Isolasjonsjakke og tynn dunjakke bør være med på alle toppturer. Vi har testet flere aktuelle modeller fra merker som North Face, Mammut, Arc’teryx og Rab - og sist ut fra svenske Haglöfs.
Sist oppdatert: 27. desember 2022 kl 08.40
VIKTIG: Ei tynn og lett isolasjonsjakke bør være med på enhver topptur - også når det er varmt. Ja, og når det er kaldt, som på dette bildet fra testing av den nye modellen Haglöfs Spitz Mimic Hood. Foto: Ole Jørgen Lian
Det er deilig å finne fram den varme jakka når du tar pause eller snur på toppen midtvinters. Eller når du har knekt lårbeinet på Alnestind i juni og ligger iskald i snøen og venter på helikopter.
I begge tilfellene er ei pakkbar, lett og varm isolasjonsjakke gull verdt. Ja, i det siste eksempelet kan jakka redde livet ditt.
Vi har testet flere jakker som skal fylle dette formålet – i varierende grad. Testen er delt i to; en del med de dyreste jakkene i dun og en del med rimeligere jakker i kunstfiber. Sist ut er den flotte Eigerjoch Advanced IN fra Mammut og den tekniske jakken Spitz Mimic Hood fra svenske Haglöfs - samme merke som står bak den litt enklere jakkenNordic Down Hood.
Dun er det dyreste fyllmaterialet som gir best isolasjon per gram, og har en spenst som syntetfibre ikke klarer å matche. Dun er også mer komprimerbart, holder formen lengre og er slitesterkt og komfortabelt.
Samtidig er dun dyrere enn kunstfiber, og har en tendens til å klumpe seg og isolere dårligere når det blir vått. I tillegg krever dun temmelig tette yttermaterialer, som går ut over dunjakkens pusteevne – selv om dun i seg selv har gode pusteegenskaper. Dun tørker saktere
Dun stammer for øvrig fra gjess og ender – det er de innerste fjærene på fuglene. Alle jakkene i denne testen har såkalt RDS-sertifisert dun, som blant annet betyr at dyrevelferd skal være ivaretatt i forbindelse med innhøsting av dunet.
Fyllgrad er en fornorskning av det engelske ordet Fill, som sier noe om hvor mye dun plagget har per kubikk. Jo høyere tall, jo høyere dunkvalitet. De vanligste fyllgradene i dunprodukter er mellom 500 og 1200.
Sammenlignet med dun fungerer syntetfibre generelt bedre i litt varmere vær og som mellomlag under aktivitet.
Siden å fryse er en temmelig individuell greie, kan det være lurt å ha din egen toleranse for kulde i bakhodet når du leser testene.
I testen har vi vektlagt jakkenes pakkbarhet i forhold til opplevelsen av hvor varme de er. Detaljer rundt brukervennlighet, pusteevne og værbeskyttelse har blitt vurdert. Pris og finish er også en del av totalscoren.
En del av jakkene har hette som er såpass små at de blir veldig trange over skihjelm. Det betyr god komfort og vidt utsyn uten hjelm, men også at det er knotete å bruke hetta uten å ta av hjelmen.
Alle jakkene har vært med på flere toppturer og er testet i størrelse Large. Vi har veid de selv.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.