HELT NED: Skredet gikk fra 1100 meters høyde og 340 meter ned til Fladalsvatnet. Den omkomne skikjøreren ble funnet på overflaten nede på skredtunga. Foto: Bjørnar Hovland
Lesetid: 4 minutter
Hovland understreker at han uttaler seg som privatperson, etter å ha vært på skitur i ulykkesområdet i helga. Men han er også skredobservatør for NVE og en del av skredgruppa til Volda/Ørsta Røde Kors.
Han var allerede i skiklær og kunne rykke tidlig, da alarmen gikk lørdag 9. desember klokka 14:20 om en skredhendelse på Langenestinden på Sunnmøre. Ifølge nrk.no var det turfølget som selv varslet nødetatene.
Da Hovland var på plass en halvtime senere, var den skredtatte mannen allerede i ferd med å bli hentet og fraktet til St. Olavs Hospital i Trondheim, men livet stod ikke til å redde.
Det var flere personer i turfølget da snøskredet gikk ved Langenestiden lørdag. Ifølge politiet var det disse som hentet ut den omkomne fra skredet.
Selv om det ikke ble behov for redningsinnsats fra frivillige instanser, valgte Hovland og en kamerat likevel å ta oppdraget med å gjøre snøanalyser mens det ennå var dagslys.
– Det er alltid interessant å komme seg nært og få mest mulig faktainformasjon om snødekket. Derfor tok jeg det som en standard skredobervatør-tur opp mot Fladalsvatnet. Det har stabilt vært faregrad 2 og det var det også nå, forteller han.
Snøskredet, et såkalt flakskred, gikk i en bratt flanke hvor det kniper seg inn og blir brattere lengre ned. Skredet gikk fra 1100 moh og ned til 760 moh. Den omkomne ble funnet helt nederst ved skredtunga.
Etter det friflyt.no kjenner til, skjedde ulykken da turfølget var på veg ned igjen. De tre har kjørt én og én gjennom det skredutsatte partiet. Den omkomne skal ha kjørt som nummer to i gruppa.
– Det var et tynt og svakt snødekke, og med steiner som stikker opp. Konsekvensen av skred i slikt terreng kan være fatalt høy, sier Hovland.
Han mener turfølget har vært så uheldige som det går an.
– Det har vært en fornuftig måte å ta seg ned på, ved at de ikke eksponerte flere enn en om gangen, sier han.
Redningsmann Torgeir Kjus var med å finne og grave frem 25 år gamle Arne Andersen, som omkom etter å ha blitt tatt av skred på Ronsfjellet i Meløy.
– Fristende forhold
Ifølge Hovland har det vært folk på ski på Langenestinden siden slutten av november og hele desember, både på toppen og i rennene. Men han understreker at tidligere spor ikke trenger å bety noe i denne sammenhengen.
– Det er lenge siden siste snøfall, men det er egentlig fantastisk fin snø her nå, kald snø som gir fristende forhold og kjempefin skikjøring, sier Hovland.
Likevel advarer han mot farene i vinterfjellet.
– Når det er så komplekse forhold som nå, velger jeg å holde meg unna terreng som er 30 grader eller mer. De som velger å ta seg ut i bratt terreng nå, gjør det litt i blinde sier han, og utdyper:
– Det er et veldig svakt snødekke på 20-50 cm over oktobersnøen, som ligger der som et islag. All snøen over den første snøen er påvirket av kulden og har kantet seg. Når det går lang tid mellom snøfallene, utvikler snøen seg på forskjellige høyder. Lokale vindretninger gir stor variasjon i snødekket. Det gjør at snøen kan være vanskelig å bli klok på, sier han.
– Det var lav faregrad, men bratt, eksponert skikjøring under komplekse forhold. De har gjort fornuftige valg på veg ned igjen ved at de kjørte en og en. De var uheldige. De traff akkurat der det kunne løsne et flak. Det er ikke så lett å forutsi akkurat hvor det skjer. De som velger å ta seg ut i bratt terreng nå, gjør det litt i blinde, sier Hovland.
Lokalt i Ørsta er alle berørt av ulykken. Også Hovland selv, som traff de to andre i turfølget da de tok seg ned fra fjellet.
Han forteller at de var preget, men takknemlige for at han ville ta jobben med å lage snørapport og formidle hendelsen.
– Min rolle nå er å oppfordre til å holde seg unna bratt og eksponert terreng til kantkorn-problemet har blitt opprensket av mildvær eller annet. Det må skje en voldsom endring i været for at det skal skje. Snødekket som er nå, gir oss et dårlig utgangspunkt for sesongen senere, og det kan vedvare lenge, sier Hovland.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.