Her ble kvinne (17) alvorlig skadet i snøskred

Kvinnen ble begravd i snøskredet på Sylvkallen ved Ørsta, og lokalisert og gravd fram av turkameratene. Den 17 år gamle kvinnen ble alvorlig skadet.

Sist oppdatert: 21. februar 2022 kl 12.08
fjell med snø
ULYKKESSTEDET: Snøskredet hvor den 17 år gamle kvinnen ble skadet gikk i området merket med svart. Foto: Volda og Ørsta Røde Kors skredgruppe
Lesetid: 3 minutter

– Hun ble funnet ved hjelp av sender/ mottaker, som dermed var en avgjørende årsak til at de andre i turfølget, en mann og en kvinne på 36, fant henne og kunne starte utgraving, sier politistasjonssjef i Indre Sunnmøre politidistrikt, Oddbjørn Myklebust til Fri Flyt.

Alle i turfølget er hjemmehørende på Sunnmøre.

Kvinnens skader er betegnes som alvorlige. Hun ble hentet med luftambulanse og fraktet til sykehus i Ålesund, etter ulykken som skjedde søndag ettermiddag.

fjell med snø
SYLVKALLEN: Skredet gikk bak ryggen midt i bildet. Sylvkallen er toppen til venstre i bildet. Foto: Volda og Ørsta Røde Kors skredgruppe

Volda og Ørsta Røde Kors skredgruppe ble utkalt til hendelsen, men da de ankom parkeringsplassen ved Standaleidet var kvinnen allerede på vei til sykehus.

– Vi ble kalt ut og var klar nedenfor skredet, men situasjonen ble løst av luftambulanse fra Ålesund og redningshelikopter fra Florø uten at skredgruppe fra Røde Kors var inne i skredet, forteller leder i skredgruppa, Tormod Eldholm.

redningsmannskaper på parkeringsplass
RYKKET UT: Volda og Ørsta Røde Kors skredgruppe ble kalt ut da en kvinne ble skadet i snøskred på Sylvkallen søndag, men situasjonen ble løst av luftambulanse og vitner før Røde Kors-mannskapene nådde skredet. Foto: Volda og Ørsta Røde Kors skredgruppe

Dette er et populært område for topptur, men andre topper – som Kolåstinden og Fingeren, er mer besøkt enn Sylvkallen.

– Årsaken er nok at ruten til topps følger en rygg hele veien. Denne er ofte avblåst med dårligere skiføre enn alternativene rundt. Det er også skredterreng hele veien, og man må ofte inn i siden under ryggen, og dermed også skredterrenget, for å finne god snø. Når det er godt føre, som det var søndag, er det ofte mye snø i denne fjellsiden, sier Eldholm.

En tsjekkisk statsborger omkom i samme område i 2007, i et skred som var temmelig likt søndagens hendelse. Tormod Eldholm beskriver ruten opp på Sylvkallen som temmelig utsatt.

– Hvordan vil du beskrive terrengfellen den skredtatte havnet i? 

– Når en løser ut skred i flanken som ofte har god snø, vil mye av snømassene stoppe i et gjel under flanken. Dersom en som skredtatt havner ned i gjelet kan det fort bli store snømengder. Det er også flere mindre stup ned mot gjelet. Denne terrengfellen er ofte vanskelig å se både på vei opp normalruten og når man kjører ned flanken på ski.

– Hvordan var snø- og værforholdene søndag?

– Det kom omtrent 40 centimeter nysnø dagen og natten før ulykken, som førte til at faregraden ble oppjustert fra to til tre i dette området. Søndag var det sol, klarvær og noen minusgrader, men en del vind. Da vi ankom ulykkesstedet hadde sporene til de tre blåst igjen, så vi vet ikke nøyaktig hvor de gikk opp. Skiføret var nok veldig bra, men altså med betydelig skredfare.

Publisert 21. februar 2022 kl 12.08
Sist oppdatert 21. februar 2022 kl 12.08
annonse
Relaterte artikler
skikjører i fjellet
Ekstra viktig med planlegging

Solen styrer skredfaren

renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen