– Mildere vær i hele landet fra onsdag vil øke faren for at skavler knekker. Gå aldri ut på skavler! Kommer du under ifra; hold ekstra god avstand nå som faren for at skavlene knekker øker, sier vaktleder Emma Barfod i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) som står bak skredvarslingstjenesten varsom.no.
Skavlbrudd henger ikke sammen med skredfaregraden, og nylig skjedde en nestenulykke som kunne endt tragisk på Åbittinden på Nordmøre, på en dag med skredfaregrad 1 - liten skredfare.
– Nord-Norge og Svalbard har fortsatt lagdelt vintersnø. Hvis det knekker en skavl, vil den påføre en ekstremt stor belasting på snødekket. Gamle og dype vedvarende svake lag kan da kollapse og store flakskred kan bli løst ut. Også i områder hvor vi har fjernet vedvarende svake lag i snøskredvarslet, fordi vi anser at mennesker ikke kan påvirke lagene. Men med store skavler kan man ikke utelukke at dype svake lag kan bli påvirket, advarer Barfod - som gir disse ferdselsrådene i terreng med snøskavler:
– Er du usikker på om det er skavl på toppen så må du la være å gå ut på kanten. Stopp der du ser det er fast fjell, for eksempel steiner som stikker opp. Fare for skavlbrudd er størst på våren når snøen begynner å svekkes av varmen. Men vekten av en person kan være nok til at skavler knekker når som helst igjennom vinteren. Selv om det er spor etter andre ute på skavlen betyr ikke dette at det er trygt, sporene betyr bare at de som gikk der før deg hadde flaks, sier hun.
I perioden 2015-2020 skjedde åtte dødsulykker på grunn av skavlbrudd. De siste årene har det heldigvis ikke skjedd. NVE har analysert ulykkene.
– De er folk på topptur, som ofte har tatt av skiene for å gå mot kanten og se på utsikten. De fleste ulykkene skjer på våren. Mange er erfarne fjellfolk. Det er omtrent like mange menn som kvinner og cirka like mange utenlandske turister som nordmenn. Halvparten av dødsulykkene med skavlbrudd har skjedd i Troms, sier Barfod.
Snøskredvarsel for hele Norge de nærmeste dagene finner du her!
Hun nevner en dødsulykke i 2016 som en klassisk skavlulykke.
– Vi skrev da rapport hvor blant annet dette blir løftet frem, sier vaktsjefen, og trekker frem disse poengene fra ulykken:
«En klassisk ulykke der man går for langt ut på kanten av et fjell der det har bygget seg ut skavl med den følge at skavlen knekker og man faller utfor. Temperaturstigning til plussgrader og nedbør som regn i dagene før og samme dag som ulykken skjedde, har muligens bidratt til svekkelse av bindinger og dermed styrken i fokksnøskavlen. Dette kan ha medførte at den brakk ved tilleggsbelastningen av skituristen. Hendelsen viser at det er viktig å holde fokus når man beveger seg langs fjellrygger. Vær konservativ i forhold til sporvalget. Man må holde god avstand fra kanten da skavler kan gå til brudd langt inn fra kanten. Er det steinpartier som stikker frem; følg disse slavisk. Er det partier det ikke er stein; legg inn en god sikkerhetsmargin inn fra kanten der du legger sporet. Det er også viktig at alle i turgruppa er oppmerksom og holder god fokus når man beveger seg. Er det en som har god erfaring i gruppa kan det være lurte at vedkommende går først og velger sikrest mulig rute og at de andre følger etter i samme spor. Når man når toppen er det ofte greit at den med mest erfaring definerer sikre områder og at ingen beveger seg utenfor dette. Har man mulighet kan det før man begynner oppstigningen være greit fra avstand å kartlegge, gjerne ved bruk av kikkert, hvordan skavler har bygget seg ut langs den ruta man skal gå.»
NVEs analyse av dødsulykker med skavlbrudd i perioden 2015-2020:
21. april 2015: Jotunheimen. Tjønnholstinden. Topptur: Mann utløste skavlbrudd da han gikk til fots på toppen. Alene på skitur. Døde etter langt fall. Fint vær. Turvant.
27. mars: 2016: Lyngen. Russelvfjellet. Tysk Mann falt fra skavl, utløste et snøskred, ble begravd under halvannen meter snø. Gruppe på 7 personer.
9. april 2017: Romsdal. Litlskjorta. Toppskavl brakk. Kvinne i 20-årene falt flere hundre meter og omkom.
12. april 2018: Lyngen. Russelvfjellet. Østerriksk kvinne i 50-årene falt gjennom skavl og utløste skred under. Omkom av skadene.
9. april 2019: Lyngen. Topp 1237. Mann i 50-årene på topptur falt gjennom skavl og utløste skred under. På topptur. Erklært død på stedet.
14. mai 2019: Svalbard. Kamkrona. En kvinne og en mann fra Polen i 30-årene falt gjennom skavl og døde. Topptur. Langt fall.
6. desember 2020: Tromsø. Tromsdalstind. Polsk mann omkom, Gikk til fots, har trolig utløst skavl som igjen utløste skred under.
