på Varsom sine sider som er levert av «karinormann@obskorps», så er det en av disse observatørene.
Observasjoner fra «Olanormann@SVV» kommer derimot fra en av observatørene i Vegvesenet som har dette som en del av sin vanlige jobb. I tillegg får snøskredvarslingen inn observasjoner fra frivillige arbeidere.
– Noen av disse, for eksempel enkelte fra Røde Kors Hjelpekorps, Norsk folkehjelp eller Forsvaret har fått opplæring. Dette ser man på stjernene som er knyttet til observatørens brukernavn. Tre stjerner betyr at den som har levert en observasjon har grunnleggende observatøropplæring, skriver Landrø.
Klatrehjelm er obligatorisk ved klatring i fjellet. Vi har testet hjelmer egnet for all slags type klatring.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.