Søndag før påske skulle bli en fantastisk og etterlengtet skidag på Åbittinden i Møre og Romsdal. I stedet ble det en skremmende dag for de som ble vitner da toppskavlen brast.
6. APRIL 2025: Skavlbruddet ble utløst av en gruppe på toppen, gruppe 3 var nær ved å bli truffet. Foto: Kenneth Olsen
Lesetid: 4 minutter
Flere grupper med skifolk i fjellet kan oppleves som trygt, men ikke alltid. På Åbittind ble Kenneth Olsen vitne til en atferd som gjorde han skremt.
– Det var strålende forhold på nordvestlandet etter lang periode med mindre godt skiføre. Vi rusla ut rett etter klokka åtte fra parkeringa fra Jordalsgrenda, da det var meldt høye temperaturer utover dagen, forteller han.
En rask oppstigning til Trolltind gjorde at de fikk til en tidlig nedkjøring fra Åbittinden, samtidig som de kunne observere at flere grupper var på vei til både Åbit- og Trolltinden.
Etter hvert observerer Olsen at noen har valgt å traversere opp mot en skavl tidligere på fonna, og at det er fortløpende grupper med folk på vei inn.
– Plutselig hører vi at det drønner rundt oss. Toppskavlen, der en gruppe har bauta seg opp, knekker i løpet av kort tid, samtidig som de kommer over og sender isklosser på vei ned. Om det var utløst ved provokasjon eller et uhell vet jeg ikke, men det var tydelig at den knakk der gruppen tok seg opp, forteller han.
VITNE: – Det mest skremmende var de store gruppene med folk som både hadde passert, og som var rett etter gruppen som bryter seg gjennom skavlen, sier Kenneth Olsen. Foto: Kristian Dale
Det går en normalrute opp mot toppunktet som ligger noe lengre til høyre enn som vist på bildet. Oppstigningen er konstant eksponert for skavler om vinteren.
– Det folk har brukt som oppstigning i år har vært mer preget av en overhengende skavl, ifølge Olsen.
Skredfaregraden var satt til 1 den dagen. Men skavler er en egen terrengfelle.
Han visste at det kunne bli både en folksom dag og varm dag i fjellet, med de følgene det får for snø og overhengende skavler.
– For 20 år siden, da jeg ble kjent med Åbittind som et fint fjell med tidlig snø, var cluet å kjøre herfra så fort som mulig fordi du ikke ønsker å oppholde deg i den eksponeringssonen du går inn i, forteller Olsen.
Skavlbruddet skjedde klokka 12:46. Snømassene rev ikke med seg noen, men vitner Fri Flyt har vært i kontakt med, mener det ikke var mer enn fem meter om å gjøre at folk ville blitt truffet.
– Vi så bruddet da det var i bevegelse ,og vi så gruppa da de tok seg gjennom skavlen. Om de provoserte det fram eller ikke, aner jeg ikke. I brøkdelssekundene etterpå bruste det som et helvete. Isklossene kom i en brasende fart, den ene var på størrelse med en Toyota. Det var vanskelig å se ut fra skyggene, om det var folk, men vi observerte at det kom flere grupper under skavlen, forteller Olsen.
Trønderen fotograferte bildet og sendte inn regobs-varsel. Han er fortsatt preget av det han så.
– Man blir frustrert og forbanna. I et terreng med mange andre folk, er man avhengig av at også folk man ikke kjenner tar gode beslutninger. Du kan ha 700 meter avstand fra hverandre, og likevel gjøre valg som får konsekvenser for andres framtid. Jeg ønsker ikke at dette skal være den siste skisesongen, verken for meg eller noen andre. Vi vil bli gamle skikjørere, ikke havne under snøen eller ende opp med bli sittende hjemme i sofaen fordi vi er redde for hvordan andre oppfører seg. Vi må være flere som tar hensyn til hverandre i fjellet, sier han.
Flere folk skaper press
Tindevegleder Pål Røsrud går regelmessige turer til Åbittinden som skredobservatør for Varsom. Han vil ikke kommentere hendelsen, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.
På sine obs-turer stopper han alltid før bratta.
– Det varierer om det er mulig å gå opp. Det er ikke rett fram å komme seg opp på det fjellet, sier han.
Han legger også til at det ikke alltid er sikkert at sporet foran er et godt spor.
– Hvis det er lite snø, kan det hende at folk blir presset inn i et annet terreng enn man ellers ville gjort. Det kan være greit å minne om at det finnes dager man må si at i dag kom vi ikke opp til toppen. Du skal ikke opp til toppen for enhver pris, sier Røsrud.
Niels Sole Semb og kompisene hadde kunnskapen og de så faretegnene underveis. Likevel ble de tatt i et skred i Lyngen, et skred som kvester dem alvorlig. Hvordan og hvorfor skjedde det? Se episode 1 av Begravet her.
Står du på trygg grunn? Toppskavler som knekker eller raser ut er livsfarlig. Flere toppturentusiaster har omkommet i slike ulykker de siste årene.
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.