– Jeg har aldri opplevd noe lignende etter å ha stått på ski over hele verden i 40 år. Hvorfor? Jo, fordi slike områder normalt ville vært sperret eller sikret ved at fjellsiden ble sprengt ut. Da sønnen min ble tatt i skredet trodde jeg ikke det kunne være sant, det føltes uvirkelig. Jeg var livredd for at sønnen skulle forsvinne helt i snøen.
Det forteller danske Steen Modest Bruni, som opplevde at sønnen ble tatt i snøskred like utenfor de preparerte løypene ved Roniheisen i Hemsedal 17. februar. Han fanget den dramatiske hendelsen på film. Den danske avisen Ekstra Bladet omtalte hendelsen først.
Modest Bruni forteller om en sønn som ble både paff og overrasket. Selv føler han seg heldig, men også flau over å ha brakt sin egen sønn i en slik situasjon. Samtidig mener han skipatruljen i Hemsedal kunne bistått mer.
Hodet over snøen
– Heldigvis stoppet snøskredet i siste sekund, slik at hodet hans var over snøen.
Avisen Hallingdølen skriver at skipatruljen ble kontaktet av noen tilfeldige skikjørere som kom til stedet. Ti minutter senere var patruljen på plass.
– Skipatruljen kom forbi og spurte om noen var begravet i skredet. De forlot området og sa det var trygt for meg å lete etter ski og staver. Det føles helt utrolig at det skulle skje nettopp oss, på et sted hvor tusenvis av skiturister passerer hver dag.
Dette var samme dag som flere snøskred ble utløst i Hemsedal skisenter, med mange skikjørere involvert. Destinasjonssjef i Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen, ønsker ikke å kommentere skipatruljens innsats eller hvor mye de hadde å gjøre denne dagen. Men han understreker at snøskredet gikk utenfor skisenters ansvarsområde.
Skistar fraskriver seg ansvaret
– Jeg ønsker ikke å kommentere hendelser som har skjedd utenfor vårt ansvarsområde. Vårt ansvar er begrenset til de merkede, sikrede åpne og preparerte løypene. Noe annet ville gjort det umulig å drive alpinanlegg i Norge, sier Smith-Erichsen til Fri Flyt.
Da nestenulykken i Hemsedal skjedde om formiddagen 17. februar varslet skredvarslingstjenesten varsom.no faregrad 2 - moderat skredfare. Men like etter klokken 12 ble faregraden oppjustert til tre - betydelig skredfare.
Steen Modest Bruni mener det ikke burde vært kommunisert moderat skredfare i forkant av skredet ved Roniheisen.
– Tavlene ved stolheisen fortalte at det var moderat skredfare. Men hva betyr det? I min verden skjer snøskred på steder man har gått opp til selv til en fjelltopp og kjører ned bratte heng med masse snø. Dette skjedde derimot et sted 15 meter på siden av løypa, sier Modest Bruni.
Andreas Smith-Erichsen har inntrykk av at flertallet av de fleste utenlandske skigjestene til Skistar holder seg innenfor løypene, og at norske gjester utgjør storparten av offpistkjørerne.
– Dette blir bare spekulasjoner, men nordmenn har nok fjell mer i sin kultur og beveger seg mer i terrenget generelt sett. Uansett er vårt inntrykk at de aller fleste har respekt for både alpinanleggenes ansvarsområder og den risiko som ligger til den enkelte om de beveger seg utenom det definerte området alpinanlegget tar ansvar for, sier han.
Mener informasjonen var for dårlig
Den danske familiefaren sier til Fri Flyt at føler han ikke har fått den informasjonen han trengte for å gjøre en annen vurdering.
– Hemsedal skisenter sier at all kjøring utenfor løypene er på eget ansvar. Hva tenker du nå om de vurderingene du gjorde da du tok med din 11 år gamle sønn på offpiste?
– Jeg kan ikke huske å ha lest det noe sted. Da det døde en person i snøskred i Hemsedal få uker før vi kom dit, tenkte jeg at man hadde fått orden på sikkerheten. Jeg vil alltid mene at snøskred er områdets ansvar. Jeg følte egentlig ikke at jeg tok med min sønn på offpiste. Det var tusenvis som kjørte på det samme området av løypa. Offpiste for meg er å gå opp selv og ta en tur i uberørt snø, sier Modest Bruni.
– Mener du at du selv har noe ansvar i denne situasjonen?
– Informasjonen var altfor dårlig til at jeg kan ta på meg noe ansvar, sier dansken.