Topptursekken må god plass, da du skal ha med mat, drikke, ekstra klær kamera, førstehjelpsutstyr, snøskredutstyr, hjelm, skibriller og en rekke andre ting.
Du må også ha plass til å ta med fellene, og for noen er feste for isøks og plass til stegjern viktig, for å kunne forsere ekstra krevende terreng. Pass på så du ikke kjøper en sekk som er for stor.
Her er fem viktige egenskaper å se etter i en topptursekk
Hjelmfeste
Mesteparten av toppturen foregår i motbakke. Hvis det ikke er skummelt terreng – altså fare for snøskred, steinsprang eller den slags – er det veldig kjekt å slippe å ha hjelmen på hodet. Skihjelmer isolerer godt, og det er gjerne det siste du vil når hodet koker etter tre timer i motbakke og det fortsatt gjenstår like lenge til toppen.
Men det er også noe herk å ha hjelmen i sekken, for der tar den masse plass. Plass som heller kunne vært brukt på drikke, mat eller godteri. Eller enda bedre; ingenting.
Å ha hjelmen hengende og slenge i sekkestroppene er enda verre. Det burde muligens vært ulovlig.
Da gjelder det å ha topptursekk med hjelmfeste. Det er rett og slett en slags avtakbar lomme som holder hjelmen på plass utenpå sekken. Siden hjelmer er nokså lette i forhold til størrelsen er de greie å ha på utsiden såfremt de sitter stramt.
Skifeste
Noen ganger blir det rett og slett for bratt, trangt eller snøfritt til å gå med skiene på beina. På våren starter ofte turene under snøgrensen. Andre turer går i bratte renner eller langs snøfrie rygger. Og noen ganger havner du uforutsett i situasjoner hvor et eller annet må forseres uten ski.
Da gjelder det at topptursekken har fine funksjoner for å bære ski. Noen foretrekker såkalt a-feste, hvor skiene er på hver side av sekken og festet i toppen, slik at de former en a.
Andre sverger til skråfeste, hvor skiene er festet sammen og på skrå utenpå sekken. Noen sekker har hurtigfester, hvor skiene kan festes uten å ta av sekken. Ikke like komfortabelt, men kjekt når skiene må på ryggen i kortere perioder.
De fleste topptursekker har systemer for både a- og skråfeste, og noen har enda flere muligheter for å feste ski.
Kroppsfeste
En topptursekk må være komfortabel å bære. Særlig hvis du skal bære skiene, som øker vekten og flytter tyngdepunktet. Det setter krav til blant annet skulderreimer, hoftebelte, rygglengde og padding i ryggen.
Prøv sekken før du kjøper, gjerne med mye last. Mange topptursekker kommer i flere rygglengder eller egne versjoner for damer, og svært mange av disse har vi testet på denne siden.
Isøksfeste
Noen ganger skal du herje i teknisk terreng. Og hva betyr det? Jo, teknisk terreng er bratte områder hvor man må bruke klatreteknikker for å komme opp eller ned. Da trenger man ofte isøks og stegjern, som i sum vanligvis utgjør rundt 26 sylskarpe pigger.
Den slags er kjekt å feste utenpå sekken, og i hvert fall plassere langt unna dunjakka. Hvis du i tillegg må ha med tau er det smart med en topptursekk som har systemer for å feste den slags på utsiden – på måter som gjør at de ikke henger og slenger. De beste isøksfestene er designet slik at øksen kan tas av uten å ta av sekken.
Lav vekt
Som med alt annet toppturutstyr er lav vekt også viktig på sekken – du vil jo ikke drasse på for mye? Noen merker har lagt stor vekt på å kun ha med de viktigste funksjonene, andre har tatt med alt og enda mer.
Hvis du vet hvilke funksjoner du vil ha og ikke, da kan det være kjekt å se etter en topptursekk med så få detaljer som mulig - men det må være de rette. Da sparer du vekt og kan gå fra kompisene dine i motbakken eller ha med litt ekstra snop til toppen. Eventuelt begge deler.
8 viktige begrep du må kunne
Disse begrepene bør du kunne før du kjøper topptursekk
A-feste
Å feste en ski på hver siden av topptursekken slik at de former en a hvis man stropper sammen tuppene. Eventuelt en H hvis man ikke gjør det (se også skråfeste). Dette gjøres med kompresjonsstroppene, men er enklest hvis sekken også har kraftige løkker til skiene nederst.
Drikkesystem
Noen sekker for topptur og randonee er klargjort for drikkeblære, altså en vannpose i sekken med slange som går ut av sekken og festes i bærereima. Siden disse slangene er utsatt for ising er dette systemet i ferd med å bli avleggs til fordel for flaske i eller utenpå sekken.
Hjelmfeste
De fleste sekkene har forskjellige systemer for å feste hjelm utenpå sekken, rett og slett fordi hjelmen tar stor plass men veier nokså lite. Noen har løse hjelmfester, andre er festet i sekken.
Isøksefeste(r)
Finnes i forskjellige varianter, noen topptursekker har ett, andre to isøksfester. Merk at moderne alpinklatreøkser ofte mangler ofte hammer- eller krafsehode, og til slike isøkser fungerer ikke tradisjonelle isøksfester med løkke nederst, men til de fleste vanlige skiturøkser vil alle festene fungere fint.
Kompresjonsstropp
Stramming for å gjøre sekken mindre hvis den ikke er fullstappa. Brukes også til a-feste for ski.
Skredutstyr-lomme
De fleste topptursekker har egen lomme for spade og søkestang, og disse lommene har interne lommer for stanga og spadeskaftet. Poenget med slik lomme er å slippe å rote med all slags utstyr når du skal fram med søkeutstyret i en nødsituasjon.
Skråfeste
System for å feste ski (parallelle) på skrå i en stropp på toppen og en på motsatt side nederst på sekken.
Volum
Størrelsen på sekken angitt i liter. Merk at det ikke fins noen standard for å måle volum, slik at tallet er produsentenes eget. Sekker ned mot 20 liter passer for kortere toppturer og deg som er nøye med hva du har med. Liker du å pakke med litt ekstra, og skal bruke sekken på lengre og mer kompliserte turer, bør du ha minst 30 liter.
Volum mellom 30 og 40 liter passer de fleste - til kortere turer kan enda mindre sekk være fint. Med mye plass til overs er det fort gjort å ta med alt for mye, og det blir både tungt å bære og vil gå ut over kjøringen. En tung sekk kan også være skummelt his du går på trynet.
Blue Ice Kume er et godt eksempel – denne sekken tok en ganske suveren seier da vi testet topptursekker for ekstra krevende terreng i 2020.
Flere topptursekker er designet med nettopp dette for øye; for å gjøre sekken lett i vekt og enkel å bruke har den så få detaljer som mulig.
Kanadiske Arc´teryx vant testen i 2019 med Alpha SK 3 - dette er en sekk som har funksjonene du trenger, men ikke mer.
Dermed må du finne deg i færre valgmuligheter for hvordan du skal bære forskjellig utstyr, men gjør du det får du en sekk som er enkel å bruke, men med god funksjon og lav vekt.
I samme test imponerte også Mammut Spindrift 26. Dette er en liten sekk, men den har også en storebror. Felles for begge er mange og gjennomtenkte funksjoner som gjør livet på topptur enklere – begge modellene imponerte oss i testene.
Er du opptatt av å tyne vekta maksimalt for å være rask på tur kan det være verdt å vurdere en superlett topptursekk.
Da må du ofre litt bærekomfort, men samtidig få lite å drasse på, og funksjoner for kjapt feste av ski. Lettvekt-spesialistene i Dynafit imponerte med sin RC 20-sekk, og det samme gjorde italienske Camp med sekken Rapid.
Går du litt opp i egenvekt på sekken kan du få mange av de kjappe funksjonene inspirert av konkurransesekker, men samtidig få mer volum, bærekomfort og slitestyrke.
Mange vurderer skredballongsekk. Dette er en sekk som blåser opp en stor luftballong på ryggen ved å dra i en utløser. Ballongen løses ut enten ved hjelp av en patron eller et batteri. En patron bruker trykkluft for å blåse opp ballongen, mens batteriet bruker en vifte. Foreløpig er det Black Diamond og Arc´Teryx som tilbyr sistnevnte. Litric er en variant som lages i samarbeid med Ortovox og Arc´teryx.
Poenget med ballongen er at den i de fleste tilfeller vil bidra til å holde deg oppå snøen i et snøskred. Skredballongsekkene er dyrere, men kan redde liv når uhellet er ute.
Egne topptursekker for damer
Topptursekker fins også i egne versjoner for kvinner. Disse har gjerne kortere rygg, men også andre detaljer kan være annerledes.
TOPPTURSKOLEN (4/15): Usikker på hvordan du pakker sekken for toppturen? I denne episoden av Toppturskolen får du flere viktige tips fra tindevegleder Jørgen Aamot.
Tester av topptursekker
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.