De beste telemarkbindingene med gåfunksjon

Kjernen i telemarksvingen er den frie hælen. Men fram til nylig har det vært vanskelig å få tak i telemarkbindinger som helt frigjør hælen oppover. Her er test av telemarkbindinger med gåfunksjon.

Sist oppdatert: 2. mai 2016 kl 18.33
FRI HÆLEN: Kjernen i telemarksvingen er den frie hælen. Men fram til nylig har det vært vanskelig å få tak i bindinger som helt frigjør hælen på turen oppover. På bildet er Sigurd Løvfall under testen i Hemsedal. Foto: Vegard Breie
FRI HÆLEN: Kjernen i telemarksvingen er den frie hælen. Men fram til nylig har det vært vanskelig å få tak i bindinger som helt frigjør hælen på turen oppover. På bildet er Sigurd Løvfall under testen i Hemsedal. Foto: Vegard Breie

En gang i en fjern fortid var det slik at det kun var telemark som gjaldt om du ville gå på topptur. Man hadde hørt om gale mellomeuropeere som gikk med noe som vekselvis ble kalt rando, lowtech, pintech eller simpelthen dynafit-bindinger.

Rammebindinger fantes ikke slik vi kjenner de nå. Dermed måtte alpinistene stå og se etter oss mens vi telemarkerne la i vei på topptur.

Eventuelt kasta de et par trekkere i alpinbindingene og vaklet etter på stylter. Så skjedde to ting:

1. Telemarkbindingene ble mer og mer kjøreorientert. De ble utviklet for å gi mer og mer kraft og for å kunne matche alpinbindinger på endel nyttige funksjoner – step-in, utløserfunksjon og så videre.

2. Og skimarkedet? Det gikk i stikk motsatt retning. Toppturbølgen har tatt over. Nå skal alle levere tech-bindinger uten skistopper, delvis kronglete step-in og med utløserfunksjoner med klare begrensninger.

Så i stedet for at telemark vant kampen mot alpint i løypa og i frikjøring, tapte man der telemark hadde sitt store fortrinn: På tur.

Da Fri Flyt testet telemarkbindinger i 2016 var det ATK Newmark Freelock som ble kåret til testvinner.

Etter at Fritz Barthels patent på tech-bindingen gikk ut for noen år siden begynte stadig flere telemarkere å eksperimentere med tech-frambindinger kombinert med stag eller kabel bak.

Målet var en binding med fri gåmodus (da mener vi både at det ikke er noe motstand OG at du ikke drar med noe vekt) til telemark. Den første kommersielt tilgjengelige løsningen var det amerikanske TTS som sto bak.

Bindingene i testen har til felles at de bruker en variant av Barthels tech-tupp. Men løsningene ellers – og hvilke funksjoner man har valgt å legge inn – er svært for- skjellig.

Derfor varierer vekten også. Viktig å huske om vekt: Når du vurderer å kjøpe binding, bør du også vurdere hvilken sko som passer til og hva totalvekten på oppsettet blir.

Til Moonlight passer for eksempel gamle Scarpa F1, F3 og Defender (utgåtte modeller) som er betydelig lettere enn skoene du kan kjøre for eksempel M Equipment på.

Det er også slik at flere av produsentene kommer med hyppige oppdateringer. Både M Equipment og Moonlight har kommet med små oppdateringer til sine bindinger siden de leverte testbinding i våres.

Relevante artikler og tester

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen