Stadig flere vil på toppturkurs

Interessen for toppturkurs har tatt av, blant annet grunnet økt fokus på sikkerhet og skred.

Sist oppdatert: 21. februar 2017 kl 12.37
ØKNING: Interessen for toppturkurs øker. Her fra toppturcamp på Sunnmøre i helga. Foto: Matias Myklebust
ØKNING: Interessen for toppturkurs øker. Her fra toppturcamp på Sunnmøre i helga. Foto: Matias Myklebust
Lesetid: 6 minutter

– Toppturinteressen har definitivt eksplodert de siste par åra, sier Tommy Aslaksen, som holder toppturkurs for blant annet Romsdal Adventure.

Aldri har det vært større interesse for toppturkurs, og flere av aktørene opplever en voldsom vekst. Aslaksen opplever at folk i stor grad melder seg på kurs for å lære mer om sikkerhet og skredsikkerhet.

– Det er mange flere som går på topptur nå, men det har ikke vært en eksplosjon i antall personer som tas av skred. Det tyder på at folk respekterer vær og værmelding. Det skrives mye om skred, og Facebook er full av snøskred, så det stadig mer informasjon der ute, og det er bra at folk ser ut til å ha respekt for naturen og fokus på sikkerheten, sier Aslaksen.

I løpet at to dager får kursdeltakerne til Aslaksen en innføring i hvordan en planlegger en tur utfra værmelding og skredvarsler, og greier de å gjennomføre turen som planlagt er Aslaksen.

– Vi velger andre fjell på skredfare tre enn skredfare en. På skredfare en kan vi går rettere på toppen og kjøre brattere ned. På skredfare tre må vi holde oss lenger unna skredflanken og klassiske skredfeller som renner, bekkedaler og heng. Klarer de det, så er jeg fornøyd, sier Aslaksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

tur1
tur1

PÅ TUR: Folk vil på toppturkurs. Foto: Tommy Aslaksen

– Stor interesse for skredkurs

Aslaksen er ikke alene om å merke oppsvinget. Midnight Sun Mountain Guides i Tromsø melder om betydelig større interesse for toppturkurs de siste par åra.

– Vi merker veldig stor interesse for våre skredkurs, og den har økt mye de siste par åra, sier Espen Nordahl i Midnight Sun Mountain Guides.

Han tror den økte interessen for kurs skyldes både at det er større oppmerksomhet rundt skred, og også at det er kommet formelle skredvarsler. MSMG har både tindevegleder og sertifiserte skredinstruktører i staben, og tilbyr blant annet helgekurs i skredsikkerhet.

– Kursene våre går fra fredag til søndag, og målet er at deltakerne reiser herifra med nok kunnskap til å ta egne vurderinger når de skal ut på tur, sier Nordahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kompass
kompass

FAGLIG: Det er mye å lære på toppturkurs. Viktigst er skredfarlig terreng. Foto: Tommy Aslaksen

Instruktørkurs opplever pågang

Norsk Fjellsportforum (NF) er et faglig samarbeidsforum for kursarrangører og organisasjoner som driver med aktiviteter på bre, klatrefjell og bratt vinterfriluftsliv. I 2013 utvidet NF sin Nasjonal standard til å inkludere en utdanningsstige for skredinstruktører, og har opplevd enorm interesse for sitt skredfaglige arbeid de siste årene.

– Vi har stor pågang både av folk som vil utdanne seg til skredinstruktører og som ønsker å øke sin kompetanse på skred generelt. For våre arrangører er det tydelig et marked for å tilby skredkurs, og stadig flere ønsker å ha NF-sertifiserte instruktører med kompetanse på skred. Dette henger også sammen med vekst i interessen for toppturkurs, toppturer, og generelt økt oppmerksomhet rundt skred og skredsikkerhet på tur, sier Bodil Bay Schulz i Norsk Fjellsportforum.

Norsk Fjellsportforum har utviklet og vedlikeholder en nasjonal standard for instruktører, førere og kursarrangører i fjellsport, med egne utdanningsstiger innen klatring, brevandring og skredopplæring. NF forvalter i dag et omfattende nasjonalt instruktørregister og en sentralisert godkjenningsordning for instruktører og instruktørkursdeltakere. NF-sertifiserte instruktører er derfor et kvalitetsstempel som sikrer at instruktøren har bestått det pensum og har den kompetansen som NF krever.

– Interessen for kompetanse innen bratt friluftsliv er stor, og det er spesielt den relativt nye skredstigen det er stor pågang, sier Bay Schulz.

Mange vil lære om det bratteste

Tindevegleder Einar Løken i Bre og Fjell ser en klar trend mot større interesse for toppturer og brattere friluftsliv, og merker at etterspørselen etter guiding og kurs øker i takt med interessen.

– Historisk sett har nordisk friluftsliv på vintertid dreiet seg om fjellskiturer, for eksempel av typen hytte til hytte, i daler og over vidder der skredfarlig terreng aller helst har blitt unngått. Disse turene er nok fortsatt de turene de fleste legger ut på og ønsker. Men de siste årene har i tillegg interessen økt for å søke topper, brattere skikjøring og å bruke randonnée som trening. Disse interessene aktualiserer det å oppholde seg i potensielt skredfarlig terreng, som jeg tror de fleste er klar over, sier Løken.

I takt med dette er det mange som nå vil lære mer om hvordan en kan ferdes trygt i ulike situasjoner, finne de beste rutene og den beste snøen, sier Løken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

14-23-07_lightboxorg
14-23-07_lightboxorg

SKREDFARLIG: Einar Løken (t.h.) sier det er viktig å få kunnskap om skredfarlig terreng. Foto: Erlend Sande

Å kjenne igjen terrenget
– Det viktigste en sitter igjen med etter et kurs, er evnen til å kjenne igjen det skredfarlige terrenget. I nyere skibøker og lærebøker om alpin skiferdsel skilles det ofte mellom enkelt, utfordrende og komplekst terreng, forklarer Løken.

Det enkle terrenget er likt som den nordiske skiterrenget, der man unngår heng brattere enn 30 grader og steder hvor du blir fanget av skred som kommer ovenfra.

– Du trenger ikke være en ekspert på snø for å ferdes i denne typen terreng. Med gode veivalg kan du unngå de fleste skredfarlige hengene også i den utfordrende terrengklassen. Likevel er det sannsynlig at man må gjennom noen utsatte passasjer. Her gjelder det derfor å ha tilstrekkelig kunnskap om snø og vær for å kunne gjøre gode valg, sier Løken.

– På grunnkurs skred og toppturkurs forholder vi oss til enkelt og utfordrende terreng, slik som NF standarden legger opp til. Dette åpner også muligheten vår for å benytte NF-sertifiserte instruktører som er godkjent til å holde kurs i disse to terrengtypene, sier han.

Det er derimot relativt sjelden at Løken holder kurs i komplekst terreng.

– Slike kurs er som oftest spesielle forespørsler fra skikjørere som allerede har mange års erfaring, og som kjører kontrollert og godt på ski. Også av oss vegledere krever det komplekse terrenget svært mye. Kombinasjonen av snøkjennskap, terrengforståelse, skiferdighet, værkunnskap, situasjonshåndtering og mye mer krever solid erfaring over flere år for å kunne håndteres godt. Derfor bruker vi tindevegledere med flerårig utdanning til oppdrag som foregår i komplekst terreng, og guidede turer i potensielt skredfarlig terreng, sier Løken. 

Publisert 21. februar 2017 kl 12.37
Sist oppdatert 21. februar 2017 kl 12.37
annonse

Relaterte artikler

De mest effektive metodene å grave i skred

Slik graver du ut en skredtatt

Skredsøker
Slik trener du med skredsøker

Et raskt søk redder liv

Skredkveld digital nve varsom
Arrangerer 25 skredkvelder i hele landet

Satser stort på kunnskapsløft om skred

LETT  GJENKJENNELIG? Sjal du ferdes trygt i skredterreng er det en forutsetning å kjenne igjen skredterreng. Nå kan du lære om det på nett. Foto: Bjørn Torleif Lia
Alltid tilgjengelig

Lanserer skredkurs på nett

ARBEIDSGRUPPEN FOR REDNING I SKRED: Mountainsafety.info har som mål å finne de beste praksisene for sikker ferdsel i fjellet. Foto: MSI
Mountainsafety.info

Dette er Mountainsafety.info

Pål Røsrud tindevegleder skredkurs
Korona stopper ikke skredkurs

Arrangerer skredkurs hver eneste helg

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen