TRAGEDIEN I TAMOK: Fire mennesker, tre finner og en svensk statsborger, omkom i snøskredtragedien i Tamok i januar. Denne ulykken er en av årsakene til at turistnæringa i Troms nå går sammen for å stoppe skredulykkene i fylket. Foto: Sjur Melsås
Lesetid: 3 minutter
Sju mennesker omkom i snøskred i Troms denne vinteren, av totalt elleve i hele Norge, i det som ble det verste skredvinteren på mange år. Nå går 70 aktører i reiselivet i Troms sammen for å hindre skredulykkene.
– Vi vil styrke samarbeidet mellom reiseliv, fagmiljøene, kommuner og andre, blant annet gjennom et felles fora og møteplasser, Dette er etterspurt av alle miljøene. Vi vil også øke kunnskapen om toppturgjestene i Troms, og gi mer og bedre informasjon om eksisterende varsler og informasjon i reiselivsnæringen. Blant flere tiltak som kom fram etter vårt første møte, vil jeg trekke fram disse som viktigst.
Det sier Agnete Ryeng, fra Arctic 365, som altså samler de fleste reiselivsbedriftene i Troms. I april møttes de for å finne ut hvordan de kan få ned antall skredulykker i fylket . som er overrepresentert i statistikken. Også tanken om et skredkontor i Tromsø, som skal være et møtested for guider og toppturfolk, kom fram på møtet.
– Sesongen 2018/19 ble et trist år. Per 27. april 2019 viste statistikken at sju personer omkom i Troms, seks på ski og en på snøscooter. I tillegg var 61 mennesker involvert i kjente skredhendelser i fylket. Bortsett fra en person i bil og to til fots, gikk alle på ski, skriver Arctic 365 i rapporten etter møtet. Samtidig understrekes det at mye godt arbeid gjøres allerede.
– Ulykkestallene har gått ned de siste årene. De siste fem årene har i gjennomsnitt fem mennesker mistet livet hver vinter. En beregning fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat og Universitetet i Troms viser at man kan anta en tjuedobling av antall turdager i potensielt skredfarlig terreng. En tilsvarende økning i dødstallene ville gitt 70 døde per vinter. Alt informasjonsarbeid, opplæringstiltak og forebyggende tiltak må man derfor kunne si har hatt god effekt, skriver Arctic 365.
På møtet deltok blant andre Espen Nordahl, som har gått toppturer i 35 år og skrevet boka Toppturer i Troms. Han jobbet i vinter med Visit Lyngenfjord for å få flere toppturister til området.
– Samarbeidet er et utrolig bra initiativ, og flott å få alle aktørene på banen for å samsnakke og planlegge. Det har vært stort fokus på skredulykker de siste årene, og generelt kan vi se at folk tar mer hensyn i fjellet nå enn tidligere. Det jobbes altså med å forbedre situasjonen, men ikke godt nok. Med enkle grep kan vi spre informasjon om skred blant turister, det må bare settes i et system, sier Nordahl til lokalavisa iTromsø.
– Troms er overrepresentert i statistikken for dødsfall i snøskred. Hvorfor er det sånn?
– Den viktigste årsaken er nok fordi det er så utrolig mange som går på tur og er aktive i vinterfjellet i fylket. I forhold til statistikken gjør ulykker der mange er involvert et stort utsalg på antallet, sier Nordahl til Fri Flyt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.