TESTET: Blue Ice Kume er en detaljrik topptursekk som er egnet for krevende turer. Her fra en testtur på Nordmøre i desember, men traversen mellom Trolltinden og Åbittinden i sikte. Foto: Ole-Jørgen Lian
Denne sesongen kommer Kume i ny og oppdatert versjon (akkurat som den litt mer folkelige, men supre sekken Yagi) med nokså mange endringer. Nye Kume er laget i et annet nylonmateriale kalt Robic, og sekken kommer i litt andre størrelser; 32 og 40 liter, i to rygglengder.
Nytt er også vertikalt og ikke avtakbart taurom/ ekstra lomme inni sekken (på den forrige utgaven var rommet i bunn, og kunne klipses av). Det er også to kortere glidelåser på rommet for skredutstyr i stedet for en lang, og hurtigfestet for ski er annerledes. Også isøksfestene er laget på en litt annen måte.
Kume har åpning til hovedrommet med snorlås i toppen og glidelås på høyre side. Inne i hovedrommet er et mindre rom til småting.
Skredutstyrsrommet på utsiden lukkes delvis igjen med to korte glidelåser på hver side, samt en stropp i toppen med metallspenne. Denne er også taufeste. På høyre side er den korte glidelåsen toveis - denne for å kunne åpne den delvis for å feste isøks som skal være raskt tilgjengelig.
Ellers har Kume to isøksfester, med fast og flat løkke i toppen, samt metallspenner med strikk nederst, og klaff for å fiksere isøksbladene.
Sekken har fire avtakbare kompresjonsreimer med metallkroker (reimene kan vendes for å bli snowboardfeste), avtakbart hjelmfeste, lomme og utstyrsløkke på begge sider av hoftebeltet, bæreløkke på toppen og stramming til skuldrene. Bærereimene er mykere i nederste halvdel for å forme seg etter kroppen. Hoftebeltet har plastspenne.
Som på forrige versjon består bæresystemene for ski av en flyttbar løkke og flyttbar stropp. Disse plasseres på forskjellige steder alt etter hvordan du ønsker å bære ski. Uansett hvordan du plasserer de kan ski bæres i a-form, men om du vil ha skråfeste eller velge mellom flere typer hurtigfeste kommer an på hvordan du plasserer løkka og stroppen. Slik var også den forrige Kume-modellen, men systemet for å feste stroppen i bærereima når du bruker hurtigfeste er noe forenklet: Nå er det ei løkke på bærereimene hvor man hekter fast en liten metallkarabin (på forrige utgave var systemet skjult inne i ei lomme på den ene siden, og det var metallkrok i stedet for karabin). Karabinen er festet i den justerbare og flyttbare stroppen.
Blue Ice Kume 32 i bruk
Nye Kume skal være både lettere og sterkere enn den forrige. Men den kommer i andre størrelser, og er dermed ikke direkte sammenlignbar, men i gram per liter volum er den forrige modellen i 38-liters utgave litt lettere. Uansett er vekten temmelig lav på nye Kume 32 også, og materialet virker solid.
Sekken har i prinsipp de samme løsningene som den forrige - og de er mange og smarte. Men flere er designet på nye måter.
Bæresystemene for ski har et enklere design. Fortsatt er det stropper som festes på forskjellige steder på sekken alt etter hvordan du ønsker å feste skiene, men den lange stroppen har karabin i stedet for metallkrok i enden. Karabinen er enkel å hekte fast i skulderreima for å feste ski hurtig uten å ta av sekken. Dette veldig smarte systemet, som er inspirert av konkurransesekker for skialpinisme, er hakket enklere å bruke bedre enn før - bra!
A-feste og skråfeste fungerer også upåklagelig, men det er kjekt å øve seg litt hjemme før du drar på tur, slik at du har stålkontroll på hvilken løkke reimene skal festes i for å bruke de forskjellige bæresystemene for ski.
Også det dedikerte taurommet er laget på en ny måte. På første generasjons Kume var det i bunn av sekken, avstengt med en avtakbar klaff. Nå er det langs siden, og lukkes med snorlås inne i hovedrommet, og åpnes i hele lengden med glidelåsen på siden. Rommet er svært enkelt i bruk og tilgangen er upåklagelig - denne lynkjappe måten å få tak i tauet på er rett og slett genial. Men samtidig kan taurommet inni sekkens hovedrom være litt mer i veien enn på den forrige, hvor taurommet var nederst.
Ellers er isøksfestene - også hurtigfestet inni skredrommet - veldig bra, selv om de er enda bedre på Yagi, hvor øksene skjules bak sekkens frontpanel. Å ta av øksene uten å ta av sekken går som en lek.
Skredrommet er litt annerledes i toppen sammenlignet med forrige Kume. Den nye har to korte glidelåser på hver side, og de gjør tilgang til rommet rask og enkel slik det skal være. Rommet er mer enn romslig nok. Også det avtakbare hjelmfestet fungerer veldig godt.
Sekken er veldig behagelig å bære,og lomme og utstyrsløkke på begge hoftene er fine og nyttige detaljer som ikke er så vanlige. Men vi skulle gjerne sett at også Kume hadde solid metallspenne i stedet for plast på hoftebeltet, slik Yagi har. Bærereimene er for øvrig stivere øverst enn nederst, som bidrar til at sekken ligger godt inntil kroppen.
Første generasjon Blue Ice Kume er blant de aller beste topptursekkene vi har testet. Andre generasjon Kume er ikke perfekt, men er ikke langt unna heller, og enda litt bedre enn forgjengeren. Det er imponerende!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.