I dag lokaliserte letemannskapene to av de fire savnede etter snøskredet som gikk onsdag ettermiddag. Det letes fortsatt etter de to siste, men det er ikke lenger noe håp om å finne dem i live. Men på grunn av værforholdene blir det ikke mulig å fortsette søket i kveld eller utover i helga. Politiet vil vurdere ny oppstart for leting på mandag.
– Status for operasjonen endret fra redningsaksjon til søk etter antatt omkomne, da det ikke lenger er håp om å finne noen i live i snømassene, sa Morten Pettersen som er stabssjef i politiet i Tromsø på pressekonferansen.
Det er en svensk kvinne og tre finske menn som ble tatt av skredet i Tamokdalen onsdag ettermiddag. Det gikk skispor inn i skredet, som er 300 meter bredt og 600-700 meter langt, men ikke ut av det. Skredet gikk onsdag ettermiddag, og de fire ble meldt savnet i 16.30-tiden samme dag.
Les også: Forsøkte å gjenoppta søket etter de skredsavnede i Troms
Ifølge varsom.no var skredfaren i området på nivå 3, betydelig fare for skred, da turfølget la ut på turen til Blåbærfjellet. Farenivået har vært det samme i tiden etter skredet, og det har gjort redningsarbeidet svært vanskelig.
– For alle som har bistått i aksjonen så er det en tung dag i dag. Fire unge mennesker har omkommet, sa klinikkoverlege ved universitetssykehuset i Nord-Norge Mads Gilbert på pressekonferansen om status for leteaksjonen etter snøskredet i Troms.
Umulig å overleve to døgn fullstendig begravd
– Vi vet mye om overlevelsessjanser i snøskred. Det er ikke noen holdepunkter for at noen har overlevd to døgn komplett begravet i denne typen snøras. Vi er derfor helt sikre på at det ikke er noen medisinske holdepunkter for at det er meningsfylt å lete som om disse skulle være i live eller ha gjenopplivingspotensiale. De er fullstendig begravd i skredet. Det har vi visst helt siden det første søket, da det ikke fantes spor i overflaten. Tiden som har gått er nå så lang at vi har et helt robust faglig råd til politiet om å avslutte søk etter mulig overlevende. Vi leter nå etter omkomne, sa klinikkoverlege Gilbert, og trakk samtidig fram at kameratredning i realiteten er nesten eneste sjanse for å overleve en ulykke av denne typen.
Les også: Disse kubene skal forebygge skredulykker
Saken fortsetter under
Får bedre tid
Endret status for operasjonen gir letemannskapene bedre tid. Det blir satt inn lavinehunder og mannskap for å grave ut de omkomne. Men det kan ta tid å få dem ut av skredet.
– Vi gjør fortsatt det vi kan for å få de omkomne ut av skredet. Forventer at det blir en krevende operasjon å få lokalisert de to siste og det å få gravet dem ut, men vi har nå bedre tid. Vi vet ikke på hvilket dyp de ligger, sier Pettersen.
De pårørende er kommet til stedet, og vil få oppfølging fra helsepersonell i kommunen.
Klinikkoverlege Gilbert, som har jobbet med skred og skredulykker i flere tiår, mener dette er en av de verste snøskredulykkene i Troms.
– Der er vondt å sammenlikne slike skredulykker. Men fire unge omkomne i ett ras går inn i rekken som ett av de store og mest brutale snørasulykkene vi har hatt i Troms. Troms er Norges mest skredutsatte fylke, sa Gilbert på pressekonferansen.