DOBBEL ELLER HALV PRIS: Vi har testet de to selebuksene i Norrønas nye Møre-serie, hvor den ene buksen er dobbelt så dyr som den andre. Hva skiller buksene og er det verdt prisen? Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Lesetid: 6 minutter
Denne vinteren lanserte norske Norrøna sin nye Møre-serie, som markedsføres som lightweight freeride - durable touring - altså lettvekt-frikjøring og solid topptur. Dette skal være allsidige greier med andre ord.
Tre skibukser har fått plass i serien, og to av dem er selebukser. Siden sesongstart i oktober i fjor til midten av mars, har vi testet begge buksene. Det har gitt en grundig innføring i hva som skiller en skallbukse til nesten 7000 kroner fra en softshellbukse med lignende detaljer til halve prisen.
Norrøna Møre Gore-Tex Salopette er toppmodellen i serien. Den har Gore-Tex Pro membran og veiledende pris på 6 999 kroner. Møre Flex1 bib koster 3 499 kroner, og har Norrønas egen Flex1-membran.
VÆRBESKYTTELSE: Fra buksetesting i Oppdal skisenter. Gore-Tex-membranen i buksa til nesten 7000 kroner leverer veldig god værbeskyttelse. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Hovedforskjellen på buksene er altså membranen, som først og fremst styrer pusteegenskaper og værbeskyttelse. Buksene har svært lik konstruksjon, men den rimeligere buksa har høyere liv.
Denne testen er altså også en analyse av forskjellene på den dyre og rimelige buksa. Om det er verdt å bruke de ekstra pengene på den ene modellen er en personlig sak som må være opp til enhver å avgjøre selv. For noen er det et selvsagt valg å bruke nesten hele månedslønna si på skiutstyr, for andre er det galskap - hvordan du prioriterer pengene dine kan ikke vi fortelle deg.
Selebuksa fra Norrøna er den dyreste i den nye Møre-serien - men er den verdt 7000 kroner?
For en som bruker buksa mer til topptur enn heisbasert kjøring, blir kravene høyere. Svette timer i motbakke, ingen kafé i nærheten, temperatur- og værforskjeller gjennom dagen samt slitasje fra klyving med og uten ski eller stegjern (for de som driver med slikt) gjør at kravene til en toppturbukse blir høyere enn til en skibukse som kun brukes i skiheisen.
Etter fire måneders intens testing av begge selebuksene på tusenvis av høydemeter topptur og dagevis i skiheis kan vi avsløre på hvilke områder den ene er bedre enn den andre. Om det er verdt pengene må du vurdere selv - uansett hva du finner ut er det ingen tvil om at du kan ha det fryktelig gøy på ski med begge disse buksene - og de fleste andre.
MYK OG BAGGY: Softshellbuksa Flex1 er myk og komfortabel, og best egnet til frikjøring. Den funker veldig bra så lenge det ikke bøtter ned snø eller regn. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Vanntetthet
Den dyreste modellen er soleklart best. Gore-Tex-membranen gir en vannsøyle (måling av vanntetthet) på 28 000 mm. Det holder for de aller fleste skiturer - du skal gå mange turer i høljregn for at vanntetthet er noe problem med den dyreste modellen.
Under testing i snøvær er det tydelig at vanntettheten er klart best med Gore-Tex-buksa. Merk at den rimelige selebuksen markedsføres som en softshellbukse som ikke er vanntett. På skidager uten tett snøvær eller regn vil den fungere veldig fint.
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
Vindbeskyttelse
Begge buksene beskytter godt mot vind. Likevel tar den dyreste varianten en hårfin seier også her - på generelt grunnlag gir Gore-Tex-membranen best værbeskyttelse, inkludert mot vind. Dette er punktet hvor forskjellene i værbeskyttelse oppleves som minst på de to modellene.
Pusteevne
Kanskje litt overraskende er det den dyre og vanntette selebuksen som slipper ut mest svettedamp. Softshell- materialet i Flex1-varianten har gode pusteevner, men det er kanskje akkurat her at vanntette Gore-Tex leverer bedre egenskaper enn mange andre membraner. Kombinasjonen solid vanntetthet med overraskende gode pusteevner er imponerende.
Nye Norrøna Møre Flex1 bib er en nokså rimelig softshell-selebukse som er svært komfortabel, men ikke like god som varianter med Gore-Tex når det er vått.
Passform/bevegelsesfrihet
Her kommer den myke og rimelige softshellbuksa til sin rett. Skallbuksa med Gore-Tex er stivere. Begge buksene er sydd med en veldig god og gjennomtenkt passform, men materialet i Flex1-buksa er betydelig mykere og mer behagelig - kanskje ikke så rart siden den er en softshell- bukse.
Den er riktignok litt slappere i formen, og det føles som Flex1-varianten er større og mer baggy enn Gore- Tex-modellen, men likevel er bevegeligheten så god at på dette punktet vinner den billigste buksa.
GOD BEVEGELIGHET: Booting med Norrønas rimeligste selebukse under Fri Flyts skitest i Oppdal i mars. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Vekt
76 gram skiller buksene - i den dyreste sin favør. Men den rimeligste har høyere liv, aka mer materiale rundt magen, slik at i praksis er vektforskjellen minimal. Den praktiske betydningen av 76 gram er uansett ikke-eksisterende slik at det blir uavgjort på vekt-kriteriet. Men som vi skriver under punktet Slitestyrke, så ville noen flere gram vært en billig pris å betale hvis det økte slitestyrke og levetid på begge buksene.
Komfort
Ny seier til den billigste. Det myke softshellmaterialet er rett og slett veldig behagelig. Det er ikke slik at den dyre skallbuksa er ubehagelig, men sammenlignet med sin rimeligere søster er den litt mindre komfortabel. «Billigbuksa» føles som ei sånn kosejoggebukse du tar på når du skal ligge i sofaen og være forkjøla.
Detaljer/finish
Etter testing av en rekke bukser og jakker fra Norrøna ligger forventningene høyt for finish, og ingen av buksene skuffer. De har gjennomtenkte detaljer og verken for mye eller for lite av det ene eller andre. Begge buksene skårer bra, og det blir uavgjort på dette punktet. Brukervennligheten er rett og slett på topp.
Slitestyrke
Seier til den dyre varianten. Allerede etter seks skidager oppsto hull i innergamasjen på den rimeligste versjonen. Siden denne er mykere er den også mer utsatt for å hekte i det ene og andre, og da øker sjansen for hull.
Begge buksene fikk synlige merker etter stålkanter nederst etter relativt få skidager, men etter fire måneders bruk framsto den dyreste versjonen som mindre preget enn den rimelige. Men generelt bør skibukser i disse prisklassene være mer slitesterke og dermed ha lengre levetid - dette gjelder de fleste merker. Det blir seier på skallbuksen med høyest pris i denne kategorien - men det finnes alternativer fra andre merker som er tyngre med betydelig bedre slitestyrke.
SUPER BUKSE: Den dyreste selebuksen i Møre-serien er utvilsomt bedre enn den rimeligste, men om det er verdt å bruke nesten 3500 kroner mer er en annen sak. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Bærekraft
Lang levetid er et av flere poeng som gjelder for å vinne bærekraft-kategorien. Ingen av buksene får godkjent på slitestyrke, men den dyre er bedre. På den annen side har begge ensfarget og tidløst design, slik at de etter all sannsynlighet ikke plutselig blir så umoderne at de blir pinlige å bruke. Det er bra. Men viktigere er materialer og produksjon.
Den rimeligste buksa er laget i Vietnam og den dyreste i Kina - langreiste plagg begge to med andre ord. Norrøna selv understreker på sine nettsider at fabrikkene de bruker i Østen har skikkelige arbeidsforhold for sine ansatte. Begge buksene er laget i oljebaserte materialer som nylon, polyester og Gore-Tex (unntatt metallet i knapper og glidelåser).
De skal ikke ha miljøskadelig impregnering, og Norrøna tilbyr reparasjoner av plaggene. Men hva med miljøsynderen Gore-Tex? Gore-Tex er det samme som teflon (ja, det du har i stekepanna) - et oljebasert og slett ikke miljøvennlig materiale. Flex1- membranen i softshellbuksa er også laget av nylon, som igjen er laget av olje. Likevel er nok Gore-Tex en verre miljøsynder, og da blir konklusjonen at den rimeligste buksa vinner bærekraft-kategorien.
Resultat
Norrøna Møre Gore-Tex salopette: 4
Norrøna Møre Flex1 bib: 3
Uavgjort: 2
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
De mest komplette alpinanleggene i Norge egner seg godt for vinterferie, påskeferie og helgeturer. Enten du er glad i park, frikjøring eller gode bakker. Her er fire norske skianlegg som har alt - pluss flere gode alternativer.
Denne snøvinteren er kjip mange steder, men på Nordvestlandet er det snø i fjellet. Her er tipsene til skredtrygge turer på Sunnmøre, i Romsdal og på Nordmøre.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.