I slutten av oktober lanserte Gore en ny versjon av Gore-Tex Pro i Banff, som nå tilbyr teknologier for å kunne kartlegge plagg og gjøre dem mer spesifikke for forskjellige målgrupper. Fri Flyt var på plass og testet nyhetene i Gore-Tex sin tøffeste membran.
NY TEKNOLOGI: Gore-Tex lanserer ny teknologi med Gore-Tex Pro. Dermed tar de for alvor opp kampen i skallbekledningskrigen. Foto: Gore-Tex
Lesetid: 4 minutter
Gore-Tex Pro, som teknologien heter, er først og fremst for aktive friluftsentusiaster og profesjonelle som guider, skipatruljer og sponsede atleter. Den har nå fått et ansiktsløft, og gir muligheten til å kombinere forskjellige egenskaper på ulike deler av et plagg.
Ulempene med Pro sammenlignet med andre Gore-Tex materialer har vært prisen, at den puster mindre enn for eksempel Active, og at den er litt stiv og knitrete. Det nye Pro-materialet fjerner ikke dette helt, men skal gi brukerne mer fleksibilitet til å tilpasse plaggene til forskjellige målgrupper.
– Innenfor Pro-kategorien tilbyr vi nå tre typer membraner, som sammen med 45 forskjellige muligheter for laminater gir produsentene av uteklær frihet til å kombinere disse til veldig fleksible plagg, sier Gores utviklingsingeniør, Mark McKinnie.
Det tre teknologiene har fått navnene Most Rugged, Most Breathable og Strech.
Most Rugged er den tøffeste membranen, som ifølge Gore vil vare lengre enn gamle Pro. Min første reaksjon er at det både er litt tynnere og at det skrangler mindre. Hvor holdbart det er kan jeg ikke uttale meg om, men dersom den varer minst like lenge som den gamle Pro-en lover det veldig bra. Most Breathable er en tynnere membran som fortsatt er like holdbar som den gamle Pro, men puster bedre fordi Gore har lyktes med å bruke tynnere tråder i membranen.
Stretch er likevel kanskje den mest spennende nyheten.
– Vi tok membranen fra Most Rugged og komprimerte den med 20 prosent. Kombinert med riktige inner- og yttertekstiler gir det et tynt trelagsstoff som kan strekkes med 20 prosent hvilket gir en betydelig forbedret bevegelsesevne for plaggene, sier Mark McKinnie.
Hvert år skriver Fri Flyt om nye skiklær. Les mer her!
– Varer lenge
Produsentene kan fortsatt velge å kun benytte seg av én membrantype, som for eksempel lage hele plagget i Stretch, som gir det mer bevegelsesfrihet, men mindre slitestyrke. Eller så kan de kombinere to av teknologiene, eller alle tre. De kan da eksempelvis bruke Most Rugged på utsatte steder som skulderområdet, Strech på albuene og Most Breathable på ryggen.
I fremstillingen av nye Pro bruker Gore en løsningsbasert metode for å farge materialet allerede i polymerfasen, det vil si før det ekstruderes og omdannes til fibre. Det gir bedre kvalitet på fargen og plagg som holder lengre, men fremfor alt reduserer det mellom 40 og 50 prosent av vannmengden som trengs for farging, og redusere karbondioksidutslippene med nesten to prosent.
– Produkter som varer lenge uten å gå på kompromiss med ytelsen er et viktig aspekt i vårt bærekraftsarbeid. Bærekraft er en lagsport der alle trengs, vi, produsentene og kundene må bidra for at plagg skal holde så lenge som mulig, sier Bernhard Kiehl, Fabrics Sustainability Leader hos Gore.
Som en del av dette arbeidet lanserer Gore pilotprosjektet Repair and Wash i Tyskland for å øke forbrukernes bevissthet rundt å forlenge levetiden til klærne sine. Gore tilbyr også ni Gore-Tex Pro stoff som er lagd av resirkulerte fibre.
Etter en betraktelig bratt tur opp til East End of Rundle, et av Banff sine ikoniske fjell samt mye fjellklatring, har jeg klart å få et godt førsteinntrykk av den nye Gore-Tex Pro. Jakken jeg testet har Most Rugged på fremsiden, skuldrene, ermene og hetten, samt et stort panel med Stretch på ryggen.
Den er basert på samme modell som Norrøna sin Lofoten Pro. Testjakken er tynnere og mindre knitrete samt lettere. Den største forskjellen merker jeg på Strech-panelet. Det kjennes mye smidigere å klatre med denne jakken enn med gamle Pro. Dessuten pustet den mye bedre i ryggen da jeg gikk med ryggsekk. Alt i alt en spennende nyhet fra Gore som fører til mer fleksible plagg med forbedret pusteevne, holdbarhet og noe bedring for miljøet.
Slitesterk vindtett – gjennomført vindtest ISO 9237: 1995 <5l / m² / sek.
Høy pusteevne - pustetest ISO 11092: RET <9
70- til 200-denier ytre tekstiler.
GORE-TEX PRO Stretch Technology
20 % varpstretch ved en styrke på 6 Newton for økt bevegelsesfrihet.
Holdbar vanntetthet - vanntest ISO 811 oppfylt: Utgangspunkt 28 meter.
Slitesterk vindtett - vindtest ISO 9237: 1995 <5l / m² / sek.
Pustetest ISO 11092: RET <13.
40-denier ytre tekstiler.
GORE-TEX PRO Most Breathable Technology
Pustetest ISO 11092: RET <6.
Holdbar vanntett - vanntest ISO 811 oppfylt: Utgangspunkt 28 meter.
Slitesterk vindtett – vindtest ISO 9237: 1995 <5l / m² / sek.
Lett vekt - ved anvendning av de nye ytre tekstilene med 30 denier starter laminatvekten nå på 108 g / m2.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.