FREMOVERTRYKK: Bindingen går bedre og sikrere utløsingsfunksjon + bedre funksjon i slagete terreng med framovertrykk, som betyr at bakbindingen er fjærbelastet og bevegelig, og presser støvelen framover. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter
Fremovertrykk betyr at hælbindingen – altså den bakerste delen av skibindingen – kan bevege seg i skiens lengderetning, og er fjærbelastet og dermed trykker støvelen framover. Samtidig kan den bevege seg i begge retninger uten at bindingen slipper skistøvelen.
Fremovertrykk er viktig fordi når skien bøyer seg forandres avstanden mellom fram- og bakbinding. Når fram- og baktuppen bøyes oppover blir avstanden kortere, og avstanden mellom fram- og bakbinding øker når skituppene bøyes nedover. Men med fremovertrykk følger bakbindingen etter, slik at avstanden mellom de to bindingsdelene ikke blir så lang eller så kort at den slipper støvelen.
Vanlige alpinbindinger har fremovertrykk, og en del toppturbindinger (techbindinger) har det, men ikke alle. Hvor mye bevegelse bakbindingen har varierer, særlig på techbindinger.
Slik justeres fremovertrykk på alpinbindinger:
(Lenger ned finner du ut hvordan du justerer fremovertrykk på techbindinger.)
Mange alpinbindinger har en stjerneskrue på baksiden som justerer lengden mellom fram- og bakbinding. Dette er det samme som å justere fremovertrykket. Sett støvelen fast i bindingen, og skru skruen bak til den står i flukt med bindingshuset. Skruen skal altså ikke stikke ut eller stoppe inne i hullet, men være på linje med bindingshuset.
Noen bindinger har en slags metallplate som løftes med et flatt skrujern, og denne platen passer i et spor i bindingen. Når platen er løftet kan bindingen dyttes fram og tilbake. Slike bindinger har merker som forteller hvor platen skal slippes ned slik at fremovertrykket blir riktig.
På Looks Pivot-bindinger må man skru på to skruer på hver side av hælbindingen. Også disse har markeringer som viser når de er på rett plass.
Nedovertrykk: Denne funksjonen ligger i frambindingen, og justerer hvor høyt over skia støvelen står. Justeres på de fleste bindinger med en skrue på toppen. Tommelfingerregelen er at hvis du legger et papirark mellom støvelsålen og skien skal arket kunne dras ut med noe motstand, men uten at det revner.
De letteste toppturbindingene mangler fremovertrykk. Derfor må lengden mellom fram- og bakbinding være lengre enn støvelen, slik at skien kan bøye seg uten at det blir for trangt eller for mye plass. Dette løses ved at man monterer bindingene (eller skrur på justeringsplaten) slik at det blir glipe mellom hælbindingen og støvelhælen.
Techbindinger uten fremovertrykk leveres med en mal (vanligvis en slags plastkile) som forteller hvor stor glipen skal være.
Techbindinger med framovertrykk justeres oftest med en skrue bak, som skal stå i flukt med bindingshuset, som på alpinbindinger. Sjekk instruksjonsheftet som følger med bindingen, så er du sikker.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.