Nå starter skisesongen, og du vil vel ikke være klabben som roter med utstyret når første tur starter? Her er sjekklista for å unngå trøbbel på årets første topptur eller frikjøringsdag i skiheisen.
SNART: Om ikke lenge kan vi holde på med dette igjen – men da gjelder det å være klar til første tur. Her får du tipsene og triksene for å ikke være klabben som lager trøbbel på sesongens første skitur. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 5 minutter
Hen som alltid har noe trøbbel med utstyret og forsinker, utsetter eller enda verre, avlyser, sesongens første tur er en type mange kjenner til men ingen vil være.
Går du gjennom denne sjekklista nå slipper du å være denne slitsomme figuren som lager trøbbel for alle når sesongens første tur går av stabelen om noen uker.
Kanskje kan du heller være hen som fikser problemene til nevnte klabb?
Husk de små tilpasningene: Tenk på de justeringene du gjorde gjennom sist sesong og sørg for at det er optimalt fra starten nå. Må du egentlig ha en buff under den hjelmen for at den skal være varm nok? Funker de hanskene kun med innerhansker inni?
Husk også at dette må du fikse flere dager før første tur – ikke kvelden før, for da blir det stress.
Generelt for alt av utstyr:
Sjekk at det i det hele tatt er hjemme hos deg eller der du mener å huske det skal være. Dette gjelder særlig folk som har hytte(r).
Eventuelt har kanskje du lånt noe til en eller annen satan som ikke har levert det tilbake.
Bil:
Pass på at den starter og har plass til det du trenger av folk og utstyr. Pass også på at batteriet har strøm nok (det gjelder både fossil- og batteribiler) slik at bilen også starter etter turen. Det er ofte kaldt når årets første skiturer går av stabelen.
Ski:
Hvis du har lagret de kløktig gjennom sommeren trenger du bare ta de fram og huske de. Men hvis du har sausa de inn med voks gjennom sommeren (det er ikke nødvendig) må du sikle og skrape av gammelvoksen. Skivoks og fellelim er ikke gode venner.
Det er også lurt å tørke av smuss og støv.
Støvler:
Sjekk at de (fortsatt) passer og at innersålene er på plass. Mange har dyre, spesialtilpassede såler som de bruker på forskjellige sko, og det er en kilde til trøbbel. Sjekk at de flotte formstøpte sålene faktisk er i skistøvlene du skal bruke og ikke i de lette randostøvlene du brukte på vårturene for et halvt år siden.
Prøv også alle spenner noen dager før tur, slik at du slipper å oppdage at noe er ødelagt på parkeringsplassen, da er det nemlig kjørt.
Bindinger:
Noen slakker fjærene i bindingene gjennom sommeren. Har du gjort det, så husk å stram de igjen! Ellers er det lurt å sette skoa i bindingene og sjekke at alt er ok. Noe de mest sannsynlig er – men ikke bruk akkurat det som hvilepute.
Hvis noen har lånt skiene dine kan du for øvrig forvente at bindingene er justert og ikke justert tilbake. Sjekk derfor både DIN-skala og at de har korrekt sålelengde (ja, dette går å justere i felten, men det er mye enklere å justere hjemme).
Sender/ mottaker:
Gjennom sommeren har du forhåpentligvis lagret s/m´en uten batteriene i. Uansett skal den få nye batterier, og du må selvsagt sjekke at den fungerer som den skal i både send og søk. Ta deg også tid til å trene med den.
Når du kjøper nye batterier; kjøp dobbelt så mange som du trenger, slik at reservebatteriene du alltid har med også er nye. De fleste sender/ mottakere bruker aa-batterier, men sjekk dette før du handler.
Søkestang:
Sett sammen søkestanga hjemme og sjekk at alt fungerer som det skal. Strikkene som holder stanga sammen kan ha blitt slappe i løpet av sommeren.
Spade:
Sjekk at skredspaden funker og går greit å sette sammen og plukke fra hverandre. NB! Oppdager du at din spade har blad i plast; kast den og kjøp ny i metall.
Sekk:
Sjekk at skisekken er hel og tørr, og at glidelåsene funker. Plutselig finner du en åtte måneder gammel sjokolade i ei lomme, og den kan du vurdere å kaste. Husk å flytte førstehjelp- og repkit til skisekken dersom du bruker en annen sekk på sommeren.
Briller:
Puss de på utsiden av glasset med brilleposen og sjekk etter riper. Sistnevnte får du ikke gjort så mye med, men kan være kjekt å vite før du lager ønskeliste til jul. Skibriller vaskes best med kaldt vann, ingen såpe og lufttørking. Ikke gnu på innsiden av glassene.
Og husk for all del de riktige brilleglassene for forholdene du forventer. Her er det lurt å helgardere; Ta med alle brilleglassene du har i bilen, og ta på rett glass idet turen starter.
Feller:
Forhåpentligvis har du lagret de kaldt og tørt gjennom sommeren. Ta de uansett ut av posen og sjekk at de er tørre og at festene foran og bak fungerer og ikke har morkna.
Staver:
Finn fram stavene og gønn på – men har du teleskopstaver er det lurt å prøve låsemekanismen slik at du vet den fungerer.
Klær:
Ta de fram og sjekk at de er tørre, hele og fortsatt passer. Husk å impregnere hansker og/ eller jakkerogbukserdersom de var lekk i fjor. De har ikke blitt tettere over sommeren. Unn deg et par nye skisokker - sesongstarten er nesten alltid kald. Og om du var kald midtvinters i fjor, vurdér sokker med varme.
Andre tjuvtriks:
Ha kaffe, mat og en ekstra sjokolade klar, og husk dopapir.
Det er også være lurt å sende denne artikkelen til alle vennene dine og eventuelt ta med ekstra av alt, slik at du kan briljere på sesongstarten.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.