– Det har blitt kult å dra på skredkveld, og ukult å ikke sjekke skredvarsel

Varsom og CARE drar igjen landet rundt for å arrangere skredkvelder. Første er allerede 11. november i Oslo.

Sist oppdatert: 9. oktober 2019 kl 16.13
SKREDKVELD: Skredkveldene samler flere hundre personer flere steder i landet. Foto: Espen Nordahl
SKREDKVELD: Skredkveldene samler flere hundre personer flere steder i landet. Foto: Espen Nordahl
Lesetid: 2 minutter

– Vi opplever at folk synes det er veldig lærerikt og interessant. Dessuten har det blitt en voldsom suksess. Jeg tror det er kulturelt fenomen i toppturkulturen, som gjør at det nå har blitt kult å gå på skredkveld, og ukult å ikke sjekke skredvarsel. Det er veldig bra, sier tindevegleder, snøskredvarsler i NVE, og en av skredkveld-arrangørene, Marit Svarstad Andresen i Varsom (Snøskredvarslingen i Norge).

11. november starter årets runde med skredkvelder – en kveld viet til å øke publikums kunnskaper om skred. Med seg har hun CARE (Center for Avalanche Research and education), som gjennom skredforskning bidrar med mye kunnskap om menneskelige faktorer når det gjelder beslutningstaking og snøskred. Da de var i Oslo i fjor var ambisjonen å ha det Blindern. På grunn av stor pågang ble det flyttet til Chateau Neuf – med nærmere 1000 solgte billetter.

– Det er svært populært, og noe folk vil ha med seg. Det er jo også en liten påminnelse for folk før skisesongen starter, sier Svarstad Andresen.

Klar-for-skredturne-crop1280
Klar-for-skredturne-crop1280

KLAR FOR TURNÉ: Tindevegleder og skredobservatør Marit Svarstad Andresen skal ut på veien for å lære folk om skred. 

Turneen starter altså i Oslo, før den går videre til planlagte stopp i stort sett hele landet: Stavanger, Trondheim, Bodø, Volda, Svolvær, Vesterålen, Harstad, Narvik, Tromsø, Longyearbyen, Åndalsnes, Lillehammer og Alta. De to sistnevnte er enda i planleggingsfasen. 

Svarstad Andresen sier det også kan dukke opp flere skredkvelder underveis.

– Kan du si noe om hva dere går gjennom på en skredkveld?

– Det er hvordan man planlegger tryggere turer i vinterfjellet, og i potensielt skredfarlig terreng. Her går vi igjennom hvordan man bruker et snøskredvarsel, og hvordan man bruker Snøskredskolen I tillegg går vi igjennom hvordan alle kan bidra til et bedre varsel gjennom å sende inn egne observasjoner i regObs. Vi ønsker å formidle skiglede og vise hvordan en kan finne god snø. Det vil være fokus på menneskelig faktor og beslutningstaking. Vi tar alle dårlige beslutninger om det gjelder hjemme eller til fjells. Hvorfor gjør vi det? Hva bør vi være obs på?, sier Svarstad Andresen.

Første stopp er altså 11. november. Varsom lanserer arrangementene fortløpende på sin Facebook-side Snøskredvarslingen i Norge.

Publisert 9. oktober 2019 kl 16.14
Sist oppdatert 9. oktober 2019 kl 16.13
 

Relaterte artikler

Skredsøker
Et raskt søk redder liv

Et raskt søk redder liv

De mest effektive metodene å grave i skred

Slik graver du ut en skredtatt

Skredkveld digital nve varsom
Arrangerer 25 skredkvelder i hele landet

Satser stort på kunnskapsløft om skred

LETT  GJENKJENNELIG? Sjal du ferdes trygt i skredterreng er det en forutsetning å kjenne igjen skredterreng. Nå kan du lære om det på nett. Foto: Bjørn Torleif Lia
Alltid tilgjengelig

Lanserer skredkurs på nett

ARBEIDSGRUPPEN FOR REDNING I SKRED: Mountainsafety.info har som mål å finne de beste praksisene for sikker ferdsel i fjellet. Foto: MSI
Mountainsafety.info

Dette er Mountainsafety.info

Pål Røsrud tindevegleder skredkurs
Korona stopper ikke skredkurs

Arrangerer skredkurs hver eneste helg

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen