Olsrud bor like ved Blåbærfjellet hvor fire personer omkom i et snøskred tidligere i januar. Han er svært godt kjent i området, og jobber blant annet som skredobservatør for skredvarslingstjenesten varsom.no.
– Enormt ressurskrevende nå
– Å finne den siste av de fire omkomne er veldig komplisert og ressurskrevende, og umulig uten store maskiner. Det er ikke mulig å kjøre verken tråkkemaskiner eller snøskuter inn til området uten å bruke enorme ressurser. Og det vil ikke være mulig å evakuere alt fort nok hvis skredfaren i det bratte terrenget skulle øke, sier Olsrud.
Torsdag avgjorde politiet i Troms at de utsetter letingen etter fjerdemann til våren. Årsaken er hensynet til letemannskapenes sikkerhet.
– Under seks meter snø
Olsrud har vært involvert i rednings- og leteaksjonen som rådgiver og kjentmann helt siden de fire ble meldt savnet onsdag 2. januar.
– Etter det første skredet ble det utløst et nytt skred av letemannskapene for å gjøre forholdene sikrere. De tre som er funnet lå utenfor det nyeste skredet, men mye tyder på at fjerdemann ligger under begge, og dermed temmelig dypt – antakeligvis under minst seks meter snø, sier Olsrud.
Private leteaksjoner må unngås
Han ønsker ikke å gå i detaljer om terrenget den siste omkomne befinner seg i, men han er ikke i tvil om at snømengdene er så store at det er umulig å finne vedkommende uten tråkke- eller gravemaskiner.
– Det er veldig viktig at ingen begynner med egne, private leteaksjoner. Det er uansett umulig å finne den siste med søkestang. Derfor ønsker jeg ikke å være for detaljert i beskrivelsen, sier han.
Første topptur-dødsulykke
Ifølge Olsrud er vinteren omtrent halvveis nå med tanke på snømengde. På nabofjellet Sjufjellet ligger det 1,7 meter snø på omtrent samme høyde som snøskredet på Blåbærfjellet. Han forteller om en svært krevende redningsaksjon etter det som ble den første dødsulykken i snøskred i Tamokdalen i forbindelse med friluftsaktiviteter.
– En Vegvesen-ansatt omkom i skred i forbindelse med arbeid en gang på 70-tallet. Dette er første gang noen på topptur har omkommet, sier Olsrud.
Krevende toppturmål
– Hvordan vil du beskrive Blåbærfjellet?
– Det er en veldig populær tur, nærmest en klassiker, med masse artig, sørvendt terreng og totalt 1200 høydemeter. Men den er også krevende, partier i den vanligste veien opp er førti grader bratt. Blant annet derfor er Blåbærfjellet i KAST-klasse tre (komplekst). Da ulykken skjedde var det fint vær, dagslys fra klokka ti til to, og skredfaregrad tre - betydelig.
Ferdselsforbudet i skredområdet er for øvrig opphevet. Olsrud vil ikke oppfordre folk til å holde seg unna, men han maner til respekt for den omkomne som ligger i snømassene på fjellet.
– Jeg vil at folk skal være i fjellet, men håper folk viser respekt og verdighet med tanke på den døde som ligger i snøskredet på Blåbærfjellet denne vinteren, sier han.