Disse 20 spørsmålene bør du kunne svaret på

Snøskredvarslingen og Fri Flyt presenterer årets skredquiz, med 20 spørsmål som er nyttige å tenke over før du legger ut i påskefjellet. Du har også muligheten til å vinne fine premier.

Sist oppdatert: 14. april 2022 kl 08.52
QUIZMASTER: Årets påskequiz er laget av forsker Markus Eckerstorfer i samarbeid med kolleger i NVE. Foto: NVE
QUIZMASTER: Årets påskequiz er laget av forsker Markus Eckerstorfer i samarbeid med kolleger i NVE. Foto: NVE
Lesetid: 2 minutter

Det er andre år på rad at Fri Flyt presenterer skredquiz i påska i samarbeid med Snøskredvarslingen i NVE.

Flere alvorlige ulykker gir et alvorlig bakteppe for skiturene denne påsken, og det burde ikke være vanskelig å motivere skientusiaster til å sjekke kunnskapene.

Nivået på spørsmålene er slik at folk som driver med toppturer og frikjøring burde kunne svare på det meste, men kanskje må tenke seg om på noen spørsmål.

Hvordan tenker du det står til med skredkunnskaper blant norske skientusiaster? 

– Jeg tenker at mange vet litt, noen vet mye, mens andre vet svært lite. Jeg tror likevel at kunnskapen om snø og snøskred generelt sett har blitt betydelig bedre de siste 10-15 årene, og tenker at varslene på Varsom gir de som skal på ski en viktig oversikt over forholdene. Om de klarer å utnytte den informasjonen som ligger i varslene, så gir ikke det bare info om hvor du ikke bør gå, men det gir det også friheten til å velge annet terreng eller oppdage at en tur kan være innafor ved et gitt skredproblem, men no-go med et annet, sa Heidi Backe Stranden i NVE da vi lanserte fjorårets skredquiz.

Årets skredquiz er laget av forsker Markus Eckerstorfer i samarbeid med kolleger i NVE. Bildene er hentet fra varsom.no. Vi stilte årets quizmaster tre korte spørsmål om hans bakgrunn og arbeidsoppgaver i NVE;

Hva har du forsket på innen snøskred?

– Jeg har forsket på skredaktivitet på Svalbard og spesielt på hvordan og når skavler dannes og kollapser i min doktorgrad. I de siste 8 år har jeg jobbet med skreddeteksjon ved bruk av radarsatellitt for å gir skredvarslingen et bedre beslutnings- og evalueringsgrunnlag.

Hva jobber du med i NVE?

– Jeg jobber med å utvikle en elæringsplattform for videreutdanning av observatører og skredvarsler på kort sikt, og for varsom-publikum på litt lengre sikt.

Hva slags kunnskap trenger folk for å kunne svare på spørsmålene?

– Alle spørsmålene kan enkelt besvares ved å sjekke varsom.no/snoskredskolen.no. Spørsmålene fokuserer på grunnleggende skredvett som alle må ha når de skal ferdes i skredterreng i påsken.

Publisert 14. april 2022 kl 08.52
Sist oppdatert 14. april 2022 kl 08.52

Relaterte artikler

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen