ALLER FØRSTE KIKK: For første gang viser Safeback fram sitt første produkt. Foto: Safeback
Lesetid: 4 minutter
Tor Berge fikk ideen til Safeback i 2016.
Etter fems års arbeid i hemmelighet kan det norske firmaet nå endelig vise fram hva de har jobbet med.
– De fleste skredprodukter på markedet i dag er er rettet mot å finne den skredtatte raskere. Vi ville jobbe med den andre faktoren: Å forlenge overlevelsestiden til den den skredtatte under snøen, sier Tor Berge til Fri Flyt.
En tommerfingerregel innen skredaksjoner er at 9 av 10 skredtatte klarer seg i rundt 15 minutter under snøen før man kan risikere å dø av manglede oksygentilgang.
Med mindre man har en luftlomme foran ansiktet, kan man etter hvert bli kvelt ved å puste inn den samme luften man puster ut.
Målet til Safeback-gründerne er å øke overlevelsestiden markant, opp mot 90 minutter, slik at oddsene blir bedre for at kamerater og eventuelt redningsmannskaper kan gi hjelp i tide.
– Vi prøvde ulike løsninger. Til slutt landet vi på den mest effektive løsningen, både for funksjon og produksjon, sier Berge,
Safeback er kort fortalt en pumpe som er plassert i sekken som drar luft ut av snøen. Fra denne pumpen går det to slanger opp til to dyser på skulderstroppene på sekken. Disse sender ut luft som går gjennom snøen og når den skredtatte slik at den får tilstrekkelig luft og unngår å bli kvalt.
Safeback er drevet av ikke-oppladbare AA-batterier (som tåler kulde bedre enn oppladbare) og utløses via en hendel på sekken. Vekten blir rundt 400 gram.
– Ideen var avhengig av at vi fikk til to ting: 1. At vi kunne hente luft fra snøen og 2. At luften fra dysene på sekken nådde fram til munnen ved å diffundere gjennom snøen.
De har hatt pustetester i snø, Fjellmedisinsk Forskningsgruppe ved Universitetet i Bergen har gjort uavhengige forsøk, og de har hatt forsøk med en mannequin i snø som «pustet» ut CO2 i snø for se om denne faktisk ble vasket vekk av luften fra Safeback.
– Våre forsøk viser at dette fungerer. Snø er porøs (permeabel), så selv i et stort skred, der snøen blir kompakt, vil du få luft fra Safeback gjennom snøen om avstanden er under 25 cm mellom munnen og nærmeste dyse, sier Berge.
Safeback har også gjort forsøk som tilsier at selv om snøen rundt munnen blir glasert/isete på grunn av varm utpust, vil luften fra dysene forsatt sive gjennom.
Safeback vil ikke fungere om luftveiene er helt fyllt av snø.
En tid fantes det skredsekker med et såkalt Avalung-system som lot deg puste gjennom en slange, gitt at du hadde et munnstykke i munnen. Den mest kjente produsenten av sekker med dette systemet har nå sluttet å lage slike sekker. Avalung krevde både at du hadde munnstykket på plass ved starten av kjøringa og beholdt det der i skredet.
Safeback krever ingen slik operasjon. Derimot krever det per i dag at du drar i en hendel.
– Vi valgte løsningen med hendel siden den er kjent for forbruker fra skredballongsekker. I programvaren vår har vi åpnet for at vi kan legge inn autoaktivering på et senere tidspunkt, sier Berge.
Sekker som skal ha Safeback må være spesifikt tilpasset og godkjent for Safeback sitt produkt. Pumpa skal sitte på den ene siden av sekken, og krever en spesiell mesh foran innsuget. Derfra går det slanger opp gjennom skulderstroppene på sekken til to dyser.
– Vanlige skisekker kan rives av i skred. Derfor vil Safeback i likhet med ballongsekker komme i godkjente sekker med sterkere stropper, sier Berge.
Safeback-systemet kan enkelt flyttes mellom ulike sekker, så lenge sekken er klargjort for det og har ut- og innløp integrert. Pumpen skal kunne gå i 90 minutter i minus 30 grader.
Det er fortsatt en vei fram til produktet er i handelen.
– Vårt mål er at 3-5 fabrikanter kan tilby sekker med Safeback fra vinteren 23-24. Vårt mål som firma er å redde liv, så vi kommer ikke til å tilby enkelte fabrikanter eksklusivitet.
Han og medgründerne eier fortsatt en majoritet i selskapet. Underveis har de fått støtte fra Innovasjon Norge og fra Forsvaret, samt at enkelte investorer har kjøpt seg inn.
Fra i vinter vil Forsvaret få tilgang til å teste en prototyp.
– Hele reisen fram til lansering har vært en berg- og dalbane. Utfordringen har vært å drive med vanskelig produktutvikling samtidig som man må jobbe med økonomien. Det er ikke alltid slik at de to prosessene tar hensyn til hverandre, sier Berge.
Berge sier det er tidlig å snakke om pris, men antyder 7-8000 kroner for en sekk med Safeback og 14-15000 for en sekk med skredballong og Safeback. Dette er kun tidlige estimater, og endelig pris vil komme senere.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.