STÅENDE MED SÅLEN UT: Hvis skiene lagres slik i et rom med stabil temperatur under tretti grader har de det fint sommeren gjennom. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter
Når sesongen er over settes gjerne skiene i garasjen eller boden, og der blir de stående i flere måneder. For at de skal være i best mulig stand når de tas frem igjen, er det en del punkter du bør passe ekstra godt på.
Og en ting er temmelig klart: Ikke la deg inspirere av skiskolenes skioppbevarings-stativ!
Skimaker Endre Hals har nådd målet om å gi skiene han lager evig liv, men han er skeptisk til de som reparerer ting gratis.
– Sånne stativ hvor skiene settes sammen og henges opp etter tuppene er med hundre prosent sikkerhet ikke bra, sier skimaker Endre Hals.
Han er industridesigner og mannen bak skimerkene EVI og Prog. Hals lager alle skiene på sin egen fabrikk i Oppdal, han reparerer ski og ikke minst: Han resirkulerer ski.
– Når du setter vekk skiene for sommeren er det ingen vits i å sause de inn med voks. Et tynt lag kan fylle igjen små riper, men tykke lag med voks kan i verste fall føre til at skiene ikke tørker og i beste fall har det ingen funksjon i det hele tatt. Hvis delaminasjoner fylles med voks vil de bli umulige å reparere senere, sier Hals.
Etter at denne saken ble publisert første gang har også skireperatør Bjørn Jarle Kleppen i Molde Skiservice understreket viktigheten av å påføre voks før lagring.
Skiene har det best hvis de får stå hver for seg skrått mot en vegg med sålen ut. Da tørker de effektivt, samtidig som vannet ikke renner på stålkantene og skaper rust. Da vil også vann renne ut av hulrom i bindingene og vekk fra skien.
– Skiene bør stå i rom med stabil temperatur under tretti grader. For høy varme kan tørke ut kjernen, og det er ikke bra, selv om skien altså godt kan tørke litt, sier Endre Hals.
Han understreker også at skiboksen på bilen er et usedvanlig dårlig sted å oppbevare ski, på grunn av mye skitt og fuktighet.
– Hva bør man gjøre med skiene før man setter de vekk for sommeren?
– Det er lurt å skylle og vaske de for å få bort rusk og skitt, samtidig som man ser over skiene for å finne skader som må repareres. Reparasjoner kan være lurt å gjøre om våren, når skiverkstedene ikke har masse og gjøre.
– Hva med bindingene, noen mener man bør slakke fjærene når bindingene ikke skal brukes på lenge?
– Det er nok ikke nødvendig. Slike fjærer er laget av stål, et metall som i praksis ikke siger i det hele tatt. Jeg tror faktisk selve skruinga sliter mer på bindingene enn at stålfjæra står i spenn gjennom sommeren.
Også skifeller bør oppbevares med litt kløkt om sommeren. Fellene må ikke lagres på skiene, men tørkes i romtemperatur (det gjelder uavhengig av sesong), og langtidslagring er best i relativt lav temperatur. Legg de gjerne i fryseren gjennom sommeren. Limet på fellene er ikke særlig glad i plussgrader.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.