SKREDSØKER: Du bør øve med sender/mottakeren (også kjent som skredsøker) gjennom vinteren. Det kan redde liv! Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 5 minutter
Dersom du er flink og effektiv til å bruke skredsøkeren din dersom uhellet er ute, kan det redde liv.
Her får du tips til hvordan du kan trene med sender/mottakeren din.
Vi setter kun fokus på søkemønsteret med sender/mottakeren, og utelater momenter som overflatesøk og utgravning. Vi utelater også scenarioet med flere skredtatte, men dette er noe du kan begynne å øve på når du har øvd med å finne en skredtatt.
Uansett er det viktige å gjøre et overflatesøk og se etter gjenstander og siste stedet man så skikjøreren. Dersom du tar et skredkurs vil man gå mer praktisk og systematisk inn i disse momentene.
Mange kaller en sender/mottaker for en skredsøker. I praksis søker du ikke etter et skred, men du søker etter et signal. Dingsen du holder i hånda sender ut et signal og tar imot et signal; derav betegnelsen sender/mottaker.
Grovt sett finnes det to ulike sender/mottakere. Du kan enten ha en analog sender/mottaker eller digital. Det mest vanlige i dag er å ha en digital. En digital sender/mottaker har to eller tre antenner. En analog sender/mottaker sender bare ut lydsignal og har en antenne.
Dersom du har en analog sender/mottaker anbefales det å kjøpe en digital, for det er sikrere og mer presist å bruke i en skredsituasjon.
Uansett har alle sender/mottakere enn send og søk-funksjon, og du bør sette deg inn i hvordan dette fungerer på akkurat din sender/mottaker.
Signalene til sender/mottakeren
En sender/mottaker sender ut signaler i halvsirkler. Den sender ikke ut signal i rette linjer. Det vil du ofte se dersom du øver på å finne en skredtatt, så vil du se at sporet ditt ofte går i en slags halvsirkel til den tatte. Det er viktig å huske på når du skal begynne å søke.
Mobiltelefon og sender/mottaker
Dersom du har sender/mottakeren i søk-funksjon må du ha mobiltelefonen minimum 50cm vekk fra sender/mottakeren.
Dersom du har sender/mottakeren i send-funksjon må du ha mobiltelefonen minimum 20cm vekk fra sender/mottakeren.
Hvordan øve med sender/mottakeren?
Du kan lett øve med sender/mottakeren din hjemme i din egen hage for eksempel. Du kan gjøre litt ut av det og «leke gjemsel» med flere sender/mottakere.
Det du trenger er minimum to sender/mottakere, der du graver ned den ene i en sekk eller en pose. Det er viktig at du sørger for å sette denne i send-funksjon før du graver den ned.
Deretter er det å sette din sender/mottaker på søk og her er prosessen du bør følge.
Når du setter din sender/mottaker på søk begynner du med noe som kalles for innflygingsmetoden. Her er det fire faser du går gjennom:
1. Signalsøk
Du går med sender/mottaker ved øret og roterer den rundt for å få signal. Årsaken til at du roterer er at da vil sender/mottakeren sende ut signaler i flere retninger, og det vil være lettere å plukke opp et signal den begravde.
Når du hører et pip i sender/mottakeren din har du fått et signal. Da går du over i neste fase. Det varierer fra sender/mottaker til sender/mottaker når du får signal (noen gjør at du får signal på omlag 50 meter fra skredtatt f.eks).
HUSK: man har en gjennomsnittlig søkebredde på 40 meter. Dersom skredet er bredere enn det bør du søke i sikk/sakk på signalsøk-stadiet.
2. Grovsøk
Når du er på grovsøk må du følge retningsangivelsen på pila og følge meteranvisningen. Der det blir kortere og kortere i antall meter til skredtatt, der må du gå. Her kan du ha et høyt tempo. Når du er nede i 10 meter går du over på finsøk.
3. Finsøk
På finsøket må du ta av deg skia, for da er det lettere å bevege seg og være nøyaktig.
Her må du senke tempoet, og når du kommer på rundt 3 meter må du sette deg ned på knærne og være systematisk i søkemønsteret. Du må da bevege sender/mottakeren i et kryssmønster over snøen og lete etter det området der du har det laveste tallet på sender/mottakeren. Marker dette punktet med et kryss, og så er du i gang med neste fase; nemlig punktsøk.
4. Punktsøk
Her må du ta fram søkestanga og begynne med punktsøk. Det er veldig viktig at du ikke bare stikker vilkårlig nedi snøen, men at du har en systematisk tilnærming til det. Du kan enten bruke trepunkt-grovsøk eller spiralsøk.
Trepunkt-grovsøk
Dette er den offisielle grovsøkemetoden til Norges Røde Kors Hjelpekorps med søkestang. Dersom du søker etter en skredtatt som ikke har sender/mottaker vil det være en helt annen situasjon. Da stiller hjelpemannskapene seg opp med fingerspiss til fingerspiss, og setter tre hull i snøen med søkestange. De tre hullene skal være med en linje med 50 cm, og så går du fram 70 cm til neste serie med tre hull. Dersom du er ved den skredtatte er du etter all sannsynlighet allerede veldig nærme, og da må du søke tre ganger der du satte merket for laveste punkt.
Spiralsøk
Her stikker du første stikket med søkestanga der du har markert det minste avstandstallet. Deretter stikker du rundt i en firkanta spiral rundt og utover med 25 cm mellomrom.
Ved funn lar du søkestanga stå, og deretter kan du begynne utgraving.
Se film fra Toppturskolen der Jørgen Aamot viser deg hvordan du øver med sender/mottaker.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.