REDNINGSMANN: Torgeir Kjus jobber i 330 skvadron. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 5 minutter
Lørdag fikk to tragiske utfall da Vidar Egset (60) omkom i Ørsta på Sunnmøre og Arne Andersen (25) omkom i Meløy i Nordland, begge etter å ha blitt tatt av skred.
Torgeir Kjus satt i redningshelikopteret som ble sendt fra Bodø til Ronsfjellet i Meløy, og ledet søket på Ronsfjellet, hvor de raskt klarte å lokalisere Andersen.
Kjus jobber som redningsmann hos 330 skvadronen, er guide og tindevegleder, og har også skrevet boken «Toppturer rundt Bodø».
I søket etter Andersen tok det kun 12 minutter fra redningshelikopteret ankom stedet til den skredtatte var funnet.
– Vi startet gjenopplivning, men legen konstaterer tvert at det er ikke noe å hente, forteller han til Fri Flyt.
For selv om funnet skjedde raskt, hadde allerede den forulykkede ligget i snøen rundt halvannen time eller mer, anslår Kjus.
Arne Andersen var bosatt på Rødøy på Helgelandskysten, men kom opprinnelig fra Kyrksæterøra i Trøndelag. Avisa Sør-Trøndelag skriver at Andersen etterlater seg samboer og et lite barn.
12 minutter
Vedkommende som meldte om skredet var ikke på tur sammen med Andersen. Begge var på tur alene i fjellet.
– De hadde truffet på hverandre, hadde utvekslet noen ord, men skilt lag. Dette var ganske høyt oppe i fjellet da de traff hverandre. Melder har gått til et utsiktssted og sittet der og tatt en pause.
Ifølge Kjus skal melder ha sittet der rundt en halvtime, og når da vedkommende begynte å bevege seg tilbake til sporet, ser melder at det gått et skred, og at det stikker noen ski opp av snøen.
Etter varslingen bruker Kjus og redningshelikopteret litt tid på å komme seg i lufta, i tillegg til flytiden fra Bodø til Ronsfjellet, som var på cirka 40 minutter.
– Det bildet vi møter er ganske tydelig. Det er lett å se at det er gått et stort skred. Da jeg så skredet gjettet jeg 200 x 200 meter, men når jeg har målt litt, så er det cirka 80 x 100 meter, altså et relativt stort skred.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ved ankomst ser han en person på bakken, melder, melder, som stikker i snøen med en stav.
I løpet av de 12 neste minuttene skal altså Kjus finne Arne Andersen.
– Redningshelikopter ankommer ulykkesstedet kl. 13.35. Ut med redningsmann og lavinehund kl. 13.39. Funn kl. 13.40.
Syv minutter senere var personen gravd frem. Han forteller mer om søket:
– Vi blir heist ned et lite stykke over de skiene. Da setter jeg på sender/mottaker på søk og begynner å bevege meg ned. Jeg får ganske tidlig inn et signal. 31 meter eller noe, så jeg følger pilen rundt og gjør hurtig finsøket. Lokaliserer på 1,9, som er det minste måltallet jeg får.
– Hundesøker har tatt kontakt med melder, så han kommer til. Mens vi graver så er hundefører nummer to og lege i heisen på vei ned. Vi har gjort et tidlig funn og begynt utgraving.
Etter at de fikk gravd frem personen antok de at Andersen hadde ligget under snøen i hvert fall i halvannen time på to meters dyp.
Den tragiske skredulykken på Langenestinden ble en vond start på topptursesongen på Sunnmøre. – Det er komplekse forhold nå, sier Bjørnar Hovland.
Tror skredet er fjernutløst
Skredet, som var et flakskred, gikk i den vestvendte veggen, helt mot toppen av Ronsfjellet. Det har en bruddkant på 50 centimeter og er rundt 80 meter bredt.
Skredvarslingstjenesten varsom.no varslet skredfaregrad 3 - betydelig skredfare - for denne regionen lørdag.
Fjellet har KAST-klassifisering-2, som betyr at man må håndtere skredterreng for å komme seg til toppen.
Kjus sier det trolig har vært et svakt lag i snødekket i form av et nedsnødd eller nedføyket rimlag.
Han tror skredet er blitt fjernutløst.
– Min antagelse: Han har fjernutløst skredet og blitt tatt med rundt 100 meter ned. Det er bratt terreng, 35 til 40 grader der. Det gamle snødekket er magert og det stikker en del stein opp der.
– Det er noen bautespor. Siste bautespor tar seg inn i brattere terreng.
Han sier at flaket trolig har vært ganske løst, fordi det ikke hadde noen store klumper.
Det har vært en brutal start på årets påske, hvor flere har mistet livet i snøskred. Folk advares på det sterkeste til å droppe alle turer i utsatte områder. Er uhellet likevel ute, kan telefonen redde livet ditt.
«Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.»
Kjus sier følgende om skredsituasjonen i øyeblikket:
– Det som er krevende nå er at ja, det er vedvarende svake lag, men det er kanskje ikke så mye snø i terrenget. Så det er litt komplisert å være på tur. Å vite hva som er trygt og ikke.
– Har du noen refleksjoner rundt skredsituasjonen og dødsulykken?
– Jeg vet ikke om vi skal kalle det en freak accident, men … Man ikke skru opp skredvarselet hele tiden, for det gir ikke noe respekt for skredvarselet. Har du et skredvarsel som sier betydelig, men det skjer ingenting, ingen naturlige skred … Vi hadde flydd i området fra Bodø og Steigen, og kunne ikke se noen naturlige skred, men det har jo vært snøfokk på de høyeste toppene. Så det er komplisert.
– Tror du den vil fortsette å være komplisert?
– Ja, det tror jeg det vil være. Nå kommer mildværet i slutten av uka og det vil nok gå opp til en 4-500 meter over havet, men over det, så vil det være kuldegrader. Over en 4-500 meter så vil de svake lagene vare. Det er ikke gitt at mildværet vil trenge ned og ødelegge det svake laget.
En mann i 40-årene fra Bærum omkom etter det som fremstår som en tragisk ulykke.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.