Mistet livet i Øksendalen

Rekordholder Ola Inge Drøpping fra Sunndalsøra er blant de omkomne i snøskredtragedien i Øksendalen.

Sist oppdatert: 16. april 2014 kl 12.07
OMKOM I ØKSENDALEN: Ola Inge Drøpping fra Sunndalsøra er en av de fire som mistet livet i tragedien i Øksendalen mandag. Foto: Matti Bernitz
OMKOM I ØKSENDALEN: Ola Inge Drøpping fra Sunndalsøra er en av de fire som mistet livet i tragedien i Øksendalen mandag. Foto: Matti Bernitz
Lesetid: 4 minutter

Politiet har nå offentliggjort navnene på de fire omkomne. Flere er kjente fjes for faste lesere av Fri Flyt –og alle fire var blant Norges mest erfarne toppturentusiaster.

Ola Inge Drøpping, som i vår satte norsk rekord i å gå antall høydemeter på ett døgn, er en av de fire som døde i snøskredet i Kanndalen like under fjellet Litlskjorta i Øksendalen. Drøpping var på tur så å si hver eneste dag, og det var ikke sjelden han la ut facebookbilde fra toppen av Hovsnebba 1550 høydemeter over hjemstedet, etter jobb.

Yngve Dalquist var også et kjent fjes for mange Fri Flyt-lesere. Han hørte også til blant de ivrigste og mest erfarne toppturentusiastene i Norge, og Dalquist var på tur i nordmørsfjella nesten hver eneste helg vinteren gjennom.  

Også de to andre omkomne var erfarne og svært dedikerte toppturfolk. 

Disse omkom i skredulykken i Øksendalen:

  • Ola Inge Drøpping (født 1987)

  • Yngve Dalquist (født 1976)

  • Øyvind Slørdahl (født 1977)

  • Ole Simensen (født 1985)

OMKOM: Yngve Dalquist var en svært erfaren og dedikert toppturmann. Her på tur i Øksendalen tidligere i vinter. Foto: Bård Smestad

De fire omkomne var på tur i en gruppe på seks toppturgjengere mandag denne uka. Målet for turen var fjellet Litlskjorta i Øksendalen, som ligger i Sunndalsfjella på Nordmøre. Like under toppen delte gruppa seg i to. Fire fortsatte opp mot Frusalhalsen og Glennfjellet, og de to andre kjørte videre ned «normalveien» fra Litlskjorta. Da de fire ikke kom ned til møtestedet Brandstad til avtalt tidspunkt ble de etter hvert meldt savnet. Da var klokken blitt 17.00 mandag ettermiddag.

Sterk vind og voldsomt snøvær i området, gjorde letearbeidet vanskelig, men tirsdag ettermiddag ble det plukket opp signaler fra sender/ mottakere i Kannsdalen, sørøst for Litlskjorta. Likevel gjorde det vanskelige været og den økende skredfaren at detaljsøket ble utsatt. Onsdag morgen ble de fire lokalisert og hentet ned fra fjellet, omkommet.

Alt tyder på at de har blitt tatt i et snøskred i nordøstsiden av Kannsdalen, sannsynligvis rundt klokken 14 mandag. 

 

Alt om skredtragedien i Øksendalen finner du her.

FUNNSTEDET: Det røde krysset markerer stedet hvor de fire omkomne ble funnet, i Kannsdalen sørvest for Litlskjorta.

..........................................................

Moderne toppturklassiker

Litlskjorta (1552 moh) er en av de store klassikerne i Øksendalen, som de siste årene har blitt et svært populært toppturmål. Den vanligste nedkjøringen er ikke ekstremt bratt, men det er flere stup i området, også fra toppen av fjellet. Det er mulig å velge brattere og mer eksponerte ruter ned fra Litlskjorta. En av disse er renna «Litlskjorteslipset», som går ned i Frusalbotnen. 

Toppturen er på rundt 1300 høydemeter, og den vanligste veien ned går via Kanndalen og ned mot Brandstad innerst i Øksendalen. På vei opp er det vanlig å gå via Brandstadskaret, som er noe flatere rute. Det siste partiet langt toppkammen gås på beina med skiene på sekken. Skikjøringa ned mot Kannsdalen er svært fin, med helning opp mot 30/ 35 grader i de bratteste partiene. Deler av ruta går gjennom områder som er eksponert for skred fra langt brattere heng.

Det er ikke særlig vanlig å kjøre ski fra selve toppunktet på Litlskjorta, hvor en kort og bratt hammer, sammen med stup på østsiden, gjør at den fine skikjøringa starter fra fortoppen, et par meter lavere, og 50 meter unna.

Øksendalen ligger øst for mer kjente Eikesdalen og Eresfjorden, og vest for Sunndalsøra og Litldalen. Øksendalen har mange flotte og populære toppturfjell, og ferdselen i området har økt voldsomt de siste årene. Brandstad (180 moh), som ligger ved bilveiens ende i dalen, er det mest brukte utgangspunktet for turer i området.

FIN KJØRING: Den mest kjørte ruta ned fra Litlskjorta byr på strålende skiterreng. Frusalbotnen nede til venstre, Kannsdalen til høyre. Foto: Tore Meirik

Publisert 16. april 2014 kl 12.07
Sist oppdatert 16. april 2014 kl 12.07
 

Relaterte artikler

 
smilende mann i rød t-skjorte
– Fin anerkjennelse av fagmiljøet i Norge

Høster lovord for internasjonal skredkonferanse i Tromsø

skikjører i fjellet
Ekstra viktig med planlegging

Solen styrer skredfaren

renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen