Da den svenske frikjøreren Johan Jonsson, som bor delvis i Engelberg, var på skitur på Wendenlücke rundt 300 meter fra skiheisen fikk han se et syn han beskriver som svært skummelt.
En stor skavl hadde en stor sprekk og var mer eller mindre klar til løsne. På feil side av skavlen gikk det flere skispor inn og ut.
– Jeg tenker nok at folk gikk på den før den begynte å løsne. Men dette er utrolig skummelt. Det du ikke ser er også at det er et stort, fritt fall på flere hundre meter, sier Jonsson til Fri Flyt.
Snøskredvarsler i NVE, Jostein Aasen, støtter Jonsson.
– Når du ser alle de sporene tenker du umiddelbart at her er det mange som har hatt flaks.
Det var tidligere denne uken Jonsson filmet det skremmende synet. Turen han gikk beskriver han som en av de vanligste i området.
Mer eller mindre hvert år er skavlbrudd årsaken til tragiske dødsfall også i Norge. Problemet er størst på våren, de fleste ulykkene skjer i april. Sesongen 2018/2019 omkom tre personer på grunn av nettopp dette.
Her er test av skredsøker og snøspade.
Rådet til Aasen er klokkeklart.
– Gå aldri ut på skavler. Og hold god avstand til de. Du skal aldri vurdere om en skavl er trygg nok. For du skal ganske enkelt holde deg unna. Alle som ferdes i fjellet må gjøre egne vurderinger. Ikke stol på at de som laget første spor har tenkt på alt.
– Hvordan kan du gjenkjenne dette?
– Et vanlig råd for å gjenkjenne trygt terreng langs rygger er at du skal holde deg innenfor oppstikkende steiner. Det er derfor skremmende å se at noken har kastet ut steiner som ligger ute på skavlen. Hvis disse er plassert der før sprekken oppstod vil det være svært lett for folk å tolke de som et tegn på at det er trygt å gå ut dit, sier Aasen.
Jonsson er usikker på hvorfor folk har utsatt seg for risikoen.
– Det er vel ulike årsaker. Det finnes alltid cowboyer som ikke vil høre på signaler. Men de fleste vet nok ikke hva som skjer med skavler i verste fall og hvor langt bak den kan løsne dersom du har uflaks. Dette er jo en stor skavl, men det finnes jo også de som er utrolig mye større, også i Skandinavia, sier Jonsson.
I starten av videoen kan du se sprekken. Ifølge Aasen kan da skavlen løsne på skrått innover fra der sprekken starter. Med andre ord kan skavlbruddet bli langt større enn det tilsynelatende vil se ut.
– En annen grunn til å holde god avstand er at terrenget og stupet under kan ha renner som gjør at den noen steder er flere meter overhengende, mens den andre steder ikke henger ut i det hele tatt.
Jonson har også et tips til hvordan du kan bli overbevist om å unngå akkurat dette.
– Du kan jo gjøre et google-søk på skavlbrudd og bruke et kvarter på det. Det pleier å feste seg ganske ferskt i minnet.