Politiet i Troms oppfordret folk til å holde seg hjemme i påska, og ikke stikke til fjells. Lokalavisa Nordlys skriver dramatiske artikler om snøskred, og har blant annet avslørt at fok har kjørt ski i et heng i Lyngen hvor det gikk skred to måneder tidligere. Eilertsen, som er i ferd med å utdanne seg til Tindevegleder, er lei av det han kaller unyansert dekning av snøskredproblematikken i fylket.
Lei av svart/ hvit framstilling
– Samme dag som de tre skuterkjørerne omkom på Senja (tirsdag 26. mars, journ. anm.) var jeg på topptur med en turistgruppe ikke langt unna. På kvelden ble jeg oppringt av avisa, og jeg fortalte om turen vår, som gikk i trygt terreng og har helt problemfri i forhold til snøskred. Jeg ga et langt intervju, og fortalte om en fin og trygg tur uten dramatikk. Ikke ett ord kom på trykk, verken på nett eller papir, og siden den gang har ikke en eneste journalist ringt meg. Det sier litt om medias syn på skredproblematikken, som ser ut til å være fullstendig svart/ hvitt, forteller Eilertsen.
Han driver sitt eget guidefirma på Senja, og har vært ute på topptur nesten hver dag de siste ukene, både på jobb og privat. Politiets oppfordring om at folk burde holde seg hjemme i påska syns han er tull, og han opplever at folk tror det er nesten jevngodt med selvmord å reise til Senja nå.
– Media skaper oppfatningene til befolkninga, og folk tror det er galskap å ferdes i fjellet nå. Jeg har hatt gjester som stadig vekk får bekymra meldinger fra familie og venner som tror de skal sette livet på spill. Men med gode veivalg og et fornuftig ferdselsmønster er det ingen grunn til å holde seg hjemme.
– Ingen dødsøy
– Hvordan er forholdene på Senja nå?
– Snøen er av kanadisk type, det er fantastisk pudder, og det laver ned hver dag. Det har vært mye nedbør på kort tid, det er krevende forhold, og relativt ustabilt. Men det er ikke uforsvarlig ferdes i fjellet så lenge man mottar naturens singaler og handler deretter. Senja er ingen dødsøy, det går fint an å gjøre ting på en trygg måte, sier Eilertsen.
– Må være lov
Ikke langt fra stedet hvor tre snøskuterkjørere omkom har Eilertsen vært mye på tur de siste ukene, i et område hvor det er mulig å gjøre mange trygge veivalg. Han opplever at folk aksepterer at de ferdes i fjellet også nå, men innser at i andre deler av fylket er sitiasjonen en annen.
– Vi går ikke inn på butikken på Skaland med toppturutstyret på og et svært glis om munnen, vi prøver å ta hensyn i det lille samfunnet her. Men jeg mener det må være lov å ferdes i fjellet og gjøre trygge veivalg også nå. Samtidig vet jeg det er folk i andre deler av Troms som knapt nok tør å legge et bilde på dagens tur på Facebook fordi de er redde for resksjonene fra folk. Og det skyldes at media framstiller alle ferdsel i fjellet som uforsvarlig, sier Bent Vidar Eilertsen.
Heksejakt?
Knut Christian Mikkelsen, som arrangerer frikjøringskonkurransen Tromsø Skiraid, mener medienes skriverier om snøskred og skikjørere minner om en heksejakt.
– Det kan virke som om avisene ønsker et permanent ferdselsforbud i fjellene her. Folk som har vært ute på tur føler seg nesten som kriminelle når de får høre fra folk hvor uforsvarlige de er. Store bilder av folk som kjører ski med antydninger om at de nærmest bryter loven er en gjenganger i avisa, sier Mikkelsen, og viser blant annet til denne artikkelen i Nordlys.
– Folkene på dette bildet gjør ingenting uovlig, men likevel blir de smurt utover avisspaltene Jeg syns det er dårlig og ensidig journalistikk, sier han.
Mikkelsen og resten av gjengen som arrangerer Tromsø Skiraid har nå bestemt å utsette konkurransen til lørdag 4. mai.
– Ingen problem å komme seg til fjells
En annen som er på vei til Troms for å arbeide i fjellene i disse dager er tindevegleder Tor Olav Naalsund. Han mener det er all grunn til å komme seg til fjells, også i Troms fylke.
– Politiets oppfordring om å holde seg hjemme får de stå for selv. Det er ingen problem å komme seg til fjells uten å få problemer med skred, det handler om finne trygge områder, og finne ut når vi kan ferdes i dem, sier Naalsund.
– Hvordan har du forberedt deg til denne turen til fjellene i Troms?
– Slik jeg har skjønt det er det relativt stor forskjell i nedbørsmengdene i indre og ytre strøk, og derfor er nok de verste forholdene på Kvaløya og Senja. Men det fins vedvarende svake lag overalt, og det må vi forholde oss til. Men å holde oss hjemme har vi ingen ambisjon om! Vi bruker noen dager på å få oversikt, så skal vi finne de aktuelle områdene, og finne ut når vi kan bruke dem. Vi kommer ikke til å gi gass før forholdene tillater det.
Unyansert debatt
Naalsund ønsker ikke å legge seg borti noen diskusjon mellom lokale medier og skikjørere i Troms, men han har oppfattet debatten som noe unyansert.
– Det er viktig at de som ønsker seg ordentlig informasjon kan få det, og det virker ikke som om de før det gjennom avisene i hvert fall, sier han.
Skredvarsel for Troms, og resten av Norge, finner du her!
Har du bilder, rapporter, opplevelser eller meninger fra nysnøen i Troms du vil dele med friflyt.nos lesere? Skriv i kommentarfeltet!