Stor test av sekker til heisbasert frikjøring

Vi har testet sekkene som passer for deg som skal herje utenfor løypene i et alpinanlegg.

Sist oppdatert: 6. april 2016 kl 10.48
HEISBASERT: Med en liten sekk på ryggen sliper du å sitte ukomfortabelt i stolheisen med sekken på. Selv om dette ikke er noe avgjørende kriterium, så leverer de beste sekkene også din stolheis-komfort. Foto: Martin I. Dalen
HEISBASERT: Med en liten sekk på ryggen sliper du å sitte ukomfortabelt i stolheisen med sekken på. Selv om dette ikke er noe avgjørende kriterium, så leverer de beste sekkene også din stolheis-komfort. Foto: Martin I. Dalen

Små sekker med volum mellom 14 og 20 liter er optimalt når du skal herje utenfor løypene i et alpinanlegg. Da slipper du en alt for stor sekk som henger slapt på ryggen din fordi den er tom, men får i stedet en smekker sak med plass til det du trenger. Du kan velge en enda mindre sekk – eller til og med en vest. Men som nordmenn flest liker vi å kunne ha med oss litt, selv om vi bare er på tur i anlegget.

Denne artikkelen er en del av Fri Flyts løsning for abonnenter. Les flere, ekslusive saker her.

Trenger du ski? Slik velger du frikjøringsski

Den optimale heis-frikjøringssekken har rom for skredutstyr (spade og søkestang) som er lett å organisere, men også plass til ei jakke, drikkeflaske, en sjokolade og ekstra småting som goggles, hansker, multiverktøy eller et lite førstehjelpssett. Mulighet for å feste skiene på sekken for å gå på beina er også en selvfølge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

i-sekken
i-sekken

MINST MULIG: Skredutstyr (spade og søkestang), isolasjonsjakke, ekstra skibriller, multiverktøy, drikke, førstehjelpssett og en liten godsak bør heisesekken ha plass til. Foto: Martin I. Dalen

Alle sekkene i testen vår har plassen og festeanordningene som kreves, men det varierer hvordan disse fungerer. Mange har et system for skrått feste av parallelle ski, men noen av disse plasserer rett og slett ikke skiene skrått nok. Også bærekomfort varierer.

Skal du gå på tur og? Slik blir du klar for toppturen

Alle sekkene består stolheistesten – det er ikke superbehagelig å sitte på heis, men du kan ta heis med disse sekkene uten å ta den av eller ta den på fanget. De lange og slanke sekkene fungerer best til dette formålet.

Merkelig nok har ingen av de 10 sekkene i testen løst problemet med sårbare plastspenner, som ikke tåler å bli tråkket på i kafeen, og som blir vanskelige å bruke når de fylles med snø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

meirik
meirik

I PRAKSIS: Sekketester Tore Meirik kjører i Hovden i Oppdal med komfortable Arc ́teryx Quintic på ryggen. Foto: Martin I. Dalen

Les denne saken: Slik laget de Birkebeinerne-skiene

Alle sekkene har rom til drikkeblære, minst en nøkkelhenger og eget brillerom. Vi har veid alle sekkene, men ikke lagt stor vekt på sekkenes egen- vekt i testrapporten.

Testvinneren er sekken som er god å bære, har fine rom for organisering av spade og søkestang og som kombinerer de rette tekniske detaljene med et rent design og få stropper som henger og slenger. Til alt overmål er den også en av testens to rimelig- ste sekker.

Sekkene er testet i Oppdal, Sogndal, Hemsedal og på Geilo. 

Publisert 6. april 2016 kl 12.00
Sist oppdatert 6. april 2016 kl 10.48
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen