– Det lå ting og mennesker strødd overalt

Eivind Aanensen, Krister Kopala og Thea Øvregard Røhme var de første på stedet da fem personer ble tatt i et snøskred i en renne mellom Blåruttinden og Leirbakktinden i Malangen søndag. En person er fortsatt livstruende skadet. – En stressende situasjon, sier Aanensen.

Sist oppdatert: 28. mars 2022 kl 14.13
Snøskred Malangen.
SKREDULYKKE: Skredet gikk i en renne mellom Gruppa på fem skikjørere ble tatt av skred da de nærmet seg toppen av renna mellom Leirbakktinden og Blåruttinden i Malangen. Foto: Maya Meyer/Forsvaret
Lesetid: 5 minutter

Søndag formiddag ble fem personer i 20- og 30-årene som er bosatt i Tromsø tatt i et stort snøskred i en populær renne mellom Blåruttinden og Leirbakktinden i Malangen, ved grensa mellom Tromsø og Balsfjord.

En av dem er fremdeles livstruende skadet, en alvorlig skadet og de tre andre er moderat eller lettere skadet.

Ingen av dem har endret status mandag ettermiddag, melder Universitetssykehuset Nord-Norge, melder Nordlys.

En av dem lå kun på overflaten og gikk raskt i gang med kameratredning. I tillegg kom et turfølge bestående av de erfarne skikjørerne Kristofer Kopala, Eivind Aanensen og Thea Øvregard Røhme til stedet for å hjelpe til. Disse var de første på stedet.

– Da vi kom over der så vi at både ting og mennesker lå strødd. Jeg så bare en som var i bevegelse og de andre som lå eller satt, men så ikke at de bevegde seg. Det var vanskelig å se om de var i live eller ikke, sier Aanensen til Fri Flyt mandag ettermiddag.

Skred i renne.
RENNE: Det var i renna til venstre på dette bildet gruppa på fem ble tatt i snøskred. Foto: Maya Meyer/Forsvaret

Da Fri Flyt var i kontakt med han er han på tur på Finnlandsfjellet på Kvaløya. Etter planen skulle han søndag kjøre naborenna til der skredulykken skjedde, men turfølget valgte å snu ganske tidlig på grunn av vind. De oppdaget også at det kom flere “dusjer” med snø fra renna.

På vei tilbake mot bilene traverserte de over mot den andre renna og oppdaget hva som hadde skjedd.

– Vi tok på fellene og gå så fort som mulig oppover. Det var fire stykk som var der da. Vi snakket med han første som sa at en person var savnet. Vi gikk videre til de tre andre, men valgte å stoppe opp ved den ene personen. To av oss gikk da videre, sier Aanensen.

Det er denne personen som nå er livstruende skadet, altså ikke personen som ble savnet. De gjorde flere søk etter den savnede, men Aanensen opplevde at signalet til sender/mottakeren kom og gikk.

Aanensen har forøvrig selv vært svært nærme å bli tatt i et snøskred på Store Lakselvtind.

TETT PÅ: Frikjører Eivind Aanensen var første som kom til skredet i Malangen søndag. Her fra en tidligere anledning. Foto: Krister Kopala
TETT PÅ: Frikjører Eivind Aanensen var første som kom til skredet i Malangen søndag. Her fra en tidligere anledning. Foto: Krister Kopala

I tillegg opplevde han det som skummelt å gjøre søk der på grunn av skredsituasjonen.

– Jeg klatret kanskje mellom 50 og 100 høydemeter i renna. Det var sinnssykt mye snø inne der og det fortsatte å komme ting ned. Det var ikke behagelig å være. Det var i grenseland. Mens jeg stod der kom sistemann ned for egen maskin, forteller han.

Politiet fikk først melding om skredet klokken 11.04 søndag formiddag. Hele turfølget på fem personer ble tatt i skredet, og på bildene i etterkant kan du se at snøen i renna går helt ned til sjøkanten. 

– Hvordan opplevde du situasjonen?

– Det er klart at det er veldig stressende situasjon. Du ser helt klart alvoret i både situasjonen og i det du holder på med. Du kommer veldig tett på. Jeg vet hvem flere av dem var også. Det er veldig spesielt å se at det triller hjelmer og stegjern nedover.

Han beskriver turfølget som erfarne og som tar gode avgjørelser.

Renna skal være rundt 50 grader bratt enkelte steder. Renna skal være rundt 900 meter lang.

– Har du kjørt renna selv tidligere? Hvordan vil du beskrive den?

– Den er veldig estetisk fin med høye vegger. Den er trang, bratt og lang. Mellom 40-45 grader og jevnt smal. Det er en veldig stilig. En av de fineste rennene jeg kjenner til.

– Er den populær?

– Mer og mer de siste årene vil jeg si.

Her kan du lese mer om hva et snøskred er.

Snøskred.
SKREDET: Bilde fra redningsaksjonen søndag. Foto: Maya Meyer/Forsvaret

Det var faregrad to i Tromsø søndag. Men Ifølge vaktleder i snøskredvarslingen, Håvard Toft Larsen, var hendelsen med på å endre skredvarselet.

– Vi var usikre på om det var en spiss toer. Men det kom inn flere observasjoner på formiddagen som tilsa at forholdene var ustabile, blant annet denne ulykken. I kombinasjon med andre observasjoner satte vi opp varselet til faregrad tre, sier Toft Larsen.

– Nå har vi mer oversikt, og ser at området Tromsø/Lyngen har det vokst raskt frem et lag med kantkorn i overgangen mellom gammelt og nytt snødekke. Det er en prosess som skjer raskt.

Toft Larsen sier dette er en prosess som skjer raskt.

– Det er også vanskelig å varsle nå. Det kan skje på et døgn, og det ser ut som det er det som har skjedd i helga og nå videre utover i uka. Men det er stor usikker på i hvor stort området dette gjelder.

– Hva tenker du om de neste dagene for de som skal på topptur?

– Vi anbefaler generelt sett å være folk å være ekstra forsiktige de neste dagene. I og med at situasjonen er såpass uavklart og vi sliter med å få nok informasjon. Du må kunne mye om disse prosessene og kunne identifisere for å unngå dem. For de som ikke har veldig god kontroll på hvordan dette skjer, anbefaler vi folk å unngå skredterreng de neste dagene.

Publisert 28. mars 2022 kl 13.26
Sist oppdatert 28. mars 2022 kl 14.13

Relaterte artikler

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen