På topptur er godt hodeplagg viktig. Det gjør oppturen både mer behagelig og du holder deg varm når det er behov for det. Her er tips til ulike hodeplagg du kan velge utifra sesong.
HODEPLAGG: Her er tips til hodeplagg til opptur og nedkjøring. Foto: Håvard Myklebust
Lesetid: 6 minutter
Det du har – eventuelt ikke har – på hodet gjennom en topptur skal løse en rekke utfordringer.
Hvilke utfordringer varierer gjennom sesongen; Noen ganger skal hodeplagget slippe ut mest mulig varme, andre ganger skal det isolere maksimalt.
Hele tiden skal hodeplagget hindre at du får øynene fulle av svette og/ eller solkrem, og når du kjører ned eller ferdes i krevende terreng må hodet og dets viktige innhold beskyttes.
Heldigvis er ikke oppoverhodeplaggene så fryktelig dyre. De fleste toppturentusiaster tar seg råd til å ha et lite utvalg for forskjellige forhold.
En buff kan løse mange av oppgavene til forskjellige hodeplagg, og buff med logo på kan du med litt tålmodighet skaffe gratis på en eller annen reklamestand eller lignende.
Hjelm til topptur er hakket mer kostbart, men det er utvilsomt verdt å investere i – den beskytter tross alt hjernen din.
Heldigvis er det ingenting i veien for å bruke din vanlige skihjelm på topptur, men det fins spesielle toppturhjelmer som veier og isolerer mindre. Vanlige skihjelmer er temmelig varme.
Her kommer gode forslag til hodeplagg for både opp- og nedoverbakkene på toppturer gjennom hele sesongen. Hva som funker best er avhengig av vær, vind og temperatur.
På kalde dager gjelder det å ha isolasjon på hodet, men på de varmeste dagene kan det være litt upraktisk å gå med hodet bart, selv om det er behagelig å slippe ut varme.
Her får du gode forslag til hodeplagg som holder svette, solkrem og sol unna øynene dine, men uten at hodet koker i motbakkene.
OPP, NOVEMBER
Lue. Gjerne ei som er litt varm. Ull er godt egnet siden du garantert svetter på hue selv om det er kaldt. Devolds lue i ull er et bra valg, men pass på så den ikke blåser av hue ditt. Ta med en buff forresten, for plutselig kommer sommeren tilbake på snarvisitt, og da blir ullua i varmeste laget.
Lue. Gjerne ei som er enda litt varmere enn den du brukte forrige måned. Men du kan nok bruke den samme også. Hvis du syns funksjon er viktigere enn utseende er den gode, gamle Mountain Cap´en fra Lowe Alpine fin. Ikke bare er den varm, dekker ørene og kan knytes under haka så den ikke blåser bort - den er også vindtett og har en litt rar, liten skjerm med knapp.
Lowe Alpine Mountain Cap
80 gram
599 kroner
rab.equipment
OPP, JANUAR
Endelig begynner dagene å bli lysere! Men det er fortsatt i kaldeste laget til å finne fram capsen, så i januar må du rett og slett ha med to hodeplagg.
Tidlig på 2000-tallet var lue med skjerm trendy en periode, men slik er det nok ikke lenger. Dermed må du pakke capsen i sekken hvis værvarslet melder sol, men det er nok like greit å starte med lue på. Det er kanskje ikke nødvendig å ta den aller varmeste, vårt kvalifiserte tips er ei litt tynnere lue enn den du brukte i fjor.
Lue eller caps. Eller hva med en kombinasjon? I Trysil er de vant til å fryse samtidig som tryslingene er opptatt av å være kule, og da er det ikke rart de har designa denne godbiten. Sweet-cap´en er en slags caps med tykt fôr og ørelapper som kan knytes sammen - enten bakpå capsen når det er varmt eller over ørene og under haka når det er kaldt. Temmelig genialt for kule folk på kalde steder (som tryslinger) eller for kule folk på steder med bratte fjell (andre former for Fri Flyt-lesere).
På denne tiden av året starter den deilige caps-sesongen. Visste du at svenskene har et eget ord for dette? Det er uklart om kepsåkning lar seg oversette så enkelt til norsk, og vi tror det beste er å bruke capsen på vei opp, slik at det ikke blir kepsåkning, men capsgåing.
Capsen gir dessuten svært gode muligheter for å sende andre type signaler, alt fra politiske, musikalske, seksuelle eller min favoritt; sportslige. Derfor går jeg for caps med logoen til laget til norgeshistoriens beste ishockeyspiller.
Dette er måneden du kan unne deg en luftigere caps, eventuelt en som sender andre signaler. Men på de varmeste dagene kan april også åpne for å kopiere stilen til Mark Knopfler, låtskriver og gitarvirtous i Dire Straits.
Det betyr pannebånd! Som med caps åpner pannebåndet mange muligheter for å sende signaler. Et signal som er fint kan være en slags støtte til sommerskisentre som trues av global oppvarming, slik som dette, fra Galdhøpiggen sommerskisenter.
Nå er våren på sitt fineste, og det gjelder å ha hodet mest mulig fritt, men likevel hindre svette og solkrem i å renne nedi øynene dine. Da er solskjerm kjekt!
De mest moderne folka har skjerm med fargerik logo fra et eller annet O2-snapper-merke med base i Alpene, men de aller kuleste har en sånn 80-talls skjerm i en slags grønn gjennomsiktig plast. Vil du ha noe som ikke er oljebasert må du se etter andre alternativer.
Men hvis du likevel vil ha noe, er solhatt fint og ganske trendy, særlig i USA. De er store, beskytter godt mot sterk sol, tar mye plass i sekken og gir deg en litt hipsteraktig stil.
Om det er bra eller dårlig skal vi ikke ta stilling til her, men hvis du drikker vanlig kaffe og holder kjeft om at du bor på Løkka når du er i Lyngsalpene på topptur går det sikkert fint.
Hjelm. Skal du gasse på i nedkjøringa må du beskytte hodet, uansett når på året det foregår. Du må forresten ha hjelm også hvis du ikke skal gasse på.
Toppturhjelmer fins i mange typer, men helt vanlig skihjelm er også egnet. Dedikerte toppturhjelmer veier mindre og tar mindre plass i sekken, samtidig som de beskytter bra. Baksiden kan være mindre isolasjon og litt mindre komfort.
Noen er godkjent for både ski og klatring, og det er kjekt hvis du skal på turer i ekstra krevende terreng. Denne hjelmen er både lett, dobbelsertifisert, komfortabel og godt egnet for all slags topptur.
La Sportiva Combo
349 gram
2 399 kroner
lasportiva.com
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.