Advarer mot glidesprekker og skavlbrudd

Temperaturen i Nord-Norge er på vei ned, og i kjølvannet av mildværet er det viktig å være obs på glidesprekker og -skred, samt skavlbrudd.

Sist oppdatert: 18. april 2025 kl 21.16
fjell med sprekker i snøen
GLIDESPREKKER: Slike sprekker kan være starten på store skred. Dette er fra Bardu i Indre Troms 17. april. Foto: Kaj@obskorps/regobs
Lesetid: 3 minutter

– Nå er vi over mildværstoppen i Nord-Norge, og den våte skredaktiviteten vil da avta, men det kan fortsatt løsne enkelte våte skred. Det har ikke gått så mange store skred som vi fryktet under mildværstoppen, men det gikk mange små og middels store våte skred. Men snødekket vil fortsatt være vått en stund til, og det er et par uforutsigbare farer som truer, nemlig glideskred og skavlbrudd, sier skredvarsler Emma Julseth Barfod i Norges Vassdrags- og Energiverk, som står bak skredvarslingstjenesten varsom.no.

Skavlbrudd
Les også

Det har vært rapportert inn både ferske sigesprekker og glideskred på regobs de siste dagene. 

– Glideskred er uforutsigbare når de løsner, men går ofte på de vante plassene og de kan bli store. En tommelfingerregel er at det er størst sannsynligheten for glideskred 1-3 dager etter sigesprekker blir synlige. Det er med andre ord ofte litt forsinkelser i denne prosessen. Siden glideskred er så vanskelig å varsle, og ofte er det snakk om kun få glideskred, er det ikke ofte vi setter dette som skredproblem og vi lar sjelden denne faren styre faregraden i snøskredvarslene, sier Barfod.

Mildværet har også gjort at skavler vil være svekket, og faren for skavlbrudd vil fortsatt gjelde selv om temperaturen er på vei ned igjen. Men faren for at de løsner naturlig vil avta etter noen dager med minusgrader. 

– Men om du går ut på en skavl, midtvinters eller på kalde dager, kan vekten din være nok til at den knekker. Så aldri gå ut på en skavl, advarer Barfod.

Fra lørdag vil det bli kaldt igjen Nord-Norge, og mer stabile forhold. Men så ventes nye runder med vind og snø, og da endres forholdene igjen. 

– Det gamle snødekket vil etter hvert fryse til og bli nokså stabilt. Men det vil også komme ny runde med nysnø og vind som vil danne ferske fokksnøflak. Disse vil være ustabile, spesielt mens været står på, og kan være lett å løse ut for skikjørere.

Tilslutt kommer hun med et viktig tips til alle som skal på topptur - nemlig å stå opp om morgenen.

– Husk timing når skal du på tur! Er det meldt sol, så start skidagen tidlig! Faren for skred øker drastisk midt på dagen når sola steker i fjellsiden. Første runde med solstekning på tørr nysnø fører ofte til mange naturlig utløse skred. Ikke vær på vei opp en bratt fjellside akkurat da. Her har vi mye å lære av alpekulturen. Vi nordmenn har en tendens til å være alt for sent ute. Skiføret blir også ofte dårligere utover slike soldager, hvor du ender opp med sugeføre. Stå opp tidlig og god påske!

 
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Foto: Ole-Jørgen Lian
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane. Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Publisert 18. april 2025 kl 21.16
Sist oppdatert 18. april 2025 kl 21.16
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen