Påska starter med uvanlig lave skredfaregrader

Mandag meldes faregrad en og to i hele Norge - det er knapt noe noen steder med faregrad tre i helgen. – Vi må tilbake til 2019 for å finne en påske uten faregrad fire i noen regioner, sier vaktleder Gustav Pleiss.

Sist oppdatert: 23. mars 2024 kl 17.40
skikjøring i pudder
FIN SNØ: Dette er fra Sunnmøre fredag 22. mars. Foto: calle@obskorps
Lesetid: 2 minutter

– Lørdag var en flott påskedag mange steder, særlig i Troms. Påska innledes med relativt rolig vær, og det ser ut til at det kan bli noen kalde, relativt klare og fine dager i første del av påsken over store deler av landet. Særlig i nord. Østlandet blir litt mer overskyet. Men det er bare å komme seg ut for værutsiktene er litt mer usikre frem mot påskehelga, sier Pleiss.

skispor
SVARTISEN: Lekre forhold i Nordland denne uka. Foto: Gøran@ObsKorps

Den farligste tiden på året

Han er vaktleder i Norges Vassdrags- og Energidirektorat, som står bak skredvarslingen på varsom.no. De siste ukene i mars og begynnelsen av april er overrepresentert i ulykkesstatistikkene, men årets påske ser ut til å gi nokså trygge forhold i vinterfjellet.

– Til tross for milde temperaturer mange steder er det fremdeles fin snø å finne i høyfjellet. På Vestlandet vil det ta litt tid før all den nye fokksnøen stabiliserer seg. Det kan også gå solutløste skred dersom solen kommer frem, sier Pleiss.

Finnes fortsatt vedvarende, svake lag

I deler av Nordland og Troms, og i Jotunheimen og Indre Sogn finnes fortsatt aktive, vedvarende svake lag. Disse kan skape problemer.

– Her gjelder det å være ekstra forsiktig. Særlig i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn. Generelt gjelder det å være bevisst på at fersk vindtransportert snø kan være lett å løse ut. Og at også på lave faregrader kan man bli tatt av skred, sier Pleiss.

skispor
NYSNØ: Fra varslingsregionen Indre Fjordane 23. mars. Foto: brit-siv@obskorps

– Pass på terrenget!

Han advarer mot å ta for lett på sikkerheten fordi faregraden ikke er veldig høy.

 

– Mange er ute i fjellet, og vi minner om at det ikke er aktiviteten man driver med som er avgjørende for om man kan bli tatt i skred, men terrenget man er i. Alle må følge med på hva som er skredterreng, og ha et bevisst forhold til om man ønsker å gå inn i skredterreng, eller om man kan ha det like fint utenom. Skredterreng er alt terreng over 30 grader, og utløpsområder under. Varsom-appen er et utmerket hjelpemiddel til å se hva som er skredterreng, sier vaktlederen.

snøskred snøras skred
Les også
Publisert 23. mars 2024 kl 17.40
Sist oppdatert 23. mars 2024 kl 17.40
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen