DØDSSKRED: Mannen som mistet livet i skredet i Hemsedal 26. januar ble funnet to timer etter at han ble tatt av snømassene. Av de tre som var på skitur sammen ble to personer begravd i snømassene. Skistaven til en av de var synlig oppå snøen, og han ble gravd opp uten skader. Foto: Camilla Underland
– I samlerapportene våre legger vi inn så mye informasjon som mulig om skred med omkomne, samt at vi tar en tar vi en oppsummering av det totale antallet snøskred foregående vinter, forklarer snøskredvarsler og senioringeniør i NVE, Jostein Aasen.
I NVEs ferske rapport er det informasjon om skredulykkene som fant sted forrige vinter.
De fire hendelsene med dødelig utgang vinteren 2023/24 var alle i forbindelse med friluftsaktiviteter. To av dem skjedde på topptur på ski, en var offpiste-kjøring og den siste var en kvinne som var på fottur.
I snitt har 6,75 personer blitt drept av snøskred årlig siden 2008, ifølge NVEs rapport.
Fatale snøskred vinteren 2023/2024
9. desember 2023:Mann var alene på topptur på Ronsfjellet i Meløy kommune. Han ble tatt av skred på vei opp den siste bakken mot toppen. En kvinne som også er på tur i området hadde tidligere sett mannen, og da hun så et ferskt skred ved toppen med skispor inn i varsler hun redningstjenesten.
9. desember 2023: Samme dag ble en mann tatt av skred på Langenestinden i Ørsta kommune. Han var da på topptur sammen med en gruppe som nettopp hadde krysset over til en renne. Bruddkanten var der han sto, men han rakk ikke å stige av flaket. Mannen ble ført i stor fart flere hundre meter ned det bratte terrenget, og stoppet rundt 20 meter før Fladalsvatnet.
20. januar 2024: Kvinne på fottur med hunden sin ble tatt og begravd av snøskred på Jamnfjellet i Tromsø. Spor tyder på at hun har akt eller sklidd ned i et brattheng. Et skred løsnet og både hun og hunden ble begravd i snømassene.
26. januar 2024: Tre skiløpere ble tatt av snøskred i Solaust i nærheten av Hemsedal skisenter. En av de skredtatte ble helt begravd og omkom. En ble delvis begravd og en klarte å frigjøre seg selv. Den omkomne ble funnet av hund.
Vis mer
Mellom 2002 og 2014 laget Norges Geotekniske Institutt fyldige ulykkesrapporter etter fatale snøskred. Poenget med disse var å klargjøre fakta og hendelsesforløp både med tanke på å forebygge fremtidige ulykker og til forskning.
Flere protesterte da NGI i 2015 besluttet å kun lage slike rapporter når de hadde åpenbar interesse for NGIs forskningsvirksomhet på snøskredområdet. Ingen hendelser har til nå fylt dette kriteriet.
58 døde på ti år
– Vi prioriterer å bruke ressursene annerledes fordi ulykkerapportene i lengden ga lav forskningsverdi. Stort sett konkluderte de fleste med det samme, nemlig at folk har utløst skredene selv og at snødekket har hatt vedvarende svake lag. Vi får dermed ikke så mye ut av å studere det skredtekniske som kan bidra til forebygging av fremtidige snøskredulykker. Det er mer interessant å gå inn i de menneskelige faktorene som fører til at folk treffer feil valg i terrenget. Men dette er utenfor NGIs fagområde og studeres intensivt ved CARE senteret / universitetet i Tromsø, sier Christian Jaedicke, seniorspesialst på snø og snøskred hos NGI.
Siden den siste NGI- rapporten ble publisert for ti år siden har 58 mennesker omkommet i snøskred i Norge. 39 av dem var skikjørere.
Årlige dødsfall i snøkred siste ti år
Sesong
Totalt
Skikjørere
Skuterkjørere
Turgåere/annet
2014/2015
6
2
2
2
2015/2016
5
3
2
2016/2017
2
2
2017/2018
3
2
1
2018/2019
13
9
2
2
2019/2020
3
1
2
2020/2021
9
6
3
2021/2022
4
4
2022/2023
9
7
1
2
2023/2024
4
3
1
SUM
58
39
7
12
Kilde: NGI
Vis mer
I dag registrerer NVE alle snøskredhendelser med mennesker i snøskred som de får kjennskap til. For å gjøre dette arbeidet bruker de tall fra Varsom-appen og Regobs. I tillegg følger snøskredvarslerne med på Facebook-sider som omhandler ski, topptur og snøskred, samt at NVE overvåker snøskrednyheter i norske medier.
– Vi går også aktivt inn for å ta kontakt med folk som har vært på stedet, som for eksempel redningsmannskap. Alle som blir utsatt for en skredhendelse eller er vitne til en hendelse oppfordres til å dele informasjon om dette ved hjelp av Varsom-appen, sier Jostein Aasen i NVE.
Redningsmann Torgeir Kjus var med å finne og grave frem 25 år gamle Arne Andersen, som omkom etter å ha blitt tatt av skred på Ronsfjellet i Meløy.
Ikke ressurser til systematiske undersøkelser
Rune Engeset er seksjonssjef glasiologi i NVE, og ansvarlig for varslingstjenesten varsom.no
Han forteller at de innimellom fremdeles lager ulykkerapporter basert på informasjon fra de som har vært involvert, som for eksempel vitner eller redningsgrupper.
– Men vi har ikke satt av ressurser til systematiske undersøkelser. De er svært ressurskrevende. Jeg tipper det minst tar et par ukers arbeid å lage en slik rapport. Eller mye mer faktisk, om du skal intervjue flere mennesker og kvalitetssikre data i felt. Det er et dilemma fordi det er mye å lære av slike rapporter. De sier noe veldig konkret det som er skjedd, og slik informasjon vil kunne være forebyggende.
Statsbudsjettet som ble offentliggjort 7. oktober ga heller ingen signaler om at denne typen rapporter er noe politikerne vil prioritere.
Engeset forklarer at NVEs sesongrapporter viser at snøskredårsakene ofte gjentar seg gjennom sesongene.
Får forebyggende informasjon
– I en periode skyldtes for eksempel mange av skredene skavlbrudd. Disse har det vært færre av de siste årene, kanskje fordi vi hadde mye fokus på dem. De fleste skredene skjer når folk går ute i terreng som er brattere enn 30 grader med vedvarende svake lag.
– Er det fortsatt noen som ønsker grundige snøskredrapporter av typen NGI laget tidligere?
– Det tror jeg nok det fortsatt er. Pårørende, og de som har vært involvert i ulykken ønsker å få et faktagrunnlag. Dessuten vet vi ut fra mediedekningen at det er stor allmenn interesse rundt skredulykker, kanskje større enn for en del andre ulykker.
– Hvilken nytteverdi kunne grundige rapporter ved hver dødsulykke ha hatt?
– På den ene siden er det nytteverdi i å lære av hver ulykke. For det andre bidrar ulykkesrapportene til bevisstgjøring. Men vi har valgt å ikke prioritere dette arbeidet, da vi mener vi uansett får så mye info gjennom regobs og de enkeltrapportene som lages. Summen av disse gir oss informasjon som er forebyggende.
Første bud for å unngå å havne i snøskred er å unngå terrenget hvor skred er farlig. Slik kjenner du igjen skredterreng, og slik unngår du å bli tatt i skred.
26-åringen som mistet livet i snøskredulykken i Hemsedal lå begravd i to timer under snøen. Han ble funnet av en usertifisert lavinehund som tilfeldigvis deltok i leteaksjonen.
Søndag ble en mann tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket i Romsdal. Skikjøreren raste ned hele renna, men kom fra den dramatiske hendelsen uten skader.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.