ISØKS OG STEGJERN: Toralf Furseth på vei mot fjellet Hesten på Nordmøre med isøks i høyre hånd og skistav i venstre, samt stegjern på beina. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 5 minutter
1. Ekte racingski
Hvis det er en ting jeg burde ha gjort samme mye tidligere, er det å investere noen usle kroner i et par SL165. Jeg mener det bør være lovregulert at alle frikjørere skal stille med et par racingski etter at de har blitt kjønnsmodne. Altså vaskeekte alpinski. Det er lett å anta at disse er svindyre, men det er ikke sant. Som den vesle parasittfisken som svømmer under hvithaien, skal du på samme vis luske i kjølvannet av utstyrsjaget i alpinsporten.
Racingski, eller racing slalåmski, er lettere og mer anvendelige enn storslalåmski. Her er 10 grunner til å velge denne type ski. Samtidig gir vi deg tips til hvilke ski du kan velge.
2. Gi jernet
Gi skarejern til en venn. Det er lett å le av skarejern, mange gjør det. Men ingen ler når du må klore deg fast med neglene under en ubehagelig travers. Skarejern er altså en fiks liten metallbit, som er formet på en slik måte at du kan feste den i toppturbindingen din og som gir skiene dine brodder, som gir feste.
Når du skal på topptur og randonee i snørenner, på smale rygger eller i eksponert terreng, er det viktig med stegjern. Her finner du test av ulike modeller.
3. Den kalde krigen
Alle jenter fortjener varme klær, eller sagt på en annen måte: alle jenter fortjener å fryse minst mulig. Og dette er ikke kjønnsdiskremering. Sannheten er at kvinner fryser mer, og det er ikke deres feil. Ikke bare i åpne naturlandskap, men også i fjellet. Naturen er bare sånn.
Enten du er skikjæreste eller bare skal ha en enda lykkeligere jenteskivenn: gi varme klær. Ullundertøy, skisåler med varmekabler, en liten termos til varm drikke på tur, ny fleece, dunvotter, dunvest eller en fancy balaklava fra Peak Performance.
Vi sammenlikner oppladbare varmesåler med USB-batterilader. Forskjellene er store og prisen varierer fra 500 til 2000 kroner.
4. Din skikamp
Gi en bok av Karl Ove Knausgaard til en venn. Jeg er sikker på at folk som leser Knausgaard får en annen og dypere selvinnsikt - også på menneskene rundt seg. Kanskje blir du også bedre på ski. Knausgaard selv skal visstnok elske å kjøre hocke.
5. Band of brothers/sisters
Skikjærester der ute, gi partneren din en kompistur/venninnetur. Kanskje dere kjører mye sammen, kanskje dere har funnet en rytme? Jeg vet ikke, det kan føles rart å sitere Sting, men “If you love somebody sett them free”. Å være på ski med sine nærmeste venner, er som utslippsfri høyoktan for livet, kjærligheten og livet generelt og skikjøring spesielt. En slik gave vitner også om en av de aller fineste menneskelige egenskapene som finnes; raushet.
Våre eksperter har testet 1000 par ski gjennom 20 år. Søk og filtrer blant skityper, merker og testvinnere her.
6. Glid er noe man kan gi
Flere mennesker jeg kjenner, svinger seg gjennom livet uten nypreppede ski. Det er en smerte som kan virke subtil, men som også krever et slags alvor og bør adresseres. En perfekt julegave er å gi bort et visst antall skipreppinger til en venn som lider av uønsket adferd ved egen omsorg.
Skireparatør avliver seiglivet myte om metting av skisåler.
7. Ikke død i snø
Det er noe bedragersk med snøskred, et fenomen som seiler under falskt flagg. Desto mer man setter seg inn i snøskred, jo mer forstår du at å bli tatt av snøskred er rett og slett uaktuelt. Derfor: kjøp et snøskredkurs til noen du er glad i. Vi blir aldri utlært, vi blir aldri ferdige. Å ta snøskredfare på alvor er å anerkjenne at noen er glad i deg - og verdsette de følelsene. Rekke opp hånda den som har en venn å miste! Ikke det? Ta et kurs!
Det er viktig å gjøre seg kjent og trene med sin egen sender/mottaker, eller også kjent som skredsøker. Da er du godt forberedt dersom uhellet er ute.
8. Det finnes et fjell
Gi en tur til et annet fjell eller land. Det kan høres ut som en dyr gave. Men det finnes folk som aldri har vært i nabodalen, som bare står på ski i et fylke, eller som tror alpeturer alltid koster flesk. Utvid horisonten. Forbausende ofte er naturen og fjellene i Norge så fine, folketomme og innbydende at man ikke trenger å krysse riksgrensen. Men pakk bilen, ta toget, full opp termokappen og dra avgårde til et fjell du aldri har sett.
De fleste starter skisesongen etter jul, men på disse fjellene kan det være drømmeforhold lenge før det.
9. Fjellets Lonely Planet
Denne posten er ikke sponset av Fri Flyts forlagsvirksomhet, men en hver skikjører bør ha en toppturbok. Den åpenbare nytten er jo guiden til fjell du ikke kjenner og tips til de beste nedkjøringene, men kanskje enda viktigere sier det noe om hva du vil være og hvilke ambisjoner du har. Toppturer er som unike gullmynter i lomma. Du kan ta turene frem, snakke om de, mimre og sammenligne. Skidagene i et skianlegg blir lett som en natt på hotell. Du greier ikke å skille dem, du husker dem ikke. De er som en grå masse, mens en topptur får en egen mappe i tilværelsens harddisk.
10. Papirdoktrinen
Kjøp et papirabonnement på et magasin, et tidsskrift eller en avis. Det kan virke bakstreversk, håpløst nostalgisk og uten takt med virkeligheten. Men folk flest vet ikke hva som er best for dem. Det er en arrogant påstand, men dessverre sant. Den som leser aviser på papir, Fri Flyts skitest i et magasin eller pløyer gjennom romaner, diktsamlinger og noveller lever et rikere liv. Det er faktisk sant. For at frikjørere også skal være en intellektuell kapasitet, må de frigjøre seg fra TikTok og SnapChat. Å legge bort “smart”-telefonen og koble på hodet, gjør deg kanskje også til en bedre skikjører.
Guider og tips til prepping av alpinski og tilpassing av skiutstyr. Sliping av stålkanter og voksing skiene kan du gjøre selv. Her lærer du også å stille inn både alpinbindinger og toppturbindinger.
Fri Flyt har analysert trendbildet. Dette er fargene som gjelder for kommende vinter ifølge de store klesprodusentene.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.