DELER INFO: Daglige møter mellom fjellguidene som opererer i Troms er blant tiltakene som skal redusere snøskredulykker i det populære toppturfylket denne vinteren. Her fra guidet topptur på Giilavarri i Kåfjord. Arkivfoto: Tore Meirik
Lesetid: 2 minutter
– Tilbakemeldingene så langt er veldig gode. Møtene skaper gode diskusjoner og bidrar til å øke og bredde ut bildene de forskjellige guidene har av forholdene i Lyngen. Dermed får de som kanskje mangler nettverket som trengs for å få et komplett bilde også høste av andres erfaring, sier Mikal Nerberg.
Alle som skal til fjells i Troms i høysesongen for toppturer på ski kan delta på informasjonsmøter hver kveld i mars og april. Dette er ett av flere unike tiltak for å få ned antall skredulykker i det utsatte fylket.
Han er tindevegleder bosatt i Lyngen, og ansvarlig for de daglige guidemøtene. Disse møtene er ett av flere tiltak satt i gang av turistnæringa, NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat, som står bak skredvarslingen på varsom.no) politiet og Norges arktiske universitet i Tromsø.
– Ekstremt mange på topptur i fjellene i Troms
– Mars og april er de store ulykkesmånedene med desidert flest folk i fjellene i Troms. Tiltakene vi presenterte 4. mars er i gang, og vi er svært spente på effekten, sier Emma Julseth Barfod fra snøskredvarslingen og NVE.
– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått så langt?
– Dette er fortsatt ganske nytt, men de som har vært med sier møtene har vært veldig positive. Hver dag legges ut en oppsummering på regobs.no, og disse får veldig gode tilbakemeldinger, sier Barfod.
– Hvorfor er disse møtene forbeholdt guider?
– Planen var at de skulle være åpne, men vi opplever at effektiviteten øker og at det er lettere for guidene å snakke åpent sammen med andre kolleger, uten å være redd for hvordan ikke-sertifiserte guider tolker og bruker informasjonen.
– Hvorfor tror du utlendingene er overrepresentert i ulykkene i Troms?
– Det er så ekstremt mange. Jeg tror ulykkesstatistikken representerer et bilde av hvem som ferdes i fjellene i Troms denne tiden av året. Og det kommer bare til å øke, så det er viktig med tiltak for å øke sikkerheten.
Ekstra observasjoner, ny app, mer info
I tillegg til de daglige guidemøtene er også en rekke andre tiltak satt i gang:
Skiguide app: En ny app er gjort tilgjengelig med mange kjente skiturer lagt inn, som er kvalitetssjekket og skred-klassifisert. Beste rute opp er tegnet inn, og turen er KAST-klassifisert.
Ekstra observasjoner: Gjennom prosjektet økes de faste observasjonene ukentlig med to ekstra observasjoner, som betyr fem ukentlige observasjoner i de mest utsatte skredområdene.
Kommunikasjon: Nye og oppdaterte nettsider, nye informasjonsbrosjyrer og økt distribusjon gjennom kanalene til turistnæringen i Troms, med fokus på skredsikkerhet og trygge rutevalg.
Artikler og nyheter om snøskred, og hvordan du kan unngå skred. Skal du på topptur må du alltid ta med den eventuelle skredfaren i beregninga.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.