SOLID SEKK: På testtur med Klättermusen Kåre. Foto: Maria Wassdahl Meirik
Klättermusen Kåre 30L
3 499 kroner
1213 gram
Oppgitt volum: 30 liter
Egenvekt (gram per liter volum): 40,4
klattermusen.com
Sekken med det artige navnet Kåre er svenske Kláttermusens mest tekniske topptursekk. Sammenlignet med sekken Jökull fra samme merke har denne mer volum og langt mer tekniske detaljer for håndtering av stæsj som isøkser, tau og annet klatreutstyr.
Rommet for skredutstyr er inspirert av Blue Ice Kume (som også inspirerte Ortovox Ravine), og er en slags utenpåliggende lomme/ stor klaff som er festet med en spenne i toppen. Rommet er uavhengig av sekkens hovedrom, og skal gi rask og ryddig tilgang til spade og søkestang. Lukkemekanismen i toppen fungerer også som hjelmfeste sammen et elastisk meshfôr. Med hjelmen festet dekker hjelmen skredutstyret. I toppen er også en gogglelomme med fleecefôr, samt bæreløkke.
Klättermusen Kåre. Foto: Tore Meirik
Rommet for skredutstyr er inspirert av Blue Ice Kume.
Åpningen til hovedrommet skjer gjennom ryggpanelet, som kan åpnes i sin helhet med glidelås. Materialet i ryggen og innsiden av hoftebeltet er netting utenpå et «bulkete» og myk skum-aktig materiale.
Kompresjonsreimene dekker hele sekken, og fungerer i tillegg som feste for snowboard. Alle kan hektes av med en kraftig metallspenne. Panelet foran har strikk for å feste ytterligere utstyr, og isøksfester som er en metallpinne festet til strikk nederst - dette festesystemet er i ferd med å bli en slags bransjestandard på slike sekker.
Akkurat som mange andre Klättermusen-produkter har også Kåre-sekken et stort antall små løkker festet rundt omkring. På sekkens framside er hele 53 slike løkker, i tillegg til 22 på hofte-og bærereimene.
Vi telte totalt 75 små løkker på sekken. Foto: Tore Meirik
De formsydde bærereimene har justering ved skuldrene, justerbar brystreim og elastiske utstyrsløkker ved skuldrene. Hoftebeltet lukkes med en metallspenne, og har padding på hoftene. Her er det en større utstyrsløkke på venstre side (hvor det også er en liten åpning fra hovedrommet for å ha klatretau raskt tilgjengelig), og på høyre side er en elastisk meshlomme.
Sekken har også skråfeste for ski, i form av en forsterket løkke som kan skjules inni sekken nederst på høyre side, og en justerbar stropp med metallspenne oppe til venstre.
Klättermusen Kåre i bruk
Kåre gir unektelig et ganske komplisert førsteinntrykk - den har kolossalt mange spenner, løkker og reimer, samtidig som ganske høy vekt bidrar til en følelse av at sekken er litt komplisert.
Det beste er det deilige materialet i ryggpanelet og innsiden av hoftebeltet. Det myke og «bulkete» skummet med mesh utenpå er rett og slett veldig behagelig mot ryggen. Det merkes riktignok godt hvis du har noe kantete innhold stikkende i ryggen, men med litt gjennomtenkt pakking er ikke det noe problem. Den kraftige sekken er også god å bære med uhåndterlig last - aka ski eller snowboard.
På testtur i Storlidalen med Klättermusens topptursekk. Foto: Maria Wassdahl Meirik
Materialet i ryggen er usedvanliig behagelig. Foto: Tore Meirik
Systemet med en dedikert, utenpåliggende lomme for skredutstyr er bra - dette designgrepet var i sin tid viktig for gode testresultater til Blue Ice Kume og Ortovox Ravine, da det gir rask og effektiv tilgang til det livsviktige utstyret.
Men problemet til Klättermusen Kåre er at hjelmfestet er plassert oppå skredutstyret, slik at det som i utgangspunktet er rask og enkel tilgang brått blir mer komplisert og tidkrevende hvis du trenger skredutstyret og har hjelmen plassert i hjelmfestet.
Når hjelmen er plassert i hjelmfestet på toppen av sekken dekker den over rommet for skredutstyr. Foto: Tore Meirik
Også bæresystemet for ski er litt plundrete. Stroppene er skjult inne i sekken, og det er ikke veldig lett å få dem ut (og inn) med hansker på. Men når skiene er på plass fungerer det greit. Litt samme sak med kompresjonsreimene også - de er kraftige, men litt uhåndterlige, og det er ikke så lett å få komprimert sekken skikkelig hvis den er halvfull. Forsterkningene på de solide reimene kommer i veien for spennene slik at strammingen på et tidspunkt stopper opp (noe vi for øvrig også opplevde på Db Backcountry).
Kompresjonsreimene er solide, men forsterkningen gjør det kinkig å komprimere sekken når den er halvfull. Foto: Tore Meirik
Klättermusen Kåre er svært god å bære. Foto: Maria Wassdahl Meirik
Ellers er isøksfestene gode, det er nokså enkelt å få av øksene uten å ta av sekken. Klättermusen skal også ha kred for hullet som åpner for å effektivt mate tau ut av sekken når det trengs. Men hullet kunne vært litt større, og sammen med klaffen på innsiden skapes mer friksjon enn nødvendig.
Undertegnede sekketester opplever også de mange små løkkene som irriterende; 68 av de 75 løkkene er unødvendige - særlig de som er plassert rett over utstyrsløkka på hoftebeltet. Ut over det er hoftebeltet bra - solid spenne, god komfort, og smart lomme og løkke på hver side er positivt.
Klättermusen Kåre er en slitesterk og komfortabel topptursekk, men også i overkant detaljrik med noen irriterende designgrep.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.