Rapporten klar etter dødsskredet på Sunnmøre

Nå er rapporten klar etter dødsskredet på Brunstadhornet tidligere i år.

Sist oppdatert: 25. september 2019 kl 11.12
REDNINGSAKSJON: Her hentes den omkomne mannen ut. Foto: Volda og Ørsta Røde Kors
REDNINGSAKSJON: Her hentes den omkomne mannen ut. Foto: Volda og Ørsta Røde Kors
Lesetid: 3 minutter

51 år gamle Egil Åmbakk fra Ørsta omkom i snøskred på Sunnmøre 9. mars i år. Nå er rapporten, skrevet av Volda og Ørsta Røde Kors sin skredgruppe, klar. Den er i tillegg basert på forklaringer fra turfølget, som var en annen person.

De startet turen på Brunstad i Velledalen, med mål om å nå Urke i Ørsta. På veien skulle de bestige Brunstadhornet (1524 moh.). Der gikk også skredet lørdag ettermiddag. På bildet nedenfor ser du hvor følget snudde på vei til toppen, mens den røde pilen viser hvor den omkomne ble tatt av skredet.

kart-ulykke-sunnmore
kart-ulykke-sunnmore

SKRED: Den røde pilen viser hvor mannen ble tatt av skred. Foto: Norgerskart/Røde Kors

Turfølget hadde sjekket Varsom.no før turen, som viste faregrad 2 (moderat skredfare). Tekstvarselet var derimot ikke lest av turfølget, og det er uvisst om den omkomne hadde lest det.

«Mange ser kun på gradtallet og teksten moderat. Svært få leser tekstvarselet før turen planlegges og gjennomføres. En spørrerunde blant «vanlige skifolk» som var på topptur på Sunnmøre denne dagen bekrefter at de ikke har lest mer enn gradtallet og beskrivelse av grad», står det i rapporten. 

Det ble ikke observert skred av den omkomne og turfølget i området, eller vind som kunne indikere fare. På vei mot toppen hører de drønn i snøen, og velger derfor å snu. 

På veien ned, i retning Urke, stopper ca. 1000 moh. – på vei ned mot et vann. Der starter den omkomne nedkjøringen, med en bratthet på ca 35-38 grader. Omtrent midtveis i siden løsner et flaksred på ca. 120 x 40 meter.

Den omkomne ble funnet av turfølget under 1,6 meter snø i bunnen av skredtungen. På grunn av stadig dårligere vær og manglende ble hun nødt til å markere funnstedet, og gå over en kilometer for å få kontakt med nødetatene.  Luftambulansen var først på stedet, men det var ikke mulig å få fly helt inn i området. Kvinnen, som var på tur med den omkomne, ble derfor bedt om å gå i møte med helikopteret, og ble plukket opp ca. 1 kilometer fra skredet.

Deretter gikk det tre dager før de kunne hente den omkomne ut fra fjellet. Funnstedet var markert med sekk og søkestang. Han ble funnet i 23-tiden mandag kveld. Skredet gikk lørdag altså lørdag ettermiddag.

 

Ifølge rapporten gikk det minst fire skred på andre fjell på Sunnmøre samme dag.

Egil Åmbakk ble 51 år gammel, og etterlater seg tre barn.

Publisert 25. september 2019 kl 11.12
Sist oppdatert 25. september 2019 kl 11.12
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen

Rapporten klar etter dødsskredet på Sunnmøre | FRIFLYT.NO