Derfor gikk det åtte skred på Nordvestlandet

Den første godværsdagen etter et stort snøfall i Romsdalen og på Sunnmøre resulterte i åtte redningsaksjoner for politiet i det som til nå er årets mest kaotiske skred-dag.

Sist oppdatert: 7. april 2022 kl 10.26
Snøskred Sunnmøre
SKRED: En person er kritisk skadet etter et skred på Grøtdalstinden ved Ørsta. Gustav Pless (bildet) forklarer hvorfor det plutselig gikk en rekke skred på Sunnmøre og i Romsdalen torsdag. Foto: Privat/Regobs
Lesetid: 4 minutter

– Det har gått mange skred, og det har sannsynligvis gått enda flere personutløste skred enn de rykket ut på, sier vaktleder i Varsom, Gustav Pless til Fri Flyt.

Den siste tiden har det kommet store mengder nysnø på de populære skifjellene på Sunnmøre og i Romsdalen. Men været har foreløpig satt en stopper for mye toppturaktivitet. Onsdag ble det derimot blå himmel og sol, og flere dro ut på topptur. 

Det resulterte i åtte utrykninger fra politiet i tillegg til at to ble tatt i snøskred i Tamokdalen i Troms.

Politiet rykket blant annet ut til to store skred vest for det populære skifjellet Kyrkjetaket i Romsdalen.

Tidligere på dagen hadde det gått flere skred ved Ørsta. Senere på ettermiddagen gikk det også skred på Fingeren og på Grøtdalstinden på Sunnmøre. I det siste skredet ble en mann kritisk skadet. 

Så langt i år har en person mistet livet i en skredulykke i Lyngen.

Snøskred Romsdalen
SKRED: Det gikk onsdag flere skred. Her fra Romsdalen tidligere på dagen. Foto: Regobs

Den siste tiden har det kommet store mengder nysnø, altså rundt 40-60 centimeter, på Nordvestlandet.

– Det er sånn at det alltid på denne tiden av året, når det har kommet mye snø og det kommer snø, vil det gå mange naturlige utløste snøskred i solsidene, sier Pless.

– I tillegg så har vi fått dannet et vedvarende svakt lag på fredag som er til stede over store deler av nordvestlandet som gjør situasjonen vanskelig. Det kan gå ganske store snøskred, altså størrelse tre flakskred.

Ifølge Pless gjør det også varslingsarbeidet utfordrende.

 

– Disse kantkornlagene dannes raskt, det er vanskelig å få oversikt over for oss. Da blir det sånn at du ligger litt på etterskudd med å få ut varselet og få observasjoner, vi prøver å være så raske som mulig og at kommunikasjonen går raskt. Det er hektiske dager nå.

Han forteller at de er usikre på Romsdalen.

– I Romsdalen er vi usikre på tilstedeværelsen av det svake laget. Vi har i dag sendt ut folk for å se, og dersom vi finner det vil vi beholde faregrad tre også fremover. Men det var noe mer overskyet i Romsdalen da det ble dannet, men samtidig så vi at skredene på Kyrkjetaket var mistenksom. Vi er ute og observerer det nå.

At disse forholdene kom på en ukedag og ikke en helgedag med mye toppturaktivitet, har sannsynligvis minimert omfanget.

– Vi hadde egentlig veldig flaks at det var en onsdag og ikke en søndag.

Her kan du lese mer om hva et snøskred er.

Oscar Almgren på topptur
FIN DAG: Oscar Almgren forteller at gårsdagen var svært fin på Sunnmøre og at mange nok kom seg ut på topptur av den grunn,

Oscar Almgren, daglig leder i Uteguiden, hadde flere ansatte på tur på Sunnmøre onsdag. Han forteller at de har valgt enklere turer i nærheten av Stranda.

– Har du inntrykk av at det er stor aktivitet i fjellet nå?

– Nei, egentlig har det generelt vært litt mindre i vinter. Det var en del skredulykker tidligere som trolig har gjort at det har vært færre enn vi er vant til. Men i går ble det nok utløst av været, i tillegg til at folk er mer fleksible enn tidligere med hjemmekontor. Jeg forstår at folk var ute, det var bra vært og det er det ikke hver dag på Sunnmøre.

– Hvordan vurderer dere turer nå?

– Vi har hatt ganske moderate turer de siste dagene. Vi er også ganske mange guider og vi har god kontroll på snøen. De siste dagene har vi tatt turene i slakt terreng.

Det støtter Pless. 

– På hele Nordvestlandet anbefaler vi at du tar konservative veivalg og tar hensyn til at det er en usikker situasjon og velger de rolige turene. Det er flott snø og veldig fin skikjøring du kna gjøre i svakere terreng. 

Han sier det samme gjelder for Nord-Norge. Uansett oppfordrer han til å droppe de bratte skiturene nå.

– Du må legge inn ekstra sikkerhetsmargin. Det kan være ting vi ikke har oppdaget, så ikke gå inn i bratt terreng.

Publisert 7. april 2022 kl 10.26
Sist oppdatert 7. april 2022 kl 10.26
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen