Markers topp secret

I en bortgjemt dal i Andesfjellene voktes en randobinding som om den skulle være en statshemmelighet. Nå er Fri Flyt på vei for å teste.

Sist oppdatert: 27. august 2014 kl 13.13
FJELLHEIMEN: En topp i Andesfjellene sett fra Valle Nevado i Chile. Lengre sør i landet lanseres Markers nye toppturbinding de neste dagene. Foto: Erlend Sande
FJELLHEIMEN: En topp i Andesfjellene sett fra Valle Nevado i Chile. Lengre sør i landet lanseres Markers nye toppturbinding de neste dagene. Foto: Erlend Sande

Ryktene om at Marker har jobbet med en egen randonnéebinding, basert på tech-systemet, har gått en stund. Det blomstret for fullt hos oss i Fri Flyt-redaksjonen da vi vår fikk eksklusiv invitasjon til hemmelig produktlansering i Sør-Amerika.

Det skjer ikke hvert år. Ikke hvert tiår en gang. Her måtte det være noe spesielt på gang.

Markers mangeårige teamkjører Stian Hagen var så å si taus om saken gjennom fem dagers skitur, da vi var med han på Jotunheimen Haute Route. Men det hendte at han bannet litt over noen gamle Dynafit-bindinger. Da Fri Flyts utsendte innvendte at de nye er bedre, svarte han at han ventet på å få ta i bruk noe helt annet. Uten å utdype noe mer enn det.

Topptur er den eneste delen av alpinskimarkedet som vokser. Derfor er alle nyheter på dette markedet brennhett for bransjen. Toppturutstyr er dessuten en uendelig honningkrukke for alle med hang til nerding rundt denslags. Vi ønsker oss det umulige, ski, støvler og bindinger som er like lett som langrennsutstyr i motbakkene, samtidig som det er stødig og pålitelig som det tyngste alpinutstyret ned igjen fra fjellet. Dermed kan utviklingen fortsette i det uendelige: Når noen har laget noe virkelig bra, kan konkurrentene gjøre det lettere. Når noen har laget noe virkelig lett, kan konkurrenten lage noe med bedre funksjon i samme vektklasse.  

LES OGSÅ: Første tech-binding med ekte DIN

Om Markers nye randobinding vet vi at den er basert på tech-systemet, som toppturfolket stort sett er enige om at er overlegent på vekt og funksjon. I sommer kom det fram at utløsermekanismen skal være godkjent etter en ISO-standard som andre tech-bindinger ikke tilfredsstiller. Men ellers har den tyske produsenten og samarbeidspartnerne på imponerende vis klart holde løsningene for seg selv. Hvordan blir vekta, for eksempel? Fra det vi vet nå er det grunn til å tro at den vil appellere de som «fortsatt ikke helt stoler på de tech-greiene», men er den lett nok til at dagens fornøyde brukere av lette techbindinger vil bytte merke? Eller har den egenskaper som gjør at den finner en helt egen plass i markedet? 

Marker endret bindingsmarkedet både da de lanserte freeride- og toppturbindingen Duke i 2007. Nå har de sendt forventningene til topps igjen. Fri Flyt er på vei i retning Markers testbase i Andesfjellene, og i løpet av noen dager er hemmeligheten avslørt – her på friflyt.no.

Foerste-tech-binding-med-ekte-DIN_ordinary_660
Foerste-tech-binding-med-ekte-DIN_ordinary_660

SÅNN? Fri Flyts høyst uoffisielle skisse til basert på rykter i sommer.  

Publisert 27. august 2014 kl 13.13
Sist oppdatert 27. august 2014 kl 13.13

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen