Mye vær og nedbør i Sør-Norge

Den siste uka har flere steder bydd på alt annet enn vinterlig stemning, med bøttevis av nedbør, mildvær og vind. Dette er status på snøskredfaren i fjellet inn mot helga.

Sist oppdatert: 6. mars 2025 kl 20.16
MILDVÆR: Det løsna mange skred på Vestlandet tidligere i uka. Her fra Voss/Gudvangen onsdag 5. mars. Foto: Håvard@NVE / regobs
MILDVÆR: Det løsna mange skred på Vestlandet tidligere i uka. Her fra Voss/Gudvangen onsdag 5. mars. Foto: Håvard@NVE / regobs
Lesetid: 3 minutter

Mildværet og kraftig nedbør har preget fjellene i Sør-Norge den siste uka, men ser ut til å avta de neste dagene. Kong Vinter har fortsatt ikke fått festet grepet igjen. De milde temperaturene vedvarer.

Snødekket stabiliserer seg likevel generelt i landsdelen, men det er fortsatt steder med betydelig snøskredfare. Dette bør du tenke på om du har tenkt deg ut på ski helga.

– At nedbøren roer seg gjør at faren for våte skred som løsner av seg selv generelt avtar, og at snødekket blir mer stabilt, forteller vaktleder i snøskredvarslingen Heidi Bache Stranden.

For skikjørere som denne helga har tenkt seg ut på ski i den sørlige landsdelen, er det viktigste rådet fra NVE å unngå bratt terreng med våt og løs snø. Det skyldes at det fortsatt vil komme litt regn og mildvær høyt i fjellet.

Spesielt utsatte områder er Indre Fjordane, Voss, Hardanger og Heiane.

- I områdene med mye løs og våt snø kan det være lett å løse ut våte løssnøskred, advarer vaktlederen.

Mye nysnø i høyfjellet

Et annet råd som er spesielt aktuelt for de høyere fjelltoppene, der nedbøren har kommet som snø, er å unngå generelt bratt terreng som har vært i le for vinden. Mange steder har det oppsamlet seg mye fokksnø.

– For eksempel har det på Mannen i Romsdalen kommet over en halvmeter med nysnø. Store mengder snø er sannsynligvis flyttet til heng som har vært i le for vinden mange steder. Disse fokksnøflakene trenger fortsatt tid til stabilisering, fortsetter Stranden.

Det er flere områder som er preget av vedvarende svake lag av kantkorn. Dette gjelder først og fremst i Romsdalen, Indre Sogn, Jotunheimen, Hallingdal og Vest-Telemark. Generelt gjelder dette for fjell over 1000 moh, og noen steder kun i nordhellinger.

- Det vil være vanskeligere å vite hvor det svake laget finnes etter alt været denne uka, men der fokksnøen fremdeles er myk kan det være lett å påvirke svake lag, understreker Stranden.

 
bjørnar hovland
Les også

Få observasjoner fra høyfjellet

Med vedvarende svare lag kan det bli store snøskred dersom det først løsner. Det er likevel usikkert hvordan situasjonen er i høyfjellet. For å få ferske rapporter om de lokale forholdene, er anbefalingen å sjekke oppdaterte varsel på varsom.no.

– Foreløpig har vi relativt lite ferske observasjoner fra områder over 1000 moh etter mildværet de siste dagene. Når vi får inn flere observasjoner, vil vi vite mer om hvordan stabiliteten i snøen har endret seg, sier hun.

Varierende snødybde

Fram til onsdag økte snødybden generelt sett flere steder med over halvmeteren. Påfølgende steg mildværsgrensa stedvis til over 1500 moh, som igjen førte til synkende snødybde fra onsdag til i dag torsdag.

Likevel er det noen steder der snødybden har fortsatt å øke, som Mannen og Sognefjellhytta. Se figuren under:

SNØDYBDE: Figuren viser målt snødybde på et utvalg målestasjoner i fjellet.
SNØDYBDE: Figuren viser målt snødybde på et utvalg målestasjoner i fjellet.

NVE melder også om at snødybden ved målestasjonen på Valdresflya har vært synkende. Det er Vestlandet som har fått de store nedbørsmengdene. Øst for vannskillet er det forventet at det kom mindre nysnø i fjellet.

LES OGSÅ
snøskred bratthet faregrad
Skreforskning
Publisert 6. mars 2025 kl 16.57
Sist oppdatert 6. mars 2025 kl 20.16
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen