De beste snøspadene for topptur

Skredspader, snøspader og turspader er et viktig og nødvendig redskap på topptur og randonee. Her er det du må vite om spader til bruk på snø. Du ser også hvilke spader som er best i test.

Sist oppdatert: 26. september 2022 kl 10.39
Snøspade snøspader skredspade
SPADER: Det er mye du må vite før du kjøper spade til topptur. Her får du en grundig gjennomgang av det viktigste. Foto: Christer Lundberg Nes

Spade til topptur og frikjøring skal alltid være med i sekken for kameratredning dersom en skikompis eller noen andre blir tatt av og begravd i et snøskred.

Men også til nødly i vinterfjellet og for å bygge hopp eller levegg/solvegg er turspaden viktig. Siden spaden alltid skal bli med på tur, bør den være lett og ikke ta for mye plass i sekken. 

Vi har mange forskjellige formål og behov i en turspade, som er en obligatorisk del av utstyret ved ferdsel utenfor preppa løype. Organisert redning trenger først og fremst en solid og sterk nok spade, og skal du bygge store hopp, vil du trolig spare tid med en spade med stort og godt blad. 

Er du på en rask topptur eller frikjøring like ved heis, vil trolig en lett og liten spade være det du er på jakt etter.

Da Fri Flyt testet 16 snøspader var det Ortovox Kodiak 3.1 som kom best ut i testen. Et godt alternativ kan også være Mammut Alugator Ride 3.0 HOE

Begge spadene er sertifisert og har flere av funksjonene som er viktige. Mammut har også en lettere snøspade som også gjorde det svært bra i testen.

Ortovox Pro Alu III er også et godt alternativ. Denne spaden har ekstra isolasjon og grep.

Du finner test av alle spadene under guiden til hvilken spade du bør velge.

test skredspade spade
DEN STORE SPADETESTEN: Alle som går topptur og kjører offpist må ha en skredspade. Vi har testet femten spader. Foto: Christer Lundberg Nes

Hva skal du se etter i en spade?

Det aller viktigste i en turspade er likevel at den er sterk nok til å grave fram en person fra et snøskred. Derfor har det viktigste testmomentet vært at spaden skal være sterk nok til en framgraving av en skredtatt i skredmasser og hardpakka snø.

Når du skal bruke en spade til topptur eller frikjøring er det viktig at den er sterk nok til kameratredning i snøskred. Det vil si å tåle å grave i skredmasser av hard snø og i verste fall med knallharde snøblokker eller skredmasser ispedd klumper av hard skare og is

Spadebladet må også være stort nok til å kunne jobbe effektivt med. Spadeskaftet må være langt nok til at man kan jobbe relativt godt over litt tid

Det er en fordel om håndtaket er slik at man kan bytte hånd og stilling underveis ved graving over lengre tid. 

Styrke med lengde på skaft og størrelse på blad er utfordrende konstruksjonsmessig fordi spaden må være lett, slik at den alltid er med på turen. I tillegg må spaden være sammenleggbar, slik at den tar liten plass i sekken.

Her går vi mer detaljert gjennom de ulike delene av spaden og hva du bør se etter.

Bladet

Må være stort nok til at det er effektivt å grave, kutte blokker og fjerne snø med.

Må være sterkt nok til å tåle hard snø/skare og eventuelt isblokker.

Profiler i spadebladet er med på å gi styrke. Et rett blad uten eller med små profiler må være vesentlig tykkere i godset og blir med andre ord tyngre hvis det skal bli like sterkt som et blad med profiler.

Det er viktig for måten bladet glir ned gjennom hard snø på, at bladet ikke blir avslutta med en flat kant framme. Nedkanten/framenden på bladet må ha form og profil for å trenge ned i snøen.

Bladet må være av metall for å kunne kutte blokker i hard snø. 

I en periode ble det markedsført og solgt en del turspader med plastblad. De var riktig nok imponerende sterke når det gjaldt brudd, men den fleksibiliteten i plastmaterialet som hindra bladene i å knekke, gjorde dem også svært ineffektive og dårlige å grave med i hard snø. Har du en plastspade og ferdes i skredterreng, må du bytte den ut med en ny god spade med blad i metall.

Skaftet

Må være sterkt nok til å jobbe med og løfte ut tung snø.

God lengde på skaftet er viktig for å kunne jobbe effektivt over litt tid. Teleskopskaft er derfor ofte et godt kompromiss mellom å ta liten plass i sekken og å gi bedre arbeidslengde.

Isolasjon der man holder på et metallskaft, er i regelen bare en fordel.

Sterke og raske overganger mellom blad og skaft

Eldre turspader hadde ofte en «hals» som man festa skaftet inn i. Dette var en konstruksjonsmessig utfordring fordi overgangen fra halsen til bladet fikk materialtrøtthet og gikk til brudd dersom ikke bladet var kraftig nok.

Mange nyere spademodeller har flytta festet mellom skaft og blad helt ned i selve spadebladet, og man unngår da hele konstruksjonsproblemet. Dette har bidratt til utvikling av lettere blad og spader.

Mange nye spader har spor for rask sammenkobling mellom spade og skaft. Man slipper da å holde inne låseknappen når man skal montere delene sammen, fordi sporet presser ned låseknappen underveis. Man kan da bare kjøre delene sammen raskt og effektivt.

Krafse

Flere modeller av turspader kommer nå med en alternativ kobling mellom skaft og blad som gjør at du kan lage en krafse, i tillegg til den tradisjonelle spaden. En krafse kan være svært effektiv for å flytte på løs snø. Det er også et svært effektivt supplement til en spade om det er flere som jobber i snøen, og man kan ha en arbeidsfordeling der noen kapper blokker og løsner snø med spaden i spadeinnstilling og andre står bak og krafser den løse snøen og blokkene vekk.

Håndtaket

Det er mange designvarianter av håndtaket. Du må kunne jobbe med spaden med hansker og gjerne også med votter. Håndtaket har opprinnelig et D-grep eller T-grep. I tillegg kommer T-grepet i mange varianter med asymmetrisk utforming. 

D-grep, som er stort nok til hånda di, er i regelen det håndtaket som er best å holde med, og som gir mest kontroll på spaden når du jobber over litt tid.

Skal du jobbe i hard snø, vil et D-grep eller bredt T-grep være det som er best over tid.

Med hard jobbing vil det ofte være godt å bytte på hvilken hånd som er fremst og bakerst, slik at man får variert arbeidsstillinga og belastninga. Det er da stor forskjell på håndtaka, og spesielt asymmetriske T-grep kan være vanskeligere å jobbe med om man har behov for å skifte hånd. 

Skal du investere i spade, kan det derfor være lurt å teste ut hvordan håndtaket på spaden kjennes med vekselsvis høyre og venstre hånd bakerst, uavhengig av hvilken hånd som er godhånda.

Godkjenning?

UIAA er mest kjent som standard når det gjelder sertifisering av klatreutstyr. Nå har de også satt opp testkrav for godkjenning av turspade (avalanche rescue shovels). 

Sertifiseringa setter krav til styrken på spaden, og standarden har minstemål på total spadelengde og arealet på spadebladet. Håndtaket på spaden skal kunne fungere med hansker.

Det er den/det enkelte modellen/produktet som blir godkjent, og som kan bruke UIAA-logoen. En produsent kan med andre ord ha modeller i sin portefølje som er UIAA-sertifiserte, og modeller som ikke er det. Per i dag er flere spademodeller fra Mammut, Arva og Ortovox sertifiserte..

Slik er testene utført

I testene nedenfor har spadene fått kjørt seg i tenkt kameratredningssituasjon med rask framgraving av en skredtatt. Av mangel på ekte skredmasser har det vært brukt brøytekanter med mye variert og relevant snø. 

Spadene har blitt jobba med i alt fra løs og fast snø og små og store snøklumper til faste og harde lag av skare/is og grovkorna snø. Temperaturen har jevnt over vært på -10 til -15 i testperioden.

Alle spadene har blitt brukt aktivt til å kutte blokker i hard finkorna og grovkorna snø og skare, som er anbefalt bruk av denne type spader. 

Det har ikke vært stresstesting av spadene gjennom å «brekke ut» blokker – det er ikke disse turspadene lagd for å tåle. Hadde de vært bygd for å tåle den belastninga, ville spadene vært så tunge at vi ikke ville orke eller gidde å ta dem med oss på tur.

Nedenfor finner du alle produkttekster

Ord og begrep for snøspader


  • Grep – der du holder den ene hånda på enden av spaden. D-grep eller T-grep.


  • Skaft – den lange delen av spaden mellom grepet og spadebladet.


  • Spadebladet – den delen av spaden som flytter snø.


  • Vinkelen på spadebladet – Hvordan er formen på spaden sett fra sida når spadebladet er montert på skaftet? Fortsetter spadebladet i samme retning som skaftet, er det ganske nøytralt eller har liten vinkel. Har spadebladet en tydelig retningsendring fra skaftet, gir dette en større vinkel. Denne konstruksjonen vil utgjøre en forskjell i hvor lett det er å kutte blokker og løfte opp og vekk snøen. Nøytral eller liten vinkel på spadebladet gjør det tyngre å løfte snøen opp fra et punkt under deg, fordi du må lavere ned med skaftet for å få opp snøen uten at den sklir av spadebladet. Til motsetning vil for stor vinkel gjøre at spaden oppfører seg mer som en krafse, og det vil være vanskelig å kutte blokker, men lettere å løfte opp snøen fra et punkt lavere enn deg uten at den faller av spadebladet.


  • Framkant på spadebladet – den delen av spadebladet som først treffer snøen når du jobber med spaden.


  • Låseknapp – oftest fjørebelasta knapp som holder de ulike delene sammen og hindrer dem i å gå fra hverandre.


  • Spor for rask sammenkobling – skinne eller spor som gjør at låseknappen blir pressa ned når du fører delene sammen, og spretter ut på rett sted. Dette gjør at spaden går mye raskere å sette sammen.


  • Lengde: 3 ulike lengder blir oppgitt i testen. Det er spade m/skaft innfelt, spade m/skaft i maks lengde og bare skaftlengde. Skaftlengda er grei å vite med tanke på å pakke spadedelene inne i sekken eller i en egen utstyrslomme i sekken.


Ortovox
Kodiak 3.1
10/10
Vekt
7/10
Styrke
10/10
Kobling skaft-blad
10/10
Framkant spadeblad
10/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Kraftig + Spor for rask sammenkobling + Mulighet for å lage krafse

Noe å tenke på

– Ingen spesielle

Produktinfo
  • Vekt: 770 g

  • Lengde (egenmåling): 66–88 cm, bare skaft er 47,5 cm

  • Produsent: www.ortovox.com

  • Importør: Sport Sensation

  • Veiledende pris: 1200,-

Mammut
Alugator Ride 3.0 HOE
10/10
Vekt
6/10
Styrke
10/10
Kobling skaft-blad
10/10
Framkant spadeblad
9/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + God lengde på skaftet + Kan monteres som krafse + Kraftig

Noe å tenke på

– Ingen spesielle, litt lite spadeblad på en så god spade

Produktinfo
  • Vekt: 820 g

  • Lengde: Spade 68–90 cm, bare skaft er 50 cm

  • Produsent: www.mammut.com

  • Importør: Mammut Ajungilak

  • Veiledende pris: 1099.-

Black Diamond
Evac 7
8/10
Vekt
7/10
Styrke
9/10
Kobling skaft-blad
9/10
Dette liker vi

+ Spor for rask sammenkobling + Lett og sterk + Svært raskt å koble mellom spade og krafse + UIAA-sertifisert

Noe å tenke på

- Ugunstig plassering av låseknapp til forlenging av skaftet - J-formen på skaftet tar litt mer plass i sekken - Metallet i bladet kan klabbe under noen snø- og temperaturforhold

Produktinfo
  • Black Diamond Evac 7

  • Vekt: 794 g

  • Lengde: 66,5-94 cm, bare skaft er 47 cm

  • Produsent: www.blackdiamondequipment.com

  • Importør: Nordlys Sport AS

  • Veiledende pris: 899.-

Mammut
Alugator Pro Light
8/10
Vekt
8/10
Styrke
7/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
9/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + Lett med langt skaft og stort blad

Noe å tenke på

– Ingen spesielle, skaftet kan bli forsøkt montert med låseknappen på feil side

Produktinfo
  • Vekt: 645 g

  • Lengde: 61–86 cm, bare skaft er 44 cm

  • Produsent: www.mammut.com

  • Importør: Mammut Ajungilak

  • Veiledende pris: 999,-

Mammut
Alugator Pro Light HOE
9/10
Vekt
8/10
Styrke
8/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
9/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + God lengde og stort blad + Lett

Noe å tenke på

– Ingen spesielle, skaftet kan bli forsøkt montert med låseknappen på feil side

Produktinfo
  • Vekt: 675 g

  • Lengde: 68–90 cm, bare skaft er 49 cm

  • Produsent: www.mammut.com

  • Importør: Mammut Ajungilak

  • Veiledende pris: 1199.-

Mammut
Alugator Light
8/10
Vekt
10/10
Styrke
7/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
9/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + Lett

Noe å tenke på

– Ingen spesielle, skaftet kan bli forsøkt montert med låseknappen på feil side.

Produktinfo
  • Vekt: 475 g

  • Lengde: 54–75 cm, bare skaft er 37,5 cm

  • Produsent: www.mammut.com

  • Importør: Mammut Ajungilak

  • Veiledende pris: 849.-

Ortovox
Pro Light 2.1
8/10
Vekt
10/10
Styrke
7/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
9/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + Lett

Noe å tenke på

– Ergonomisk grep gjør det utfordrende å skifte hånd mens man jobber

Produktinfo
  • Vekt: 440 g

  • Lengde (egenmåling): 49,5–77 cm, bare skaft er 43 cm

  • Produsent: www.ortovox.com

  • Importør: Sport Sensation

  • Veiledende pris: 899,-

Ortovox Pro Alu III
Pro Alu III
9/10
Vekt
7/10
Styrke
8/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
9/10
Dette liker vi

+ Spor for rask sammenkobling + Mulighet for å lage krafse

Noe å tenke på

– Litt tung

Produktinfo
  • Vekt: 770 g

  • Lengde (egenmåling): 64–86 cm, bare skaft er 45 cm

  • Produsent: www.ortovox.com

  • Importør: Sport Sensation

  • Veiledende pris: 1099,-

G3
Avitech D-grip
8/10
Vekt
7/10
Styrke
8/10
Kobling skaft-blad
5/10
Framkant spadeblad
5/10
Dette liker vi

+ God lengde på skaftet + Kraftig

Noe å tenke på

– Ikke spor for rask sammenkobling – Rett framkant på spadebladet

Produktinfo
  • Vekt: 770 g

  • Lengde (egenmåling): 65–86,5 cm, bare skaft er 45,5 cm

  • Produsent: www.genuineguidegear.com

  • Importør: Vertical Playground

  • Veiledende pris: 899.-

G3
Tech Shovel T-grip
6/10
Vekt
8/10
Styrke
8/10
Kobling skaft-blad
5/10
Framkant spadeblad
6/10
Dette liker vi

+ God lengde på skaftet + Kraftig

Noe å tenke på

– Ikke spor for rask sammenkobling – Nøytral/ liten vinkel til skaftet

Produktinfo
  • Vekt: 630 g

  • Lengde: 57,5–79 cm, bare skaft er 38,5 cm  

  • Produsent: www.genuineguidegear.com

  • Importør: Vertical Playground

  • Veiledende pris: 799 

BCA
Dozer 2D
7/10
Vekt
8/10
Styrke
7/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
6/10
Dette liker vi

+ Stort blad + God lengde på skaftet + Spor for rask sammenkobling

Noe å tenke på

– D-grepet kan være lite om du har store hender

Produktinfo
  • Vekt (egenmåling): 680 g

  • Lengde (egenmåling): 61,5–80 cm, bare skaft er 41 cm

  • Produsent: www.backcountryaccess.com

  • Importør: Madshus

  • Veiledende pris: 999,-

BCA
Dozer 1T UL
7/10
Vekt
10/10
Styrke
6/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
7/10
Dette liker vi

+ Lett + Spor for rask sammenkobling + God lengde på skaftet

Noe å tenke på

– Litt tynt håndtak

Produktinfo
  • Vekt (egenmåling): 420 g

  • Lengde (egenmåling): 56–77 cm, bare skaft er 39 cm

  • Produsent: www.backcountryaccess.com

  • Importør: Madshus

  • Veiledende pris: 1099.-

BCA
Shaxe Speed Avalanche Shovel
6/10
Vekt
8/10
Styrke
8/10
Kobling skaft-blad
5/10
Framkant spadeblad
7/10
Dette liker vi

+ Isøks og spade + Skikjelke-kit + Stort spadeblad

Noe å tenke på

– Litt kort skaft – Ikke hurtigkobling mellom skaft og blad

Produktinfo
  • Vekt spade: 654 g

  • Vekt isøks: 290 g

  • Samla vekt: 756 g

  • Lengde spade: 70 cm, bare skaft med håndtak er 52 cm

  • Lengde isøks: 51 cm

  • Produsent: www.backcountryaccess.com

  • Importør: Madshus

  • Veiledende pris: 1999.-

BCA
Dozer 1T
7/10
Vekt
9/10
Styrke
7/10
Kobling skaft-blad
8/10
Framkant spadeblad
6/10
Dette liker vi

+ Spor for rask sammenkobling + God lengde på skaftet

Noe å tenke på

– Litt tynt håndtak

Produktinfo
  • Vekt (egenmåling)550 g

  • Lengde (egenmåling): 56,5–77 cm, bare skaft er 39 cm

  • Produsent: www.backcountryaccess.com

  • Importør: Madshus

  • Veiledende pris: 799.-

Arva
Ski Trip
6/10
Vekt
8/10
Styrke
7/10
Kobling skaft-blad
9/10
Framkant spadeblad
7/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling

Noe å tenke på

– Nøytral/liten vinkel på spadebladet – Skråstilt ergonomisk grep gjør det utfordrende å skifte hånd mens man jobber

Produktinfo
  • Vekt: 620 g

  • Lengde: 62–76 cm, bare skaft er 41 cm

  • Produsent: www.arva-equipment.com

  • Importør: Vertical Playground

  • Veiledende pris: 899,-

Arva
Guard
7/10
Vekt
8/10
Styrke
7/10
Kobling skaft-blad
9/10
Framkant spadeblad
7/10
Dette liker vi

+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling

Noe å tenke på

– Nøytral/ liten vinkel på spadebladet

Produktinfo
  • Vekt: 620 g

  • Lengde: 59–76 cm, bare skaft er 39,5 cm

  • Produsent: www.arva-equipment.com

  • Importør: Vertical Playground

  • Veiledende pris: 799.-

Relevante artikler og tester

Foreslått innhold

SESONGENS MODELLER: Her er noen av modellene vi har testet til årets sesong. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
85 til 100 millimeter midtbredde

De beste toppturskiene for allsidig bruk

SESONGENS MODELLER: Her er noen av modellene vi har testet til årets sesong. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
85 til 100 millimeter midtbredde

De beste toppturskiene for allsidig bruk

dame kjører randonee ski bratt nedover
Gode til opp- og nedtur

De beste skiene til randonee

skikjøring i pudder
Pudderalarm!

Test av pudderski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen