Disse kubene skal forebygge skredulykker

Enkelt, analogt og effektivt.

Sist oppdatert: 14. desember 2018 kl 17.29
Med infokuber på flyplassene håper NVE å nå ut med informasjon om varsom.no til utenlandske skikjørere, og på den måten forebygge skredulykker. Foto: Svein Mortensen
Med infokuber på flyplassene håper NVE å nå ut med informasjon om varsom.no til utenlandske skikjørere, og på den måten forebygge skredulykker. Foto: Svein Mortensen
Lesetid: 4 minutter

Siden januar 2013 har skredvarslingen på varsom.no bidratt til å øke oppmerksomheten rundt snøforhold og skredfare, men tjenesten sliter med å nå utlendingene. 

– I Norge kjenner de fleste som driver med toppturer etter hvert til varsom.no og skredvarslene, og vet hvor de skal finne det de trenger. Men de utenlandske skituristene vet ikke hvor de skal finne informasjon, og derfor er det ekstremt viktig at vi får formidlet dette på en effektiv måte, sier Rune Engeset, som er seksjonssjef for snøskredvarslingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Løsningen ble å trykke opp informasjonen på papp i sterke farger. De godt synlige infokubene er plassert på følgende flyplasser: Alta, Tromsø, Harstad-Narvik, Svolvær, Molde, Ørsta-Volda og Ålesund, samt på Svalbard. 

Krevende norske fjell
Siden år 2000 har mer enn 100 personer omkommet i snøskred. Av disse er over 20 prosent utenlandske skikjørere. Engeset frykter at flere av disse ulykkene skyldes at de involverte ikke var klar over skredfaren i terrenget de ferdes i. Det håper han at de nye infokubene kan bidra til å forebygge. 

– Selv om snø er snø, så er snøen og forholdene i Norge er kanskje litt annerledes enn det de er vant til. Vi har blant annet mer skavl-problematikk her. Skavler finnes andre steder også, men det er mye av det på norske topper, og vi kjenner til flere tilfeller der folk har gått ut på skavler og falt ned, sier Engeset. 

Se også: 15 lette toppturer 

Saken fortsetter under

På varsom.no ligger skredvarsler og informasjon på engelsk. Det vil tjenesten nå ut med til utlendingene.
På varsom.no ligger skredvarsler og informasjon på engelsk. Det vil tjenesten nå ut med til utlendingene.

Trigget av skredpåsken 2018
Ideen til kubene kom i kjølvannet av skrekkpåsken 2018. Ulykkene og nestenulykkene blåste liv i planene om å gjøre et målrettet framstøt mot utlendingene.  

– Dette er noe vi hadde tenkt på en god stund. Men påsken i år var ekstremt sketchy mange plasser, og vi fant ut at vi måtte gjøre noe. Vi hadde tenkt på elektroniske tavler og skjermer, og hadde vært i kontakt med fylkesmannen på flere steder om dette. Men så tenkte vi at det kanskje var best å gjøre det helt enkelt og analogt, med informasjon på engelsk om skredvarslingen på varsom.no, sier Engeset. 

Det er NVE som står bak tjenesten varsom.no, i samarbeid med Meteorologisk institutt og Statens vegvesen.

Les også: – Det har blitt kult å kunne noe om skred og skredvarsler 

NVE fikk til et samarbeid med Avinor og Innovasjon Norge, laget kuber på en meter ganger en meter ganger en meter i papp, og de to første ukene i desember har kubene blitt satt opp ved bagasjeutleveringen på åtte flyplasser som skikjørerne ofte bruker. 

– Skikjørerne som kommer til Norge med fly må jo vente på bagasjen uansett, og da tenkte vi at disse kubene ville være effektive. Det var lett å få til og koster ikke mye, sier Engeset.

Skredvideoer
I tillegg til kubene som nå er ute på flyplasser i Norge, har NVE fått til et samarbeid med Visit Norway. Den norske reiselivsportalen bidrar blant annet med å spre informasjonsvideoer om varsom.no i aktuelle markeder og utvalgte land. 

– Målet er å nå ut til de utenlandske guidene og skituristene, slik at de vet hvor de finner informasjon om forholdene og blir mer bevisste på hva de må være forberedt på, sier Engeset.  

Se skredvideoene her (Saken fortsetter under)

Vil utvide nedslagsfeltet
På sikt håper Engeset at flere aktører blir med på prosjektet, slik at kubene kan settes ut flere steder enn på flyplassene. 

– Jeg har en liten juledrøm om å at reiselivsbransjen og NHO Reiseliv også engasjerer seg i dette. Det hadde vært at det kunne være en infokube i resepsjonen hoteller og hytter på aktuelle skisteder. Og det gjør jo ikke noe om norske skikjørere også blir påminnet om å sjekke skredvarselet, sier Engeset, og legger til at hyttene i Jotunheimen er i forkant. 

– På alle hyttene i Jotunheimen har vi fått opp skredkart der vi har merket av utsatt terreng. 

Fri Flyt har laget engelske versjoner av flere guidebøker, særlig Toppturer i Troms og Trygge Toppturer er verdt å nevne. Espen Nordahl er forfatter på begge. 

Les også: Amerikansk stæsj-guru hyller norsk toppturbok 

Interessert i topptur? Her har vi samlet nyheter, utstyrstester, reportasjer og inspirasjon til toppturer 

Over 20 prosent av de som omkommer i skredulykker i Norge er utlendinger. Foto: Tore Meirik
Over 20 prosent av de som omkommer i skredulykker i Norge er utlendinger. Foto: Tore Meirik
Publisert 14. desember 2018 kl 17.29
Sist oppdatert 14. desember 2018 kl 17.29

Relaterte artikler

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen