– Den eldre generasjonen utgjør ofte den største faren for seg selv og andre. Dette er ofte folk som stod på ski for 20 år siden, men som har lagt det vekk. Når de nå har sett utviklingen i toppturismen nå har de kapital og lyst, men mangler grunnarbeidet og barmarkstreningen. De setter seg ikke inn i praktisk forståelse av balanse og teknikk, sier mangeårig skiproff Cato Lægreid til Fri Flyt.
Sammen med kollega og kamerat Espen Fadnes, også skiproff, starter han nå et frikjøringskurs. Målet er at de som ferdes i fjellet skal få en bedre praktisk forståelse av frikjøring.
– Du kan snakke så mye du vil om snøkrystaller, men når det kommer til stykket er det ferdighetene på ski som utgjør faren. Men du må selvsagt ha teorien i bunn, sier Lægreid.
LES OGSÅ: Catos sterke meninger
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FRIKJØRER: Cato Lægreid i Tamokdalen. Foto: Aadne Olsrud
LES OGSÅ: – Fjellet hadde talt
– Over 30
Han mener statestikken har en overvekt frikjørere og fjellvandrere over 30 år. Han mener målet med kurset er å få både sønnen og faren til å bli med kurset - som passer for alle som beveger seg i fjellet, selv om det kreves et visst ferdighetsnivå på ski.
– De er oftest i ras. Unge i dag søker informasjon på en annen måte enn foreldrene sine. Vi har mye mer igjen for å få datter, mor, far og sønn på kurset enn bare sønnen, sier Lægreid.
LES OGSÅ: Catos dype sesongstart
(Artikkelen fortsetter under bildet)
ØSTERRIKE: Lægreid under en tur til Østerrike i oktober. Foto: Skjermdump
Utviklet seg mye
Frikjørerne og basehopperne bor nå på Voss, og besitter, etter over 15 år i skisporten, det de sier er en praktisk erfaring til de vil dele med massene. Ifølge Lægreid har angrepsmetodikken i fjellet forandret seg enormt mye det siste ti-året.
– Skal man holde på så lenge med frikjøring kreves det at man gjør en del selvransakelse og og analyserer det man holder på med. Der blir det ofte et problem for en del. Mange gjør de samme brølerne flere ganger, og evner ikke å se sine egne feil.
Han er klar på at kurset ikke er et skredkurs, og oppfordrer alle til å ha teorien og basisferdiheter i bunn før man beveger seg i fjellet i alle tilfeller.
– Dette er rent praktisk, og målet er å gjøre at flest mulig kan holde på med frikjøring lengst mulig, sier kursholderen.